美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有冇人自己整水晶甲/Gel甲 (Part 3)

青青,

應該你部電話會有條Cable比你, 唔使裝咩software的, 可以直接插住部機同電腦, 當係一個Removal 既harddisk咁樣架, 你可以抽番起d相入落部電腦度的, 但唔知你部電腦係用咩插頭, 一般黎講已經用曬Bin既, 但如果你條線係bin, 但電腦仲係用圓型既, 你就要買個轉換插頭咁就得架啦。

yuki,

等睇你一對手既夾心花! 快快快~~
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

mummy,
我今朝再重溫之前你比個web site - japan 既,
我見有d 花or 心心係立體, 係水晶?我自己整唔整到呢?

男爵府

jaisy,

Gel 唔係話完全整唔到, 不過隻Gel要夠杰, 杰到倒轉個樽都唔會漏出黎果d就OK囉, 整d脹bok bok 既心心呀, 圓型呀, 5瓣花都勉強既, 但隻隻都會脹bokbok, 一定冇水晶咁Detail的, 如果你想整雕花, 其實真係最好用水晶。

all,

講到雕花, 我經常都話用水晶係最好, 但水晶還水晶, products都好緊要的, 我試過用過某一d牌子既水晶水加水晶粉, 一壓即散, 因為有d水晶水慢乾d, 有d水晶水就快乾d, 而雕花選用既水晶水, 最好揀快乾既, 如果唔係雕出黎既花就hea架啦。 咁慢乾d既水晶水做唔到雕花, 咁點呢, 有時買左番黎先知佢咁樣, 唔通倒左佢咩, 咁又唔使咁屣, 可以用黎黎做甲底囉。

咁有咩水晶水同水晶粉用黎做雕花最正呢, 你問我呢個EZflow 人, 我梗會話係佢, 因為我都試過唔少, 最愛都係佢, 但EZflow鬼咁多隻products, 邊隻好呢, 邊隻先至岩呢, 以下係我用過既經驗同分析。

1. EZFlow Pastel Flower (柔和淡彩)
佢既質地等同參賽白既質地, 快乾, 易塑型, 隻隻色都好容易被人接受, 就算一d藍藍綠綠都寧捨柔的, 感覺似瑞士糖, 甜甜的 :mrgreen: 我鐘意到佢屎~~

2. EZflow Gemstone (鮮艷, 寶石系列)
如果想雕一d好鮮艷既野, 例如士多啤梨呀, 好似我上次比賽果d蟹仔呀, 大紅花大黃花深綠呢類呢, 就必定係呢套, 但如果你嫌佢太深色, 可以將佢同參賽白混合使用, 咁就會既有鮮艷色彩, 又有balance既作用。

3. EZflow Competiter White (參賽白)
呢個買1oz番黎可以雕到你傻, 練習一流, 就算一隻甲底係任何顏色, 你就咁搵參賽白雕朵白色花, 已經係好靚。 就算色粉既白色用曬, 唔使特登買番果隻白的, 呢隻已經可以代替到。

以上呢D粉, 最好配番EZflow既Q monomer, 絕配黎的, 大家可以參考下。

仲有仲有, 雕花點可以少得一支靚既雕花筆?? 有d就算個樣一模一樣都會完全唔同, d毛越挺越好, 想d花有幾Detail都得, 我用過既靚筆就係Jianni 802, 夠尖夠挺, $190/支, 聽落好似貴左d, 得果少少毛, 但真係好好用。 唔靚果d, D毛好林, 分分鐘用幾下已經開左叉, 叉左既筆已經唔用得架啦, 所以如果大家有支靚既雕花筆, 要好好保護佢, 就算係跟開自己既水晶筆都一定要好好保護, 貴起上黎, 幾百蚊支架~~ 所以我經常以 "底衫褲”黎形容我既架生, 真係唔好隨便借比人用, 除非果個人你係絕對信得過。

其實我唔係話剩係識用EZflow的, 唔好以為我中左EZflow既毒, 我仍然會發掘更多更正既野, 如果我搵到的話, 一定會同大家報道。 :-P 因為黎緊我會試一隻新既水晶Product, 有人見到就話好靚, 一定死梗 (個荷包), 我都 "等著瞧", 睇下係咪真係咁堅??!! :tongue:

民房

嘩...冇上一星期就開到part3....勁勁勁勁......
mummy,我對手真係好黑...我影低左比你睇--->here,有冇d咩方法可以白d呀?

男爵府

yuyu,

你一係做水晶甲, 然後最後先至曬浸top啦, 你易吸黑, 對手好似我個女, 隻手黑塊面白..

子爵府

hi all,
好勁呀~ 開左part 3~ 我都黎報到先~

jaisy,
你今次隻甲傷過我上次好多, 仲有瘀血..

