心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請分享教兒心德

從前我年幼時, 想學很多課外活動, 由于家境清貧, 只得一個想字. 到現在成為人家母親, 雖然不是很有錢, 但仍夠小兒學些有益身心的課外活動. 頭的一, 二年, 只要我說這活動好, 他都會肯去參加, 但到今年(他只得5歲), 但竟然一口拒絕參加所有課外活動, 無論我如何勸他, 他都不肯, 叫他學畫畫, 他說他董得畫, 叫他學珠心算, 他說不好玩, 很悶, 不想讀, 叫他讀英文, 他說讀埋d廢話野, 我真係很頭痛, 我又不想迫他學, 怕弄考返絕, 我是否應隨他意願呢???請指教

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 請分享教兒心德

得唔到的野, 就會好恨有.

我真係會停佢一排先, 等佢發悶係家中. 不過最重要係睇下佢對邊樣有天份/興趣, 唔係乜都要學晒.

與其學咁多, 倒不如專注一兩樣佢鍾意的好過. 佢仲細, 你仲有時間慢慢探索.

複式洋房

多謝w_y回應.

我個仔而家愛上看電視, 佢寧願看電視, 叫佢出街玩都唔去, 到佢看完佢鐘意的電視, 佢先lur你出街.

我都無辦法, 惟有唔報任何興趣班.

翡翠宮

唔好講話咩心德, 只係大家分享下 :lol: 老實講每個人都有佢自己教仔既一套, 仲有大家比既意見只可作參巧因為未必合適套用落你個小朋友到, 你係佢媽咪好應該清楚咁了解到佢既脾性

繼我話, 佢咁鍾意睇電視為左個電視可以咩都唔去學我會set個時間表比佢, 只可以在某時段睇電視, 其餘時間佢唔要去學野就要佢溫習同做功課, 因為五六歲呢個階段係開始有佢地自己既思想, 可以話佢學懂表達時就開始反叛嘗試抗命挑戰你既底線, 若然你就犯下下聽佢支笛我可以好肯定咁話你知, 你往後既路只會比佢拉著走 我大寶都好鍾意睇電視, 佢夠膽死同姐姐 (屋企個工人講) 你熄左架電視我點做功課 我聽到 因為每晚返到屋企見佢既功課唔係做錯曬就無做到, 一句話唔識就唔去做, 仲有錯個d都係佢應該識既野黎 所以我叫姐姐熄大制等佢開唔到電視, 咁尋晚佢d功課做到好有條理無錯添 所以有時對小朋友唔可以太過仁慈的, 你要明白到慈母多敗兒呢句說話既用意 至於你個小朋友我覺得可以一步步黎首先控制佢睇電視既時間, 之後佢慢慢覺得悶時你就可以問下佢想學d咩, 再開始佢有課外活動既編排

以上純為個人意見如有類同實屬巧合

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ringoivy

同意到極

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都同意ringoivy講
佢要掛住睇電視,睇夠再扭要去街,你可以say no,我細仔有時都會係咁,佢要睇我比佢睇,但會限定時間,睇多幾耐,睇完/睇到悶,要去街咩,冇喎,我會同佢講,"頭先叫你去你唔去,你話要睇電視嘛,我話左啦,你唔去就冇得去,你而家話想去都冇得去,比機會你去你唔去,而家自己悶又要扭,冇可能你話點就點,而家你自己想去,但我唔想去喇."
唔可以次次每樣野都比佢贏,次次佢贏哂佢會唔驚你,以後只有你聽佢話,唔係佢聽你話,如果係咁,將來仲難攪,你要比佢知你係有原則,但亦會好民主,好開放,佢想要既野,如果係對佢冇害,而你又認為可行,可以比佢,但係認為係唔可以,就一定唔可以比佢扭贏,要企硬
至於學課外活動,我覺得要睇小朋友興趣,有d野大人會覺得好,就會想自己小朋友都去學,但小朋友唔會諗,去學呢樣野對佢有咩好處,佢地只會諗,呢樣野對佢黎講好唔好玩,好難迫,唯有係旁邊引導佢,令佢都同意呢樣野唔只對佢有好處,仲會好玩,咁佢就自自然然肯去學,而家呢一刻佢唔肯學,可能係懶,冇興趣,或者有其他更加吸引佢既野,既然佢唔想,你就放低一排先,你越迫就可能越有反效果,你都希望佢係為學習而去學,唔係為阿媽迫而勉強去學架

翡翠宮

李唔水咁卡張用個極字呀
w_y 寫道:
ringoivy

同意到極

大宅

其實好睇小朋友性格.

仔仔細個玩咩活動,都係三分鐘熱度.
囡囡就一向都會好投入.

既然佢無興趣,觀察下先啦,到佢有咩想學,自己會要求,唔好你緊張過佢,褸擋唔值錢呀!!!

禁止發言

好媽媽勳章

別墅

如果我仔唔想去興趣班﹐我同佢講﹕ 好啊﹗慳返D錢﹗等你係屋企悶死﹗

我就寧願迫佢學一兩樣劇烈運動﹐例如踢波和打籃球﹐好過淨睇電視。

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

阿囡尋晚都唔肯做KUMON,仲CRY,我咪話如果妳唔做好D功課,下個月咪唔好上堂LAW,雖然佢只我4.5歲,但佢D脾氣超硬頸,我當然唔會就範,最後佢咪自己做D功課(CRY住做)

首頁

尾頁

跳至