自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

本末倒置呃綜援還要表揚

獨 力 捱 大 五 子 女   獲 官 讚 有 慈 母 典 範 兼 職 做 賣 菜 七 個 月
裁 判 官 稱 , 被 告 干 犯 七 項 欺 詐 罪 , 指 她 於 98 至 01 年 間 隱 瞞 工 作 收 入 , 獲 社 署 於 三 年 間 共 發 給 30 多 萬 元 綜 援 , 當 中 騙 款 近 21 萬 元 。 但 被 告 在 98 至 99 年 間 , 只 是 間 斷 兼 職 工 作 七 個 月 , 工 資 連 交 通 津 貼 於 該 段 時 期 共 賺 得 35,650 元 。
此 外 , 當 時 被 告 持 有 的 銀 行 股 票 戶 口 , 是 替 父 親 投 資 , 她 並 無 真 正 得 益 。 其 實 涉 案 時 期 被 告 有 24 個 月 毫 無 收 入 , 故 她 多 領 取 的 綜 援 金 約 為 55,600 元 。
被 告 自 離 婚 後 , 98 年 起 要 獨 力 照 顧 當 時 8 歲 至 15 歲 大 的 五 名 子 女 , 前 夫 僅 曾 給 予 兩 萬 元 家 用 , 裁 判 官 表 示 , 被 告 沒 申 報 兼 職 , 雖 法 理 不 容 , 但 值 得 同 情 。
社 署 於 01 年 揭 發 本 案 後 , 被 告 翌 年 2 月 已 跟 社 署 達 成 協 議 還 款 , 每 月 從 綜 援 金 扣 除 1,500 元 , 分 136 期 攤 還 。 被 告 自 05 年 11 月 起 已 主 動 停 領 綜 援 , 六 口 之 家 靠 長 女 的 收 入 持 續 還 款 至 今 , 共 清 還 了 近 七 萬 元 。
裁 判 官 質 疑 社 署 花 五 年 時 間 才 提 出 檢 控 , 令 被 告 精 神 困 擾 。 他 又 舉 出 一 些 隱 瞞 物 業 的 騙 綜 援 案 例 , 批 評 社 署 沒 有 主 動 追 討 被 告 , 要 求 變 賣 物 業 還 款 , 只 是 靠 從 被 告 領 取 綜 援 金 扣 款 , 其 中 一 個 案 例 還 款 期 更 長 達 47 年 。

我地年年交稅
房屋醫療學費從未
得到一分一毫支助
那些年我們開心的日子不復見

伯爵府

Re: 本末倒置呃綜援還要表揚

我都覺得好好笑, 扼就係扼, 乜得有得表揚咁好既, 使唔使俾個獎佢tim丫.

而家d扼綜緩既, 還番錢俾致府就好似大q晒咁, 一d guilty都無, 我唔知佢地d下一代點樣可以抬起頭做人. 或者, 繼續一代一代咁扼lor.

大宅

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

難道去打劫也要表揚???

別墅

說話又吾係禁講, 一個女人離左婚照顧5件, 真係吾簡單. 佢都係用自已勞力想換取更多啫! 同果D 拿了綜援走去遊邑又不能双題並論!
I love my Hin B and Chih B

別墅

一個女人離左婚照顧5件
同經濟有問題
同呃綜援係兩回事
你只可以話佢情有可原
佢好偉大等等...
每個人做事梗有自己解釋
既原因
問題係做錯事個官重要稱讚佢
(呢個先係正正問題所在)
本末倒置
那些年我們開心的日子不復見

別墅

單親唔係大晒,我夠係單親,又唔見我去攞綜援,根本就係貪心,人邊到唔貪,扼錢就係犯法,應該坐監,扼政府錢更要重罰,刹一警霸,個個單親都去扼綜援,單親又攞,大陸落嚟又攞,個個都攞,點算??我都決定去攞。好似屯門--梁X琪嗰單咁囉(南亞海嘯嗰單)未一樣唔駛坐?不知所謂嘅香港。

mylulu007 寫道:
我都覺得好好笑, 扼就係扼, 乜得有得表揚咁好既, 使唔使俾個獎佢tim丫.

而家d扼綜緩既, 還番錢俾致府就好似大q晒咁, 一d guilty都無, 我唔知佢地d下一代點樣可以抬起頭做人. 或者, 繼續一代一代咁扼lor.

