爸爸專區

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

eekg 發表於 13-7-23 15:35
認真果句,你換過個 cfu把啦!我轉左去屈$先知教街車個cfu有幾廢。淨係識話人呢樣唔好果樣唔掂,講埋d冇來 ...
換鬼換馬, 仲有唔夠10左右就考試了............佢有講我有咩唔好嘅其實, 不過我係怨佢唔夠堂比我咁jei, 我由一開始已經話真係知自己唔係醒, 希望上多D, 之前6月份都係一星期一日咁滯, 一係就有一星期係上咗3日, 到7月都係咁上下, 一時一星期一日,一時上三日, 好似今星期一二上咗兩日, 之後就話係下星期喇...講真, 唯一想講, 就係我想今星期上多日囉....同佢講咗, 佢話度下喎~

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:eekg+發表於+13-7-23+15:35+認真果句

原帖由 shandie 於 13-07-23 發表
換鬼換馬, 仲有唔夠10左右就考試了............佢有講我有咩唔好嘅其實, 不過我係怨佢唔夠堂比我 ...
你咁上發同我之前好似,個人經驗,考試來講唔係上得多就可以合格。而係你對條路幾有感覺,好似好抽像呀ho。例如話,去到一個路口gei時候,你可能要預計到會発生咩情況,有車出,有盲毛會毛端端殺出來?有咁gei 情況要點處理?已或者轉入一個路口通常會遇到d咩?會唔會無端端有死車?有又點,冇又點?而你練習考路線gei 目的係,1了解條路大致上有可能會出現gei 路面情況,2呢d情況出現gei 時候,有效又唔會比考官tick gei 處理方法。 所以其實你下次練車前先諗返之前練車係唔同地方遇過d咩,點處理。跟著當自己考緊試咁揸,唔好理個cfu up咩,揸完一轉先問返佢唔明gei地方。你會發現到一d值得留意gei地方。好過比佢老點。以上係考左三次gei經驗總結。都係果句,考試目標,唔好理d咩駕駛技巧,考試考gei係安全駕駛態度,唔係技巧。

男爵府

eekg 發表於 13-7-23 16:11
你咁上發同我之前好似,個人經驗,考試來講唔係上得多就可以合格。而係你對條路幾有感覺,好似好抽像呀ho。 ...
明白~多謝你!

別墅

加油丫.我以考第4次了........(的士)

男爵府

gary9489 發表於 13-7-23 16:33
加油丫.我以考第4次了........(的士)
你考TAXI....比我難十萬九千七百倍啦, 努力!考得都係想搵食JEI, 加油啦!
我都唔會放棄嘅,考咗今次先再算~

題外話: 他日揸TAXI, 記得比D良心學車嘅人呀, 好慘架....(我就比個TAXI大佬怒啤我喇~)

別墅

別墅

回覆:有冇人考牌要考3次以上??

加油呀,一次唔得就再考,壓力有但都要平衡心理盡量放鬆。我第一次緊張到失眠四圍上網睇人講點揸車,第二次考無壓力死就死啦,咩都唔理,同自己講再肥就唔鬼再考,因為無天份,無謂累人累己,然後pass左
c6買多架棍波比我操車快半年,開頭比佢鬧到喊,因為揸出街好鬼驚,現在我可以自己揸出揸入送佢返工接佢放工,係泊車慢泊得醜樣
你學棍波要記住:萬一死火就第一時間拉hand brake然後轉空波,考試死火唔會肥,唔做以上動作必肥;轉彎轉得靚要決係唔好太快轉,因為你架貨van無車頭,唔好見前車轉你就跟佢轉,你一定要比佢遲少少;望遠D架車自然直,就好似超市推車仔咁,你望住車頭推係唔會直架;認熟考試線,知道邊個位要收慢邊個位可以上三波;泊車和掉頭好簡單啦,車身有標記有燈,地下又有貓線,基本上好難肥。斜路開車就慢慢感覺車頭微震就望倒後鏡和側鏡,無人無車就可以放brake踏少少油。考車時慢唔緊要,最緊要唔好忘記程序波段和"安全意識",一定要多多望鏡和望B柱(shoulder check)!我學車時唔知望乜,唔知乜係盲點架,唯有扮晒野望囉 停車記住空波,拉hand brake,熄即,轉一波

