烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

軟殼蟹

請問有冇軟殼蟹食譜及處理方法?唔該!
我好鍾意食"元祿"嗰d軟殼蟹天婦羅! :mrgreen:

大宅

Re: 軟殼蟹

我就將軟殼蟹好似普通蟹咁洗。

洗完先蒸熟佢,然後''索''乾水,跟住加鷹叔粉No一No,開蛋漿,炸前''占''上蛋漿,再''占''麵包糠
我的BB要健康快樂成長﹗ :-D :-D :-D :-D :-D

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

解咗凍好似普通蟹咁洗淨就OK嘞。

洗同煮嗰陣唔好咁大力揸佢,因為重皮蟹 (又名軟殼蟹) 比較軟身要輕輕力去處理,如果唔係就好易整爛。

做法
1. 將蛋黃放入冰水打勻,再加入天婦羅粉攪拌,做成炸粉漿。
2. 將木魚湯汁、醬油及味醂一同煮滾成天婦羅汁備用。
3. 將油燒熱至160度至180度左右,然後將軟殼蟹沾上炸粉漿,放入油炸熟。

做天婦羅炸粉的秘訣是要將粉倒入冰水中攪勻,而非將水傾入粉中,並且要向同一方向攪勻,不用太大力,攪勻粉漿即沾上炸效果更好。

木魚湯做法是先將海帶煮至冒氣泡挾出,加入木魚絲即熄火,隔渣即成。

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

請間各位,可以在那裹要軟殼蟹?

別墅

I also want to know

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Sogo

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

smypig,

Thanks.

smypig 寫道:
Sogo

別墅

我啃將軍澳百佳d海鮮凍肉柜見過有得賣,有d大昌都有