2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:回覆+SiuBok+的帖子有呀,+有時谷奶時會咁。

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-28 發表
回覆 SiuBok 的帖子

有呀, 有時谷奶時會咁。
我諗緊拮拮地時係唔係要去泵奶... 嗰個感覺都唔係好舒服

男爵府

hey, 我估係我自己之前無為意所以吾知。今日聽到如果用乳墊, 因為吾透氣, 有機會會滋生真菌, BB食奶時傳比BB, 令BB 口腔感染, 徵狀係有好厚整吾走既白色好似脷月胎咁既野係口內。令BB 食奶時痛, 食得好...

所以大家會吾透氣既乳墊, 要小心常換常清潔。
(p.s. 焗得濟 , 我無用墊, only 用 tissue)

別墅

回覆:人奶mama, 你地baby平均一次食幾耐?

有無mm定時定候叫醒呀b食奶
定等佢自然醒,叫食先食?
我b食左20分鐘人奶就可以3至4個鐘先訓醒再食奶
平均每日6至8餐
我驚佢唔夠營養

大宅

引用:hey,+我估係我自己之前無為意所以吾知。今

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-28 發表
hey, 我估係我自己之前無為意所以吾知。今日聽到如果用乳墊, 因為吾透氣, 有機會會滋生真菌, BB食奶時傳比B ...
係Wor.. 我都擔心太焗

別墅

引用:+本帖最後由+HumptiDumpti+於+13-7-28+20:2

hey, 我估係我自己之前無為意所以吾知。今日聽到如果用 ...
我都有諗過用tissue
但漏既情況好嚴重
用奶墊方便d
但真係驚焗住><

大宅

引用:Quote:原帖由+HumptiDumpti+於+13-07-28+發

原帖由 bobotang224 於 13-07-28 發表
我都有諗過用tissue
但漏既情況好嚴重
用奶墊方便d
唉 咁真係唔知幾時要換 我通常沖完涼先換一日最多2次咁

HumptiDumpti  我之前都係一日換兩、3次...  發表於 13-7-28 23:19

男爵府

回覆 bobotang224 的帖子

我吾係漏得太緊要, 但用一般屋企既 box tissue 都太薄, 吾得,所以我用 tempo摺住用。

因為今日見到屋企人有另一個 new born baby 中左, 有呢個問題, 因為bb 個口會好痛好辛苦, 變得好難餵, 所以聽完, 我都分享下。大家得個知字。

別墅

引用:回覆+bobotang224+的帖子我吾係漏得太緊要,

回覆 bobotang224 的帖子

我吾係漏得太緊要, 但用一般屋企既 box tissue 都太薄, 吾得,所以我用 tempo摺 ...
咁我諗我可能中咗,咁點算呀?有咩辦法令阿仔好番?

男爵府

回覆 lui44 的帖子

瞓3至4個鐘+平均每日6至8餐, 都係好正常範圍, 所以如果只係一日食少D, 月我吾會叫醒bb, 因為真係好難叫醒一隻瞓B。當然如果係去到日頭都瞓5、6個鐘, 醒左又吾食, 咁就會做D 野, 可能用濕巾抹面、or 較岩時候沖涼, 整醒下佢, 先餵。

不過慢慢近滿月, 我都會開始 tune 下 baby 食奶既時間, 希望可以規律D, 夜晚個餐可以盡量拉長D。

男爵府

回覆 tamiwong 的帖子

你可以帶baby 返去健康院比姑娘 check, 佢地會幫你 follow,會開藥比BB搽。 otherwise, 私家當然都會 take care

男爵府

carol818 發表於 13-7-23 16:18
我個b 食廿分鐘左右,之後就咬實個咀唇點都唔肯食,但可以訓到2.5-3.5小時

...
好煩, 近日我陪月成日都話我餵得 30mins 咁少, bb 無咩食到野!

但bottle 有時都難迫 la, 人奶邊有得迫佢食架, 佢真係吾食, or 係都要瞓, 我都吾可以點!講到好似我吾比佢食咁!:;pppp:

大宅

MommyPanel勳章

引用:Quote:carol818+發表於+13-7-23+16:18+我個

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-30 發表
好煩, 近日我陪月成日都話我餵得 30mins 咁少, bb 無咩食到野!

但bottle 有時都難迫 la, 人奶邊有得迫佢 ...
但健康院教係20-30,唔好多過45分鐘,話bb無咁多專注力。仁安時都叫我們餵30分鐘人奶,唔夠就補奶粉。我而家埋身餵最多26分鐘

男爵府

回覆 carol818 的帖子

聽你咁講, 都好 make sense, 都安樂好多... 有時D陪B好興講到D mami 好吾掂咁.... -_-"

別墅

回覆:HumptiDumpti 的帖子

我個陪月都係咁,我一話埋身就比說話聽。又話我唔比飽飯食,又話阿b比我地咁餓法,個樣好無奈。。。

我個胸都有吉吉地,但我都算換得密。而阿b又真係有脷胎咁既野喎。無菌的話,bb 係唔會有脷胎既?

侯爵府

育兒性格勳章

回覆:Aki_ki 的帖子

我一餵完 個胸就開始吉吉地

男爵府

回覆 Aki_ki 的帖子
係啦, 講到我地好吾掂, 佢地就好似威D !!!

今日終於返左健康院。姑娘同醫生好似樓上有位 mami 咁講, 話BB 肯食 25-30mins, 好叻, 夠奶既話 (吾特別少) 吾需要食 40mins or 以上咁耐。吾駛特別理陪月點講。yeah~ 安樂晒! {:1_1:}

男爵府

回覆 fannymama123 的帖子

其實有”吉吉地“ 吾駛擔心, 好多時係因為谷奶要餵、餵未清,仲有谷、或谷開奶個胸比較敏感。

BB 食奶係會有脷胎架, 如果有菌既話, D白色野係抺 or 刮都吾 "nuck" 同BB 個口仔會痛, 食奶時會好扭計會喊。

男爵府

BB 出世耐左, 各位 mami 有無餵餵下奶量大增呢??

我呢兩日D奶再多左, 餵一邊時, 另一邊墊左毛巾, 但都係過晒濕晒 ... 一打開 bra bra 清潔同沖完涼都係滴吾停....

大宅

引用:回覆+SiuBok+的帖子BB+出世耐左,+各位+mami

原帖由 HumptiDumpti 於 13-08-07 發表

BB 出世耐左, 各位 mami 有無餵餵下奶量大增呢??
我尋日唔記得帶乳塾入去沖涼 用幾塊花妝棉頂住... 轉頭食完反 個bra 都濕晒... 唉 曬哂

奶量明顯增多 有好幾條奶柱

大宅

引用:我個陪月都係咁,我一話埋身就比說話聽。又

原帖由 Aki_ki 於 13-08-05 發表
我個陪月都係咁,我一話埋身就比說話聽。又話我唔比飽飯食,又話阿b比我地咁餓法,個樣好無奈。。。

我個 ...
白色個撻要用好似沙布咁既質地先可以抹走架, cc lok 濕紙巾唔掂架

有無買抹口用既棉? 有Loan 個種?

首頁

尾頁

跳至