2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前睇bk有媽咪話用鹽水抹有奶癬的地方,我見bb眼眉頭起左少少奶癬,咁啱我有幾支大女用剩的細支鹽水試下,第日真係謝左,尋日見佢眼角起左幾粒油脂粒,我又試下,今早又謝左,真係好work
問題來了,果d 細細支的鹽水超貴,咁我就去買支大架啦,點知個包裝寫住discard within 24 hours of opening 咁即係side 氣啦,用一次就要掉?其實我倒出黎冚返蓋得唔得呢?

大宅

引用:之前睇bk有媽咪話用鹽水抹有奶癬的地方,我

原帖由 swkmc 於 13-07-11 發表
之前睇bk有媽咪話用鹽水抹有奶癬的地方,我見bb眼眉頭起左少少奶癬,咁啱我有幾支大女用剩的細支鹽水試下, ...
我囡囡都出粒粒,用焗金銀花水抹,謝左其他地方又出想問你用的是甚麼鹽水?有相嗎?幾貴?謝

大宅

回覆:鹽水洗面

鹽水響藥房買,之前買來洗鼻的,細支果d幾十蚊一排5支,大的一支$25;

大宅

引用:鹽水響藥房買,之前買來洗鼻的,細支果d幾

鹽水響藥房買,之前買來洗鼻的,細支果d幾十蚊一排5支,大的一支$25;
我個女都成面粒粒呀!兩三個星期都未好

我睇唔清楚張相係咩牌子,請問可唔可以email俾我?我PM個email address俾你呀!

大宅

會唔會大張d?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咁大樽只可1日內用?

佢寫明要24小時後掉, 咁就要掉架啦, 因為冇防腐劑, 所以會有菌.

我以前過外國網站, 有人自己開鹽水黎用, 我未試過, 唔知有冇用.

大宅

咁即係要買返細支裝……不過算啦,呢d錢又唔慳得嘅

大宅

回覆:swkmc 的帖子

睇到啦!Thanks!

大宅

引用:鹽水響藥房買,之前買來洗鼻的,細支果d幾

Thanks!

大宅

回覆:null

今日老公響第二間藥房買呢隻平好多,十蚊四支,即$2.5一支

大宅

引用:今日老公響第二間藥房買呢隻平好多,十蚊四

原帖由 swkmc 於 13-07-14 發表
今日老公響第二間藥房買呢隻平好多,十蚊四支,即$2.5一支
妳BB仲有冇起粒粒,我囡囡呢度謝左嗰度又起,non-stop....兩星期有多了

大宅

引用:Quote:原帖由+swkmc+於+13-07-14+發表今日

原帖由 sunshineB 於 13-07-14 發表
妳BB仲有冇起粒粒,我囡囡呢度謝左嗰度又起,non-stop....兩星期有多了

...
無啦,不過會不時有d紅點,一粒半粒,姑娘話係胎毒,我一用鹽水就謝,我買定來看門口

男爵府

引用:Quote:原帖由+sunshineB+於+13-07-14+發表

原帖由 swkmc 於 13-07-14 發表
無啦,不過會不時有d紅點,一粒半粒,姑娘話係胎毒,我一用鹽水就謝,我買定來看門口

...
我呀囡都出奶癬呀,你個b 係咪好反哂喇,因為我查椰子油同補濕,但好似無咩進展。

大宅

引用:Quote:原帖由+swkmc+於+13-07-14+發表無啦

原帖由 suisuisui 於 13-08-06 發表
我呀囡都出奶癬呀,你個b 係咪好反哂喇,因為我查椰子油同補濕,但好似無咩進展。

...
上星期滿月出過街就開始爆一撻撻的奶癬同頭泥,我用椰子油加不停補濕,頭泥今日差不多清曬,奶癬就反覆好左又勁左,因為我唔響香港湊兩日搽少左椰子油,尋晚返黎搽返今早退左少少紅,開始甩皮,應該好左d 我要keep 住搽,記住,佢而家唔應該搽藥膏,我大女當年就係我地太緊張,一個月度帶佢睇兒科,搽左 hydrocortisone 1%,但到佢一歲時濕疹就發啦,有個醫生同我講,根本唔應該咁早同佢搽藥膏,因為本身奶癬係會好返嘅,搽左佢先會發濕疹,anyway 今次我一定會忍手,總之同濕疹一樣,不停補濕,我同我大女係一有時間就搽cream 或椰子油架

首頁

尾頁

跳至