論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我第一次嚟呢版,因為我同姐姐無問題。
身邊都好多朋友用菲菲姐姐,有ok的,也有些有問題。因為有些同姐姐關係太好,姐姐都肯講一點真實的話。
入正題,當大家在討論姐姐嘅時候,有無想過姐姐都在討論僱主?特別住在同一屋苑嘅姐姐,根本就做晒friend。所以,同一屋苑邊個僱主好,邊個僱主差,根本就通晒天。
所以有些不停地換姐姐嘅僱主,有D姐姐點解開始明明ok,兩個月後就變晒?
下次再換姐姐時,留意一下呢個惡性循環,或許會有幫助。
只是分享一下。

公爵府

引用:我第一次嚟呢版,因為我同姐姐無問題。身邊

原帖由 bbdmami 於 13-07-14 發表
我第一次嚟呢版,因為我同姐姐無問題。
身邊都好多朋友用菲菲姐姐,有ok的,也有些有問題。因為有些同姐姐 ...
我個印姐都有同我講次次放假d朋友都鬧太太

男爵府

回覆:關於姐姐management 嘅一個心得

我之前來了兩個旅遊菲,我接住第三個菲同我講番佢留下等放學時,有另外一個菲同佢講佢做左我其中一個旅遊菲做擔保,話我太信我D菲姐,我旅遊菲借錢走路都唔知,攪到佢成日收財仔電話?!

之後無耐呢第三個菲都走埋,佢走時話嗰兩個旅遊菲同D菲姐講我婆婆好惡,我話婆婆有無鬧過你?無。對你好唔好?好。佢仲同婆婆按摩腳,跟住我回家就即走!我婆婆落樓接放學同D識講Cantonese 既姐姐都唔知道幾好傾,都唔D菲姐之間交流過D咩?!

我用了姐姐好多年,之前做到完約去加拿大,之後搵呢D就嚟旅遊,自我玩完就自動辭職⋯⋯

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:關於姐姐management 嘅一個心得

我知道嘅係當中包括邊個單位個mom幾差,不停換姐姐,但係都未換定一個等等。
又或者如果你同個姐姐相處融洽,你會發現成個屋苑大部份嘅姐姐對你都好有禮貌。我幾個有個好姐姐嘅朋友都真係留意到呢點。

首頁

尾頁

跳至