自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:究竟我是誰 的帖子

一樣,佢小一成績都係尾幾嗰啲,我都冇野,佢自己收到成績表後好唔開心,我仲安慰反佢轉頭,佢自己試過為成績唔開心後,下一年有自動自覺啲,我眼見好多家長,包括我屋企人為左默書,測驗考試同小朋友攪到關係好差,我唔想

大宅

你嘅想法根本就係好正常 , 係 d 唔關事嘅人閒言閒語 , 讀書叻但唔識溝通 , 攪到神憎鬼厭 , 無朋友要自己一個 , 我以前有個同事就係喇 , 而且又目中無人無禮貌 , 無人想同佢一齊 .

我會教我個仔禮貌多過學識 , 我亦都無迫我阿仔去學野 , 但我有朋友話我咁樣唔得 , 一定要比小朋友去學野 , 如果唔係 , 將來會比人淘汰 ....

我要我個仔有個快樂嘅童年 , 學你咁講 , 童年只得一次 !

認同你嘅做法 !

男爵府

回覆:kasontsoi510 的帖子

突然出呢個post都係因為親戚朋友覺得我縱容佢,其實我認為佢冇禮貌時,發脾氣時我唔出聲呢啲先叫縱容,如果佢品行有問題,我一定會話佢,但成績,喺我眼中真係唔代表啲乜,何況,我出嚟做野咁耐,眼見無數咁多比人淘汰既係自以為是,目中無人既人,我有時真係好想問下啲話我既親戚朋友,你地出嚟做野幾年?有幾多社會閱歷?好彩C6認同,三仔乸坐埋一齊時傾下電視劇情,下個旅行地點,佢講下學校邊個同學做左啲咩,大家嘻嘻哈哈咁過,我做亞媽睇到佢好樂意同我傾計分享,我就足夠!

男爵府

回覆 mushroomcat821 的帖子

Totally agree~我同你做法差不多,但阿仔冇你阿仔咁乖主動同人打招呼,希望再大d會啊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Me too ! 快樂既童年好重要,沒有快樂既童年,白活了人生既4份之1,長大也不會快樂。我仔都升小四,全級140考70咋!

子爵府

引用:自動波最理想奈何好多踢都唔郁

原帖由 超級特務 於 13-07-12 發表
自動波最理想
奈何好多踢都唔郁
我果件

子爵府

回覆:JM們會好似我咁,從來唔care個仔考幾分嗎?

其實,真係有唔介意既媽咪,我果件試卷3頁著左一版半空白,結果係考全級尾幾,英默次次見紅,在家溫晒到時唔記得晒,教功課我要跟得好貼,如果我走左,佢個心都會跟我一起走,結果,校評估他有學習障礙,我沒哭反而好有心機,同更愛他因這是他的缺陷,我要他學習做更多生活上既家務。在校常和同學仔有爭執,3兩日就有老師來電,雖然,不是指責我仔,但都要抽空和老師講電話,又要管教小兒,佢在運動有些天份,老師說,我周末又要帶佢出去參加,由新界出九龍,我想他童年開心D。我會講多些工作方向,例如佢愛機器,比心機學,細心D,危險工作,要聽導師教導,不要怕辛苦,練好D体能,他日勞動機會多D,學禮貌(努力中)
,幸福唔係必然

子爵府

重有,我朋友話父母親要給子女無條件的愛,不要用成績,功明先更愛子女

侯爵府

畀面勳章

引用:突然出呢個post都係因為親戚朋友覺得我縱容

原帖由 mushroomcat821 於 13-07-12 發表
突然出呢個post都係因為親戚朋友覺得我縱容佢,其實我認為佢冇禮貌時,發脾氣時我唔出聲呢啲先叫縱容,如果 ...
我都認同妳講法!

大宅

引用:突然出呢個post都係因為親戚朋友覺得我縱容

原帖由 mushroomcat821 於 13-07-12 發表
突然出呢個post都係因為親戚朋友覺得我縱容佢,其實我認為佢冇禮貌時,發脾氣時我唔出聲呢啲先叫縱容,如果 ...

有朋友個仔小學比父母谷得太行,話想跳樓自殺…我都覺得快樂嘅童年好重要

男爵府

回覆:kacary 的帖子

加油呀,佢對機械有興趣,就比佢接觸多啲

男爵府

引用:個仔升4年班,只學過游水同武術,佢自己要

個仔升4年班,只學過游水同武術,佢自己要求,如果唔係我唔會迫佢學,考第幾,考幾分從來都唔care,放工返到 ...
我同你一樣,我三公子升小五,女升小四,由細到大冇補習,冇學野,個女鐘意畫畫,就報,三公子真係乜都冇,成績表上冇任何野參加。我冇迫佢地讀書,見家長我都同先生講:我淨係想小朋友返學開心,我唔係要生個狀元,佢地健康、快樂就得。我2個真係好hae.唔太温習,個女天生鈍d.科科合格甘上下,三公子天生有小聰明,縱使佢從來冇温習,成績都中上,今年仲考第一,我咪當感恩囉

公爵府

Agree with you, just want my boy to be happy and healthy. Anyway, exam results is not the indicator of how well a person can perform in his career

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我覺得小朋友在小學階段應著重性格及品德培養,成績就要佢對自己負責!

阿囡小學時,我只問佢:“今日有乜開心嘢?“佢便會不停講當日發生的任何大小事,這習慣維持到現在。當她分享完後,我又跟她分析下,所以我很清楚她的一切。

記得小學時,當有默書測驗,她會自己温。(這是我對她的要求,對自己負責) 她會用我的手機,自己錄音,幫自己默書。成績一直中上,因她對自己的成績有要求。

小學時,一放假,便約同學玩,然後要求我帶她去。放假多數係玩,很開心!

上中學後,她對成績更有要求,漸漸少約朋友玩,多數在家温習或跟我們傾計睇電視。我們關係很好,個個都話她很乖!

(她暑假後升中五)

所以,樓主,堅持!將來你會見到成果的!

子爵府

引用:加油呀,佢對機械有興趣,就比佢接觸多啲

加油呀,佢對機械有興趣,就比佢接觸多啲

子爵府

男爵府

引用:心支持,但知易難行,現實歸現實如果樓主個

原帖由 taiming 於 13-07-12 發表
心支持,但知易難行,現實歸現實

如果樓主個仔考尾幾,相信唔會講得咁輕鬆,考30好多家長迫都未必迫到!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 mushroomcat821 的帖子

我同你一樣. 我對兩個仔既成績唔會太緊張, 我覺得人格比成績仲要緊要!
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 loklok_mama 的帖子

哈哈哈~~ 又見到你呀!!!! 我地真係好鬼似架~!!!!
我兩個仔大左出黎做野.~ 我都要感恩呀!! 同佢地感情仲好好, 佢地放工仲有同我講下工作上發生既事.~
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

男爵府

引用:回覆+loklok_mama+的帖子哈哈哈~~+又見到你

原帖由 大少拉 於 13-07-12 發表
回覆 loklok_mama 的帖子

哈哈哈~~ 又見到你呀!!!! 我地真係好鬼似架~!!!!
嘩!你就好,d仔出晒身,你咪好疏扶我嗰幾個重有排養。我都係同d仔女好似fd甘,講野好暢所欲言,外人見到唔知,可能會覺得我仔女講野冇乜尊卑,我又冇所謂,識我地既有d會覺得我地好搞笑。大家覺得舒服咪得囉!

首頁

尾頁

跳至