論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係FTM. 新嚟姐姐手腳極慢,叫一下郁一郁,煮餐飯用兩個幾鐘,連小朋友基本嘅梳洗穿衣都要次次提,仲要我協助先可以完成,極度驚狗。本人已有一女,肚入面有對孖B,預計11月中出世,有兩隻細狗。在搵新工人時已清楚說明家庭環境,新工人亦已知悉自己嘅工作範圍。佢未能做到佢應該要做嘅嘢,所以我想炒佢,但有顧慮如下,希望JM們可以俾啲意見。我已沒有任何親人,6299亦已表明冇能力湊,亦冇請陪月。謝謝。
1) 萬一自己早產,會突然冇人照顧個女。
2) 萬一當時未有新工人,自己冇法照顧3個孩子。

伯爵府

引用:我係FTM.+新嚟姐姐手腳極慢,叫一下郁一郁

原帖由 Shellley 於 13-07-09 發表
我係FTM. 新嚟姐姐手腳極慢,叫一下郁一郁,煮餐飯用兩個幾鐘,連小朋友基本嘅梳洗穿衣都要次次提,仲要我 ...
有replacement先炒! 始終有好過冇人幫手!

象牙宮

Shellley 發表於 13-7-9 02:01
我係FTM. 新嚟姐姐手腳極慢,叫一下郁一郁,煮餐飯用兩個幾鐘,連小朋友基本嘅梳洗穿衣都要次次提,仲要我 ...

1) 萬一自己早產,會突然冇人照顧個女。
2) 萬一當時未有新工人,自己冇法照顧3個孩子。

以上你說出了 answer 了.

有能力 6299, 不願湊孫的... 長者最多合做監菅工作. 自己多了一雙目.

手腳極慢,叫一下郁一郁,煮餐飯用兩個幾鐘. 拖字. 怕吃虧, 怕多事做. (時下人們思想)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆 333s 的帖子

佢原來極度怕狗,連幫啲狗個水樽加水都唔敢,莫講話淸理狗仔大小二便同放狗。結果我要自己做番哂。今日會走去agent度睇下有冇新一批工人嘅CV同video可以睇下。死忍ing > <

333s  你家里好大喲, 容納人仔, 狗仔... 大小二便自己做辛苦你.  發表於 13-7-9 10:08

大宅

回覆:即炒定等有replacement 先炒?

等有replacement先,起碼有人執頭執尾,我都係有個大仔加8個月孖B,三個字:忙到癲

男爵府

海外賓會否好啲?呢個海外印真係懶到出汁。

子爵府

樓主等到人先炒佢好啲,你咁嘅情況炒咗佢你未必攪得掂. 我見好多時孖B都有機會早產. 如果唔想忍,你就要請定陪月. 其實請個陪月好似好啲.

男爵府

回覆 Nicole918 的帖子

而家啲陪月好似十個有九個都唔好,真係好驚 ><

男爵府

晩晚都嬲到瞓唔到,好怕佢會搞到我產前抑鬱 ><

禁止訪問

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我係FTM.+新嚟姐姐手腳極慢,叫一下郁一郁

原帖由 Shellley 於 13-07-09 發表
靜靜雞再攪個新,完約嘅最快,約3星期返得工。

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

男爵府

回覆 heffalumpiglet 的帖子

佢今朝又係咁喇!著校服連腰帶都漏得,食早餐連水或豆漿都有一杯,唔量體溫,水樽唔加水。一早又搞到我火火地。如果撞到完約就好,再唔係海外都要架喇。

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆+heffalumpiglet+的帖子佢今朝又係咁喇

原帖由 Shellley 於 13-07-10 發表

佢今朝又係咁喇!著校服連腰帶都漏得,食早餐連水或豆漿都有一杯,唔量體溫, ...
咁似我妹之前個菲姐嘅,上個月中頂佢唔緊炒咗。我妹個女20M; 細仔3M。早炒早著,遲炒瞓唔著。:;pppp:

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Shellley+於+13-07-09+發表我

原帖由 heffalumpiglet 於 13-07-10 發表
靜靜雞再攪個新,完約嘅最快,約3星期返得工。
完约咁擇工,好难揾!

男爵府

咁你妹妹係咪都係有replacement先炒佢架?我啱啱喺房用CCTV&#151851;佢,佢竟然用咗35分鐘去掃我個廳嘅地下,我自己同以前姐姐都係5分鐘內一定搞掂架。

伯爵府

等新工人來才炒依家呢個啦, 多個人看門口無咁大心理壓力.

水晶宮

引用:Quote:原帖由+heffalumpiglet+於+13-07-10+

原帖由 newgreen 於 13-07-10 發表
完约咁擇工,好难揾!
會比較難 但勝在時間短唔駛等兩個幾月。我而家個菲姐都係完約時自己揾,我地自己攪續約一千蚊都唔駛,而家已經係第二張約,出年第三張約喇。真係睇彩數。。。

男爵府

回覆 Shellley 的帖子

2 hours cooking...算快,
我工人之前在HK 工作10年,
煮一餐飯(dinner) 要3 - 3.5小時 (1大人2小朋友...只是3送一湯)

水晶宮

引用:回覆+heffalumpiglet+的帖子咁你妹妹係咪都

原帖由 Shellley 於 13-07-10 發表

咁你妹妹係咪都係有replacement先炒佢架?我啱啱喺房用CCTV&#151851;佢,佢竟 ...
係呀。呢條菲姐攪到我妹差d產後抑鬱症

入職時用兩個鐘喺廚房煮飯,時傍晚6點幾開始煮9點都未有得食 都算,唯有我妹/妹夫兩個輪流煮。

吸塵 。。。 用咗一個鐘吸塵5/6佰尺地方,抹枱(祇抹見光位),風扇。。。 從未抹過洗過。

原本我妹祇安裝廳2個CCTV(打對角),但唔對路見菲姐入咗廚房成個鐘都唔返出嚟,之後裝多一個喺廚房,另一個喺我妹睡房。

等佢放假叫人上佢屋企IN,agent攪好晒嘢知新菲姐約幾時到就一個月通知佢,lasy day果日條友仲玩嘢,攪到我妹要報警先攪得掂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

可以的話, 等replacement來到先炒!! 但搵返印印可能好d, 近排好多賓賓唔肯還agency fee, 攪到好多僱主都頭痛, 所以, 請賓賓都要考慮埋呢樣, 到時個賓姐博炒, 你又煩多一輪!!

首頁

尾頁

跳至