樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企剛完死約3個月,剛生約已被通知轉了第三個業主(即賣完又賣)!呢頭收律師信話交租入數比呢個新業主,
等一個月又收另一封律師信又話係最新業主,
如是者到第三個大陸人業主!

佢揾地產call 我話要加3000元租, 唔加一個月通知我搬!
我根據律師信上業主姓名電話打去同大6業主傾租金,
話加3000, 我諗住揾新地方都平500-800左右,
但搬一搬又要駛一筆錢,所以諗住就範算!

我打比業主約時間簽新租約,
佢話好! 但隔幾日話:依家唔得啦,市况咁好要再加租,
等我來睇下你個單位再決定,但一定唔止呢個數,同埋唔簽2年, 年年要加租••••••!

我覺得呢個業主都唔正常,所以暗地裡睇緊其他地方打算搬!(仲睇緊)
咁未簽新約比舊價入佢A/C 通知佢交左租,
佢話唔啱數呢個要比多3000元, 佢來我家睇完呢個單位再加多啲!

請問係咪唔駛理佢?
如佢要一個月通知我搬,是否要發信給我通知? 還是電話通知便可?
我有2個月按金喺佢度,佢買單位連租約買,冇睇過單位,我怕收樓佢更煩,
有咩我要注意呢?

大宅

唔好煩
即搬喇
簽左約重有排煩

公爵府

引用:我屋企剛完死約3個月,剛生約已被通知轉了第

原帖由 fatfatface 於 13-07-21 發表
我屋企剛完死約3個月,剛生約已被通知轉了第三個業主(即賣完又賣)!呢頭收律師信話交租入數比呢個新業主,
等 ...
你有無白紙黑字寫明答應交新租?
如果無,咁即係未就新業主既加租要求達成共識,所以唔使比新租!記得白紙黑字寫比個律師!
記得自己快啲搵過間屋租,否則應該以後有排煩!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

禁止訪問

回覆:新大6業主搞到我勁煩,求助

琥珀宮

引用:我屋企剛完死約3個月,剛生約已被通知轉了第

等 ...
同新業主都無簽新約佢憑咩收新租金,叫佢自己問清楚香港律師先啦!

男爵府

国内人未知香港係要跟合约辦事既。

短時間内三次轉手,僅代表政府庫房多謝佢地。

大宅

多謝大家的回覆!
其實律師樓只發過一次信通知我呢個係新業主,
叫我以後交租入呢個人戶囗!
之後係個業主在電話同我講將要加租,
最初話加三千,兩日後又話唔得因樓市向上升緊,
但無講實加幾多!
我唔知佢會唔會揾律師或地產幫佢同我講收樓,
如果佢自己用電話通知我一個月後收樓,
但按金佢唔比我咁我點?
鎖匙我又點比佢而又保障我自己?

琥珀宮

引用:多謝大家的回覆!其實律師樓只發過一次信通

多謝大家的回覆!
其實律師樓只發過一次信通知我呢個係新業主,
叫我以後交租入呢個人戶囗!
你可以唔接受口頭通知收樓,要求業主要書面通知確認由通知日起計一個月後收樓!

大宅

唔使理佢。一切要求佢白紙黑字交俾律師轉介。然後盡快搵樓搬。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一日未簽新約, 我都唔會交新租
同一日未收信, 個一個月都仲未開始計
雖然我係業主
但如果我係你, 我會住埋2個月按金先走,
因大陸人唔係正常人
怕佢扣你按金......

大宅

多謝大家回覆!
我已經積極睇緊樓,希望盡快搬!

大宅

fatfatface 發表於 13-7-22 12:51
多謝大家回覆!
我已經積極睇緊樓,希望盡快搬!

GOOD LUCK

大宅

回覆 crystalpui 的帖子

我都諗過扣埋2個月按金,但呢個大6人short short 地,久5久有打來話我比少左租佢,
仲話搵人落香港用鎖頭鎖我家門唔比我入,
我補返錢先得!
D大6人真係唔識香港法例!

依家咁多大6人買香港樓,以為自己投資緊,
其實咩都唔識以為有錢大晒!

大宅

fatfatface 發表於 13-7-22 13:00
回覆 crystalpui 的帖子

我都諗過扣埋2個月按金,但呢個大6人short short 地,久5久有打來話我比少左租佢 ...

嘩, 報警備案先, 話佢恐嚇你.

別墅

最近去小額錢債處聽到個官話:個買家買入單位時連租約係要照賣家同租客定下的租約,死約內租金要照舊交,按金只是賣家同租客,買家冇責任要俾,除非買家同租客再簽新租約或買家同賣家有協議。你要追番賣家。

大宅

Koey316 發表於 13-7-22 15:25
最近去小額錢債處聽到個官話:個買家買入單位時連租約係要照賣家同租客定下的租約,死約內租金要照舊交,按 ...

"買家冇責任要俾", sorry, 無責任比乜? 吾係好明...

大宅

sibylyau 發表於 13-7-22 15:42
"買家冇責任要俾", sorry, 無責任比乜? 吾係好明...

我估係講緊個按金.......... ??

大宅

Koey316 發表於 13-7-22 15:25
最近去小額錢債處聽到個官話:個買家買入單位時連租約係要照賣家同租客定下的租約,死約內租金要照舊交,按 ...
買入連租約樓, 租客的按金, 賣家是一併給予買家的, 按金現在一定是在新業主的手上!

別墅

如果佢鎖你門,立即報警. 如你在屋內,告佢非法禁錮. 如你在屋外, 就報警佢侵占他人財物. 等呢D大6厘以為香港佢玩哂.

男爵府

在大陸租樓, 有些時候業主係可以好惡....

你新業主的做法唔跟本地法例的一套, 有可能AGENT無同業主解釋清楚當中的做法??

業主身在大陸定係定居於香港?

我會直接CALL 返個AGENT, 同個AGENT講, 叫佢同個業主講, 唔出封退租書黎會一直交舊租金直至現租約約滿為止.

而當你找到新居後, 要退租時就記出返封退書俾業主, 先俾AGENT, 代為轉交!!

同時要要求AGENT在場, 當面交收樓宇及即時交收按金. 有什麼瓜葛即時商討及處理,

一定要煩死個AGENT, 要佢說服個業主肯同意為止!!

首頁

尾頁

跳至