少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好頭疼,個K2女幾次和個大家公認乖乖女的同學仔發生口角,校長把她叫到校長室教育,這也可以理解,但放學時竟讓她單獨坐在門口接待處,任 由小孩掛著兩行淚呆坐在那任人觀看、議論,之後還 被學校標籤為調皮,動作粗魯,接到投訴的我頓時啞口無語,個女在學校情緒出現問題好幾次,學校竟從不告訴我,而被打的同學家長卻次次接到學校的電話告知。

一方面我為回家如何教導女兒傷腦筋,另一方面對學校的處理手法感到很失望,難道幼稚園只能接受乖的小孩?難道調皮的小孩不值得有自尊?

男爵府

引用:好頭疼,個K2女幾次和個大家公認乖乖女的同

原帖由 我老公是龜 於 13-07-08 發表
好頭疼,個K2女幾次和個大家公認乖乖女的同學仔發生口角,校長把她叫到校長室教育,這也可以理解,但放學時 ...
which school is that

horrible

change school is the only way to help your.child. the teachers are biased and they are shaming your daughter not teaching or disciplining

大宅

回覆:小朋友被學校標籤為調皮小孩,父母應如何溝通?

我都覺得應該轉校,一條鎖匙唔會響,呢間學校嘅做法好唔恰當,佢已經label咗你個女,繼續落去受傷嘅只會係你個女,勉強無幸福。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

珍珠宮

乜嘢學校咁架!!
只係幾歲小朋友,打打鬧鬧總有架啦!
老師唔識教,唔識處理,可以的話,快快轉校啦!
影響一個小朋友嘅心理,對佢將來大個會好不利!

我仔有小小過度活躍添啦!佢讀保良局,老師都唔會咁對佢!
每次做錯只會提醒,提醒,再提醒佢,所以佢都喜歡學校同老師!

禁止訪問

大宅

Yes , as now your child is only K2 ,just change a kinder better , this will help her to build up confidence earlier ( before Primary ) ..

and pls talk to your child , don't blaim her.

this remained me . 有 個 weekend, 我地 (我 女, 老公 , 我) 三個 一齊在家 have breakfast . 我 女已食緊..我老公 then joined . 我女即刻 moved sideway , not sat next to her daddy. 我老公of course 話佢無禮貌... then 我 唔知咩事, 無話過我女, 之後我女無啦啦講返起呢件事, 原來佢 smell 到 daddy 剛剛 smoke 既 煙味, 佢好唔鍾意d 煙味, 所以先有咁大反應.. 我知道之後, 就明白曬啦...

so 如果我地做 parent 都唔信小朋友, 佢地 會好 無助啊

伯爵府

環保接龍勳章

被打的同學家長卻次次接到學校的電話告知<----呢個係一定架啦。有傷在身梗要自首。

禁止訪問

洋房

可否向教署投訴吖, 俾我實會.

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主有冇同學校溝通下,點解咁罰阿女,而且唔通知你? 聽埋學校解釋先。
我會當面返學校約個時間傾,咁當然要冷靜一d 去傾,有咩大家可講清楚。如果傾完覺得學校處理手法不當,先再行動都未遲。

大宅

如小朋友有傷喺身,學校一定要話比家長聽,學校唔同你講都係有佢嘅唔啱,不過你應該冷靜d同小朋友傾下,了解佢發生咩事,然後再向老師了解,搵出問題所在,咁對小朋友會更有幫助

禁止訪問

珍珠宮

應該先了解下事情真相同點解學校會咁做,亦都要了解下個女係因咩事同人嘈。唔好一見個女俾人訓就心痛而發嬲。須知道改善問題根源才是恰當,如一有不高興就即校,又或者一面倒咁話間學校衰,其實咁係俾緊一個錯誤思想小朋友,以為自己好啱。了解詳情先啦!

首頁

尾頁

跳至