懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問放產假期間,可以辭職嗎?可當通知期嗎?

子爵府

回覆:MiffyShe 的帖子

唔可以

大宅

回覆 喵仔 的帖子

請教一下,點解唔可以呢?

子爵府

回覆:MiffyShe 的帖子

勞工法例有寫架

男爵府

回覆:關於辭職

我反而想問如果我剛簽了新公司,但之後發現自己有左的話,新公司有權毀約不請我嗎?我只知好似冇左有薪產假,是嗎?

水晶宮

2018復活節勳章

引用:我反而想問如果我剛簽了新公司,但之後發現

原帖由 kenobaby 於 13-07-09 發表
我反而想問如果我剛簽了新公司,但之後發現自己有左的話,新公司有權毀約不請我嗎?我只知好似冇左有薪產假 ...
簽左約就吾可以吾請,等同毁约

侯爵府

畀面勳章

我反而想問如果我剛簽了新公司,但之後發現自己有左的話,新公司有權毀約不請我嗎?我只知好似冇左有薪產假 ...
唔可以因為你懷孕理由唔請你,不過你產假係無薪

侯爵府

畀面勳章

引用:回覆+喵仔+的帖子請教一下,點解唔可以呢?

原帖由 MiffyShe 於 13-07-08 發表
回覆 喵仔 的帖子

請教一下,點解唔可以呢?
勞工法例定明產假期間不可當通知期,通知期要由復工開始計

子爵府

回覆:kenobaby 的帖子

係試用期內佢亦可以用工作表現不合符公司要求而解雇你,如果你覺得或有証明佢係因懷孕而解雇你,你可以係比人KO咗後去平機會告佢

公爵府

引用:請問放產假期間,可以辭職嗎?可當通知期嗎

原帖由 MiffyShe 於 13-07-08 發表
請問放產假期間,可以辭職嗎?可當通知期嗎?
復工才可resign㗎, 若想快點生效可跟公司傾下,只要雙方同意可減短通知期即時生效的(不過建議雙方簽名同意提前解約)

公爵府

簽了約公司一定要請妳的,但試用期時通常首月是1天的通知期,翌月至整個試用期期間是7天的通知期就可跟妳解約;個人意見,試用期公司較有優勢容易用妳工作表演不太合適而解約,試用期後就有點困難的

首頁

尾頁

跳至