自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:日本輻射,好似無左件事咁...

又唔係唔去唔得。去第二到玩仲好,唔洗諗咁多。

水晶宮

我個人選擇,唔會去!

侯爵府

畀面勳章

我都好鐘意日本,但又細膽,我就唔敢同阿女老公去日本啦...
Nice to meet you!

洋房

可能搭飛機啲輻射仲勁

琥珀宮

引用:日本依家仍然有咁多人居住,+表弟婦係日本人

原帖由 matthewconnielo 於 13-07-10 發表
日本依家仍然有咁多人居住, 表弟婦係日本人, 咁即係唔好生BB ???!!

我有幾個日本朋 ...
如果我住係日本就一定照正常生活想生仔就生,唔通日日唸住地震幅射個d咩!等於我覺得印度都危險唔會去旅行take risk,但人地咪一樣咁多人住緊都無事,基本上佢地係無得選擇,但我地有law ,亦一樣好多人選擇照去印度旅行,呢樣真係個人選擇!

PCMW    發表於 13-7-11 11:03
matthewconnielo  每次有地震我都好擔心, 亦會聯繫佢地....  發表於 13-7-10 10:06
matthewconnielo   即係好似台灣咁, 經常地震. 我有好多朋友係台灣人...  發表於 13-7-10 10:06

伯爵府

畀面勳章

可能我無知,我真係想問,去5日旅行真係會吸收到大量輻射而致癌?唔係去福島高危地方喎,大板北海道呢啲去幾日返黎就出事?咁好恐怖喎!死啦,我老公要去東西出trip5日,冇得say no喎

PCMW  你認為要去幾多日先應該有事?  發表於 13-7-11 11:04

禁止訪問

伯爵府

引用:原定諗住計劃去下日本,但個個都問我會唔會

原帖由 cherrylun 於 13-07-09 發表
原定諗住計劃去下日本,但個個都問我會唔會再生B,如果想再生,就唔好去住,遲D先
因為驚輻射,我都唔明係咪真係 ...
如果你唔擔心咪去囉,個人選擇。

伯爵府

引用:日本依家仍然有咁多人居住,+表弟婦係日本人

原帖由 matthewconnielo 於 13-07-10 發表
日本依家仍然有咁多人居住, 表弟婦係日本人, 咁即係唔好生BB ???!!

我有幾個日本朋 ...
過幾年就會見到bb問題。你可以search下俄國核電有關節目就知。

琥珀宮

引用:可能搭飛機啲輻射仲勁 +

原帖由 330yz 於 13-07-10 發表
可能搭飛機啲輻射仲勁
呢樣我都同意架,輻射真係無處不在!但我唸如果有人生cancer,無人會唸係因為搭過飛機既輻射引至,但如果個人去過日本,就多數會懷疑係咪有關,其實係證實唔到,但我自己相信會有一絲念頭後悔去過!

琥珀宮

引用:可能我無知,我真係想問,去5日旅行真係會

原帖由 pakyin1108 於 13-07-10 發表
可能我無知,我真係想問,去5日旅行真係會吸收到大量輻射而致癌?唔係去福島高危地方喎,大板北海道呢啲去 ...
我老公公司都有安排員工出trip去日本,但員工真係唔想係可以出聲say no,不過都預會扣晒印象分!

大宅

件事就一直存在,解決都唔會係我地呢代嘅事,而去唔去就真係睇個人決定!
有人有大有細有家庭要照顧所以唔去、有人怕死唔去、有人大無畏照去、有人玩樂至上照去…所以樓主…自己衡量下啦!

p.s. 我係生死有命及時行樂照去!

男爵府

真係人各有志, 信則有不信則冇,
地震後去左一次東京一次大阪,
我唔會說服人去, 不過自己就唔怕,
反正係要死既話, 係香港都好多方式,
香港空氣污染何嘗唔恐怖唔影響健康

不過買日本食物會小心d, 太近福島或個邊沿海如千葉唔會買,
青森生果都唔食, 而且好鬼貴, 當慳番

子爵府

我冇去過日本, 但當我想去時又爆輻射,
依家又要忍一忍, 10年之後身邊去完的親友都冇事的話, 我至出發

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

唔會去...

有2個小小朋友....未識玩...同埋又唔捨得leave bb 係屋企

子爵府

日本政府刻意淡化件事,無論對本地或外地人

子爵府

引用:我同事的朋友係日本做緊野,佢話日本人已經

原帖由 bb_angel 於 13-07-09 發表
我同事的朋友係日本做緊野,佢話日本人已經俾洗腦,加上封鎖消息,只好相信沒事,況且又走唔到! ...
完全同意

珍珠宮

其實你地仲會唔會食日本進口的海產? 廣島蠔 / 刺身呀咁?

PCMW  never  發表於 13-7-11 11:05

子爵府

日本今次係勁過切爾諾貝爾.上網睇下資料睇下相就大把真相

日常生活中輻射當然係無處不在..但我覺得好奇怪..一講輻射就好多人用電器產品.搭飛機影印機等等既輻射量黎比..輻射係到到都有..避唔到咁多..但明知輻射量超哂標都唔怕..咁真係個人決定

住係日本既.可能好多人想走.無能力走.可能好多人輻射超哂標佢隱瞞消息..好多消息日本唔講.唔代表冇..中國美國都穩暪大把野

所以我覺得聽人講不如自已穩資料自已衝量

禁止訪問

首頁
34567...13

尾頁

跳至