伯爵府

KwanLui 寫道:
說話又吾係禁講, 一個女人離左婚照顧5件, 真係吾簡單. 佢都係用自已勞力想換取更多啫! 同果D 拿了綜援走去遊邑又不能双題並論!

AGREE, 試想如果自己係那位媽咪, 你會點, 佢有佢的難處, 佢係犯法, 但佢已經為自己的行為負責.

洋房

同意,佢呃綜援是事實....單親媽媽多仔女就一定係偉大到值得表揚的嗎?所有母親都是偉大的!!

我都聽過唔少case,單親媽媽有三四個仔女,取綜援住公屋,做part time幫人湊仔或鐘點,額外搵多三四千蚊一個月,大少少的仔女就去幫人補習,雖然未至於去旅行o廿誇張,但亦係好食好住的!而且,我成日覺得如果子女已經讀中小學全日制,為何媽媽不可出外工作,而要"留在家照顧子女"呢 ?

大宅

無可否認佢係有錯.....但係...佢總好過一人 D, 用晒各種方法去呃更多的綜援金囉...(例如:離婚、受傷、生多幾個), 而家佢係自己用勞力去搵錢.....

禁止訪問

別墅

官因為都是人...一個女人帶著5個小孩不容易..她為何要這樣做你們有用那媽媽的角度去看看嗎??你們會給最好的生活給你們的小孩..去補習.去參加其他的活動..但那個拿綜援的媽媽也想給自己的兒女最好的..她唯一錯沒報她去做了7個月的工作!!!你們知不知道她如果去說了給社處知道她做的工都是白做工..社處會要扣3800...
當然...呃綜援是不對...那已經罰了240小時服務令...大家如有不服...可以叫律政司上訴...法官判詞上指的...是了解媽媽帶5個小孩的辛苦...而命其子女要尊敬母親...莫非大家認為法官要大家尊敬母親是錯嗎???那人家以後不用過母親節了...大家的子女們都不用尊敬大家了...
[/url]台灣戲谷~~有16張 水果方塊!![url=http:

http://winner.omg.com.tw/Index.aspx  OMG麻將學園!!!掛網送K幣活動

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

candyyoyo 寫道:
官因為都是人...一個女人帶著5個小孩不容易..她為何要這樣做你們有用那媽媽的角度去看看嗎??你們會給最好的生活給你們的小孩..去補習.去參加其他的活動..但那個拿綜援的媽媽也想給自己的兒女最好的..她唯一錯沒報她去做了7個月的工作!!!你們知不知道她如果去說了給社處知道她做的工都是白做工..社處會要扣3800...
當然...呃綜援是不對...那已經罰了240小時服務令...大家如有不服...可以叫律政司上訴...法官判詞上指的...是了解媽媽帶5個小孩的辛苦...而命其子女要尊敬母親...莫非大家認為法官要大家尊敬母親是錯嗎???那人家以後不用過母親節了...大家的子女們都不用尊敬大家了...

AGREE 唔通真係要那位媽咪入獄才係最好的懲罰, 整散人們個家, 就係好咩.

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

[quote]
mi_wong 寫道:
單親唔係大晒,我夠係單親,又唔見我去攞綜援,根本就係貪心,人邊到唔貪,扼錢就係犯法,應該坐監,扼政府錢更要重罰,刹一警霸,個個單親都去扼綜援,單親又攞,大陸落嚟又攞,個個都攞,點算??我都決定去攞。好似屯門--梁X琪嗰單咁囉(南亞海嘯嗰單)未一樣唔駛坐?不知所謂嘅香港。

別墅

mi_wong 寫道:

[quote]
mylulu007 寫道:

[/quote]

老實說...大家都有各自的難處...如果只用個人的利益而訂法律...到時世界只餘你一人...
人在自由社會有"選擇權"...如果閣下認為香港的法規或其他東西不合自己...大可以選擇移出他國...不過提醒一下...除非移民去汶萊或是杜拜等不用交稅的地方...否則一樣有閣下認為的"不公平"...而且...很多大國都是"福利國家"...幾十%稅而且健保勞保一樣照出...有些還有境外收稅...
香港原本是一個和諧的社會...如果因為某少部份既得利益者引發社會分化...那等於叫那些人去玩空中飛人...不過教唆自殘是違法的...
[/url]台灣戲谷~~有16張 水果方塊!![url=http:

http://winner.omg.com.tw/Index.aspx  OMG麻將學園!!!掛網送K幣活動

男爵府

首頁

尾頁

跳至