嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩歲仔仔未認講野,只會發mum, mum音要食物,剛開始言語治療,治療師話有語言障礙,佢適合報特殊幼兒中心。
但個D學校都要排年幾,到時可以我個仔都快四歲, 咁三歲幾唔返學好似唔似咁好。我聽講有D similar case 可以讀主流學校。但係邊D主流學校會收呢D學生?

當然每個小朋友的case都不同,有無有人有相似經驗可以分享一下?

thanks a lot

男爵府

回覆:兩歲仔仔未認講野,可以報什麼學校?

我仔兩歲完全唔發聲,見幾間幼稚園都無收,最終只有依加呢間幼稚園收,係主流小學,兩歲覆診健康院覆診未?要叫健康院轉介你去見醫生吖,去做評估吖,繼續你嘅言語治療,你亦要多陪佢多帶佢出街,不停講野,即見到咩都同佢講,唔理佢應唔應,要試下迫佢講野要俾佢想要嘅野,我仔返學後好好多,依加四歲,進步好多

大宅

好媽媽勳章

如果未入到特殊學校, 可以試下報讀有兼收學位d 學校, 起碼有小小幫助, 我仔剛剛2years old, 要求校長比佢早d 開學, 因為佢唔講野, 我又擔心佢有自閉傾向, 同學校老師講, 佢地有比訓練我仔,每日都有進步, 所以要比佢出多d 街同人接觸會好d

大宅

我個囡16個月都唔想講野, 係咪先兆黎, 好驚又未見久時間去健康院打針, 9月先去......而家點算好....

大宅

請問你囝囝點樣唔識講嘢?佢係講,只是講 BB話?還是一d嘢都唔出聲呀?我個囝都兩歳,都係未識講好多嘢喎!佢就仲有好多BB話,但有叫 mama, papa, 之類的稱呼,講1234、、ABCD...發音有d OK,有d都唔係好準!咁係唔係語言障礙呀?健康院檢查過,話可能我哋有時 talk 中文,有時talk英文喎!所以講嘢慢d!遲d再返去 check again! 你點 check 到你囝囝有這方面的問題呢?我都好擔心呀!

男爵府

我仔20個月都係唔識講野,我都擔心緊,等2歲返健康院

大宅

回覆 angel-papa 的帖子

My son's case is worse than yours. He cannot say ABCD or 1234. He can just produce sounds like mama or papa but doesn't know the meaning. He cannot respond to most instructions from adults.
So i think if the health clinic does not refer to the doctor, your case should be alright. If you are really worried, you can see the private 兒科醫生 like 仁安醫院。But it costs several thousand dollars.

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

rd21gn54 發表於 13-7-17 17:27
兩歲仔仔未認講野,只會發mum, mum音要食物,剛開始言語治療,治療師話有語言障礙,佢適合報特殊幼兒中心 ...

我身邊都有好多朋友既小朋友兩歲未識講野, 但都有幼稚園收左佢地, 入左幼稚園佢地就好快識講野了,所以唔洗太擔心

大宅

angel-papa 發表於 13-7-20 04:35
請問你囝囝點樣唔識講嘢?佢係講,只是講 BB話?還是一d嘢都唔出聲呀?我個囝都兩歳,都係未識講好多嘢喎! ...

我囝囝情況同你囝一樣, 但係他唔會主動講, 都是我問他?

例如: 他想食餅, 他會望主我, 指住餅餅地方,
我問他是不是要餅餅, 跟住答我 " 餅餅 "
再問他要不要, 又答我 " 要 ".

公爵府

你自己有無教佢講野先? 要教架喎, 每日有無同佢最少諗一小時故事書先? 你自己唔做的話, 好難祈望什麼言語治療會幫到佢
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢會不否仲係食緊粥?

大宅

回覆 kitty201112 的帖子

唔駛擔心,我個囝16個月時都只係講爸爸同埋幾個單字,只要你多D同佢講嘢,我會每日講故事佢聽同埋不斷同佢講嘢,就算佢無回答都照講,依家23個月,已經識講4個不同既字,開始講簡單句子,例如:爸爸去廁所,媽咪食飯,爸爸返工.每個小朋友發展不同

首頁

尾頁

跳至