想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

轉眼由 2010年到 2013經歷漫長 3年, BB終於在多翻波折下於上周突然 ----- 幸好最後有驚無險, 平安出生了。

3年中, 同依度很多 jm 都一樣, 由以為就只不過是平平常常的想多添位小生命, 怎料會一次又一次又一次, 經歷 3次小產。

好想得個知字、好想問點解、好盡力去檢查..... 但初時遇到大部分醫生都毫不積極, 只能告訴你這是一個不一定有原因的”不幸“。

為此訪尋過記不起多少中西醫生、食療補品、中外案例經驗...... 當睇醫生成左生活既一部分, 變到好像長期病患, 原來真係會有點厭世!

盡最大的努力, 本來工作至上, 也不惜切底放棄工作...

再來就是一期又一期的 iui。長期針藥令情緒起伏更大。成功還好, 但長期壓力下, 又是一次又一次失望, ”成功生B“彷彿更遙不可及, 甚至開始發現自己情緒抑鬱, 有點不受控制。

----------
我相信以上係呢版吾少 jm 或多或少的共同經歷。

雖然好多人, 或者呢度D jm 都會話:“放鬆D啦!放鬆D有時反而容易成功架..." 但作為過來人, 很明白, 這談何容易。 如果仍對"希望能生育”既心願未放得下, 而事情又完全在控制之外..... 如何能真正的釋懷、輕鬆呢...... 除非真的是到了要決定放下隨緣”放棄“吧。

這些感受我同呢度吾少 jm 都感同身受, 亦在此受過不少過來人 jm 的貼心鼓勵和分享, 好讓我繼續走過來。特別係當日第 3次小產之後, 在此訪尋3次 miscarriages 但仍成功有小朋友的 mami, 很感謝那些 mami 的分享。

之前BB 一日未出世, 心中都擔心得很, 因為佗的過程中問題也不少, 吾敢打呢個 post.

BB 今天剛好一星期大, 剛回家中, 本很忙碌, 但很想給一些在途上努力中的jm 一點鼓勵、分享一點正能量。經歷左咁多, 我BB終於出世係我身邊 ----- 如果你都曾經感受過BB離開的痛, 還不止一次、兩次; 如果你都在 iui 的路上; 如果你都為了這無能為力的目標而承受困擾和抑鬱 ----- 你地要加油呀!希望大概就在轉角!

公爵府

引用:+本帖最後由+HumptiDumpti+於+13-7-19+15:5

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-19 發表

轉眼由 2010年到 2013經歷漫長 3年, BB終於在多翻波折 ...
謝謝樓主的正能量祝BB快高長大

大宅

唉. 完全明白你有幾灰, 不過衷心恭喜你捱完呢個過程, 希望你同bb平安健康!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:三年生B血淚歷程…希望可以給大家一點鼓勵

睇到我我2年經歷2次小產本只想給大囡多個伴,但...........
我高齡啦,決定放棄.........
而家嘅我,咩都唔做,連葉酸都唔食,專心湊囡囡算啦

大宅

回覆:HumptiDumpti 的帖子

恭喜恭喜!

大宅

多謝你的分享,讓生B之路充滿希望和信心!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

但樓主那句"希望仍能生育"正中我要害

大宅

Wish baby with good health!

大宅

引用:轉眼由+2010年到+2013經歷漫長+3年,+BB終於

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-19 發表

轉眼由 2010年到 2013經歷漫長 3年, BB終於在多翻波折 ...
多謝你既正能量, 請問你最後做了幾多次 iui 後成功?

複式洋房

引用:+本帖最後由+HumptiDumpti+於+13-7-19+16:0

睇到我眼濕濕,諗返BB離開時既感受,我都三年了

恭喜妳,祝妳同BB身體健康

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

恭喜你呀,,祝你家BB健健康康

想問下你,,,保守估計,,你為左生B用左幾多錢
唔方便答可以PM我架,,我想參考下

HumptiDumpti  o,我都真係無真係統計過...因為3年黎做過太多野, 要計計  發表於 13-7-19 19:00

男爵府

回覆 akilimama 的帖子

akillmama: 我同你一樣有個大仔, 因為好希望佢可以有細路妹, 所以一直努力嘗試。
當初從無諗過係咁艱難。我係1年半內 3次 miscarriage. 每次也已等足半年才再試了, 但每6個月一次, 頭尾剛好 18個月....

同朋友講, 都無邊個會明....

男爵府

cheesecakemagic 發表於 13-7-19 16:24
多謝你既正能量, 請問你最後做了幾多次 iui 後成功?
cheesecakemagic: 我做了4次 iui, 時間大概係 半年多。不過最後都不成功, 當時身體同情緒都到了極限, 於是唯有真開開始學放下.... 隨緣, 但問心, 仲想吾想? 當然仲係想啦, 不過開始接受結果係“無囉”, 所以停左無去再做 iui、覆診、中醫、湯藥.... 有幾個月咩到停晒!去左做運動、同旅行, 結果中左。

男爵府

我一個小朋友都無,已經經歷了小產左2次,真係好明白你所講個種痛同無奈,每次睇唔同既醫生,想知點解bb要走,醫生每次都係話”呢個係一個無原因既不幸”。其實內心深處仍然很痛,但唔可以俾人知,因為唔想c6唔開心。所以,我成日都覺得好無助好想喊……好想叫自己堅強,但要再企起身,談何容易

大宅

真係好多謝樓主既分享,好感動!
祝BB快高長大

大宅

好多謝你嘅分享,令我充滿正能量,我剛第2次小產,開始從新出發做人,希望可以好似樓主咁修成正果

大宅

我真係要痛哭一場,剛第三次小產不明原因走了,我好想有自己小朋友,朋友没有試過不明白我的感受

HumptiDumpti  加油呀!我都失望左 3次, 但那並不代表不可能。  發表於 13-7-20 07:15

大宅

引用:回覆+akilimama+的帖子akillmama:+我同你一

回覆 akilimama 的帖子

akillmama: 我同你一樣有個大仔, 因為好希望佢可以有細路妹, 所以一直努力嘗試。
真係同朋講佢地吾明。。
仲會話係鐘意小朋友一定無咁易放棄。佢地講得就輕易。

HumptiDumpti  係. 同傷風感冒頭痛好吾同...有時不論熟吾熟,都好難bring up 呢個topic  發表於 13-7-20 07:14

複式洋房

回覆:D..D 的帖子

Congrats!!!!!!希望BB健康快樂成長,樓主都要好好坐月喇!多謝分享

HumptiDumpti  yes. 努力坐月中 :) 但好多時餵完奶都好難即刻瞓得返   發表於 13-7-20 07:16

男爵府

多謝樓上各位的祝福。{:1_1:}

今次 baby 其實係早左D出黎, 加上佗既時間一直作早產, 要長期 bedrest, 出黎baby 情況吾多好, 所以總括幾年黎真係由頭驚到尾。

首頁

尾頁

跳至