別墅

引用:Quote:gary9489+發表於+13-7-23+16:33+加油

你考TAXI....比我難十萬九千七百倍啦, 努力!考得都係想搵食JEI, 加油啦!
我都唔會放棄嘅,考咗今次先再算~
怒啤濕濕碎,我比金毛啦阿叔啦開窗鬧架
考完無幾耐掛P牌,比巴士司機開埋巴士門鬧呀

男爵府

Bose 發表於 13-7-23 17:31
加油呀,一次唔得就再考,壓力有但都要平衡心理盡量放鬆。我第一次緊張到失眠四圍上網睇人講點揸車,第二次 ...
好詳細, 真係超級多謝你, 距離考試日子得返好少, 可以再上堂嘅機會仲少, 唯有腦中練習........同埋叫咗C6呢個weekend兜我去"睇"二,三線囉, 因為唔知考官考邊條, 除咗一線揸緊之外, 另外兩條都未睇過(上網睇下都有嘅,不過始終唔同), 講真我都好怕死火, 阿SIR就係話我信心好唔夠, 成日比人大一大就縮, 我都認, 明明我都覺得自己係啱, 判斷冇錯,有時都比阿SIR一個眼神嚇窒咗。今日練泊車so far都唔算好唔掂嘅,不過要再細心D. 真係路試係最難, 要提自己望盲點(過後真係想打把自己),不過如果真係唔好彩死咗火, 即時拉手制空波返真係可能唔肥???好多嘢都係明知, 不過嗰下就係冇做, 真係好嬲自己......HAHA

男爵府

Bose 發表於 13-7-23 17:34
怒啤濕濕碎,我比金毛啦阿叔啦開窗鬧架
考完無幾耐掛P牌,比巴士司機開埋巴士門鬧呀:wahah ...
咁你比咩反應??????????????

別墅

引用:Quote:Bose+發表於+13-7-23+17:31+加油呀,

好詳細, 真係超級多謝你, 距離考試日子得返好少, 可以再上堂嘅機會仲少, 唯有腦中練習........同 ...
死火唔會肥,即時反應唔夠快就肥,再開車記得望晒所有鏡同擰頭先比油。你學車唔洗望住師傅架,唔好理佢咩眼神啦
其實肥一次都好既,因為就算一次pass可能出街都驚餐死架,哈哈,第二次學會好有信心的

別墅

引用:Quote:Bose+發表於+13-7-23+17:34+怒啤濕濕

咁你比咩反應??????????????
有咩反應?女人最叻咪當人無到,睇佢唔到囉

男爵府

引用:Quote:原帖由+shandie+於+13-07-23+發表好

原帖由 Bose 於 13-07-23 發表
死火唔會肥,即時反應唔夠快就肥,再開車記得望晒所有鏡同擰頭先比油。你學車唔洗望住師傅架,唔好理佢咩眼 ...

男爵府

引用:Quote:原帖由+shandie+於+13-07-23+發表咁

原帖由 Bose 於 13-07-23 發表
有咩反應?女人最叻咪當人無到,睇佢唔到囉

複式洋房

我諗你點都唔夠我灰,我總共考左5次都唔PASS,最後我覺得我都係唔好害人,以後唔再考,走去坐的士算

男爵府

引用:我諗你點都唔夠我灰,我總共考左5次都唔PASS

原帖由 一個死人 於 13-07-24 發表
我諗你點都唔夠我灰,我總共考左5次都唔PASS,最後我覺得我都係唔好害人,以後唔再考,走去坐的士算 ...

我連第一次都未考,真係唔知會點。不過你唔考到pass為止?考好多次先pass唔等於害人jei。相反一take pass嗰d,可能有d人真係覺得自己好醒,反而揸得唔小心
我唔係話所有一take pass都係咁,只係有時見身邊d人嘅朋友,有d真係覺得威d。當然,我都認為佢哋係技術同安全意識(考嗰下)係好點,但唔等於之後嘛。你唔好放棄啦

男爵府

回覆 shandie 的帖子

是真的, 由十八歲生日當日以兒童身分證去排期, 一直考到廿六歲至考到個1號牌, 大約考了十一至十四次倒(次數太多唔記得實數).

男爵府

HOSOH 發表於 13-7-24 13:10

是真的, 由十八歲生日當日以兒童身分證去排期, 一直考到廿六歲至考到個1號牌, 大約考 ...
佢好好毅力呀~

複式洋房

冇喇,放低左都差唔多成廿年,廢鬼事再去考喇

複式洋房

我電單車第三次pass(2000年),貨van一次pass(2001年)

首頁
23456...7

尾頁

跳至