爸爸專區

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

如題!棍波定自動波?同埋如果棍波肥咗, 如補考可唔可以轉自動波架?又有冇人考過唔PASS就冇再考??

今日第一次行路試其中一條線, 不過好有挫敗感, 比阿SIR由頭話到尾....自己都覺得冇眼睇, 越話就越冇心機......今日攞彎又攞得唔好, 轉波又轉得唔好, 踩同放極力子都做得唔好, 成日都只係勉強轉倒, 攞彎真係好差, 成日high駁咁,阿SIR話成日偏咗右......

而家真係勁灰呀

Shirleykai  我老公都是, 第3次.  發表於 13-8-2 17:48

男爵府

引用:如題!棍波定自動波?同埋如果棍波肥咗,+如補

原帖由 shandie 於 13-07-12 發表
如題!棍波定自動波?同埋如果棍波肥咗, 如補考可唔可以轉自動波架?又有冇人考過唔PASS就冇再考??

今日第一 ...
努力,揸多啲就得,即係學多啲……

shandie   THANKS  發表於 13-7-12 15:52

複式洋房

回覆:有冇人考牌要考3次以上

唔使灰,好多人都唔係一次pass,包括我。睇你既情況,應該係信心問題,我當初考果啲,都好緊張,阿蛇響隔離好大壓力,好影響表現,之後果啲開始當阿蛇死既,個心會定好多,起碼做出接近平時練習既水準。

大宅

我都係第3次先pass~

BELIEVE!

男爵府

h2oh2oh2o 發表於 13-7-12 15:53
唔使灰,好多人都唔係一次pass,包括我。睇你既情況,應該係信心問題,我當初考果啲,都好緊張,阿蛇響隔離 ...
阿SIR越話我就越灰, 越灰就越差.....請問咁知唔知, 如果肥咗,補考可否轉自動波? 其實我好想練多D架, 講真我覺得自己已經唔係醒...想將勤補拙, 不過我呢個阿SIR好忙, 我講咗好多次想密D..不過又可能佢唔想我太緊張啦~~~而且我好想做好佢, 起碼如果真係有牌, 至少係真係有個底嘛, 命嚟架, 自己嘅係, 人哋嘅更加係, 希望下星期再上會好D啦.....謝謝你!

男爵府

vinik 發表於 13-7-12 16:21
我都係第3次先pass~
都係棍波VAN???最終都成功, 請問揸車係咪真係熟能生巧呢??本人資質平庸

複式洋房

As I know you can change from Manual to Auto! Ask for your master's suggestion if it's better for you to change.

Just relax and calm down during the test! No need to be nervious!!!

Good Luck!

男爵府

shandie 發表於 13-7-12 16:33
都係棍波VAN???最終都成功, 請問揸車係咪真係熟能生巧呢??本人資質平庸
...

熟能生巧一定啦, 資質平庸都無問題, 最重要唔好驚蟲

shandie  mouth: THX  發表於 13-7-12 17:05

子爵府

其實五介意學返自動波,現在有牌既人有幾多揸緊棍波,如可以去駕駛學院考易d pass

大宅

回覆 shandie 的帖子

唔好灰心 唔識就學到識 要有D信心
雖然我個牌 1 take pass ( in us ) 師傅教咗 3 個鐘
唔知道香港有幾難
你要加油

男爵府

其實係未應該睇學左幾多個鐘恰當d?

男爵府

Evan 發表於 13-7-12 17:46
其實係未應該睇學左幾多個鐘恰當d?
根據運輸處建議最少達30小時或以上嘅,不過就冇硬性規定。而我只係想知有冇會或有幾多人會需要考3次以上先成功。

男爵府

shandie 發表於 13-7-12 17:52
根據運輸處建議最少達30小時或以上嘅,不過就冇硬性規定。而我只係想知有冇會或有幾多人會需要考3次以上先成 ...

我自己就係第三次先得, 第一次衰parallel parking死火, 第二次衰小路出大路時, 好遠有架車我照出, 我出灑架果都未到但個官話我危險, 第三次就ok, 講講下都廿年前嘅事, 真係時光飛逝

大宅

好奇一問 點解唔學自動波呢?
我個人認為香港人多車多紅綠燈又多 P 牌又多
揸 manual 真係一D都唔好玩

禁止訪問

禁止訪問

引用:回覆+shandie+的帖子好奇一問+點解唔學自動

男爵府

Myangelbobo 發表於 13-7-12 18:37

好奇一問 點解唔學自動波呢?
唔洗好奇呀,我都好後悔.....因為C6棟我考棍波,又話一有就有兩個牌。查實真係揸都一定係自動, 考完筆試,開始知多D棍波時已好後悔喇,而家就係成日轉波轉唔好, 一轉唔好就好易死火.....一死火即係死得

連我教車阿SIR第一堂就問: 你都唔係揸嚟搵食, 點解唔考自動波? 我教我老婆都係自動波咋, 夠啦............所以

而家唯有頂硬上囉...

事後問返我C6, 我話你唔係應該最清楚我嘅咩?做咩仲隊我考棍波,佢話: 我唔覺有咩問題喎, 好易咋喎.......

男爵府

小黑雞 發表於 13-7-12 18:42
努力。我都唔係一次得。
我會好努力架喇...唔想連出路面都驚....知道要大膽D...不過坐過driver位先知, 唔守規矩過馬路嘅人真係好累事架...
雖然...打定輸數~
謝謝你

大宅

shandie 發表於 13-7-12 18:49
唔洗好奇呀,我都好後悔.....因為C6棟我考棍波,又話一有就有兩個牌。查實真係揸都一定係自動, 考完筆試,開始 ...
你洗濕咗個頭 冇計呢 學 30 hrs 都唔掂的話就學個 double

不過講真我都有 1 , 2 號牌又如何呢 乜又係 1A 走天涯

複式洋房

小弟都考3次(1次私人,2次駕駛學院)先pass
其實你不如轉考自動波,一來易好來,二來香港主流私家車都係自動波

首頁
12345...7

尾頁

跳至