民房

mummy,
我搵到塑型夾既樣呀,睇下係唔係呢個--->here,我想問下吉之x個d10蚊店有冇賣架?
all,
我想問下你地有冇聽過一隻牌子叫nfu.oh呀?係台灣好似好出名.

男爵府

yuyu,

類似係呢d啦, 佢賣TW1800, 即港紙$450, 好貴喎!

男爵府

jaisy, hinhinmom,

你地兩個d "傷勢" 點呀?? 好d未呀?

大宅

mummy
真係邪到暈, 星期6想整短佢補甲搽甲油就算啦,
點知未開工就拿住支甲油扭開佢, 突然用力過度,
啪....右手中指係中間折斷見條線有血c :-(
補左佢都見條血痕 :-(

男爵府

jaisy,

我星期六執野又係, 隻腳公唔小心 "挖" 到個柜桶邊, 成塊監生扯左出黎, 好在剩係扯左隻假甲, 但之前呢隻腳公已經上次去完北京番黎, 踢落個行李度斷左半隻冇左半隻腳甲果隻黎架! 真係傷完又再黎過, 好彩已經生左好多出黎...

咁你而家點呀?? 陰功...:-x

大宅

MUMMY
e+都係補番GEL 整短左好多, 就無事.
想問下點解用番之前未整甲用晚甲油, 搽上GEL 到淺色咁多,
之前我用PN 個隻PINK 好PINK 下, 但加下就唔見色,
可能要入番D 深色, 甲油有咩好介紹呢?
我見卓越個D 色, 好SHARP 下, 買唔落手

男爵府

jaisy,

其實有假甲上甲油係超滑超出色架喎, 不過咁, 我就好少玩甲油的, 但如果有假甲o係手就算搽咩甲油都冇所謂的, 平平地一支幾蚊雞既都可以, 因為有假甲護住, 唔怕佢會色素沈澱, 所以連Base都唔使搽, 至多搽完個色之後, 上番浸透明top coat等佢再有光澤d。

但如果你有朋友問你關於甲油, 佢地冇假甲的話, 你就一定要同佢地講買隻靚既指甲油, 唔好搽果d幾蚊支。仲要買支靚Base。 靚Base不下於有牌子既, 果d會穩陣d。

大宅

整甲咁耐, 今晚終於輪到我遇到意外了, 頭先在睡房同囡囡玩拋枕頭, 點知同個C6用力一扯, 成隻手指甲半塊連假甲斷開, 當然流哂血啦, 現在另外個半塊仲貼住少少肉, 現在隻手指好鬼痛唯有用幾張膠布貼到實, 請問各位是否由得佢慢慢生番的真甲呀 !! :-(

大宅

Hi, all, I'm a new comer!

So happy to find this forum. I used 3 days to read all messages, read harder then I prepare my exam. ha.... I'm very admire all of u guys enthusiasm of making nail and since a year the topic can remain unchanged. Normally after certain period there will be some sellers pop up.

Making nail is my hobby. First I learned Arcylic and then Gel. I have "Water Nail", so the edge lifting all the time when I was doing Arcylic, I could even tear the whole piece of Arcylic Nail off. Since I do Gel, is much better, sometimes still lifting but not too serious. Now I'm interested in doing 3D, so difficult and I know I still have many things to improve, I'll keep going.

Hope all u guys skill are better and better.

大宅

stephanie ,

你都斷得好勁喔 , 半塊手指甲 , 我最勁個次都係撞裂左一半 , 好似玻璃裂左甘 , 都係即時流晒血 , 痛到入心 , 滴左d黃藥水 , 然後搵膠布貼實 , 2日後就冇事啦 , 再做返水晶保護住等d甲長返囉 , 不過 , 呢d意外真係十指痛歸心 , 仲要俾人閙唔係唔使做既闊太學人整咩甲先傷 :-(

男爵府

畀面勳章

mummy, homework here

內藏花未做.

男爵府

畀面勳章

嘩, 最近做乜咁邪.....輪住黎爆江呀
唔好輪到我呀

大家小心小心..

子爵府

mummy,
我隻傷甲已經好我七七八八勒~ 我個仔今日好笑, 問我"媽咪, 點解你宜家唔整指甲o既?" 其實我對手上個星期四先轉左款, o甘我比對手佢睇問佢: "呢個唔靚o羊?" 佢話, "靚~不過有d耐左..." (佢o既意思即係睇討厭左!) 真係比佢激c!!!

smalle,
又真係wor, 點解近排o甘多人整親"甲"??

大宅

stephanieching
睇到你講都戥你痛, 我就2隻都未斷住仲可以捱到

mummy
超出色, 點解我d 色唔出呢?
我試下再買一d深色試下先.

hinhinmom
尋日ho E 心思思想整甲, 話見花園街有個女人整緊好靚,
有雕花差d忍唔住入去啊

首頁

尾頁

跳至