2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:bobotang224+發表於+13-7-23+23:00+

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-24 發表
>>> 好想佢食飽d訓耐d
我都好想佢食飽先訓 但埋身餵.. 次次食完 好似好滿足 訓左 但轉頭又喊又要食 d休息時間好難夾 有時15分鐘 有時1個鐘 有時3個鐘... 真係好沮喪

泵出黎就知佢食幾多 但人奶要有足夠休息同隔3個鐘先有得泵.. 中間佢2個鐘又要食 我到依家都仲未有個schedule 又餵又泵又休息

有無全人奶媽可以share 個schedule ???

大宅

引用:Quote:原帖由+SiuBok+於+13-07-24+發表我都

原帖由 carol818 於 13-07-25 發表
因為我半夜兩餐餵奶粉等佢飽些,所以晚上可以泵到八安,等佢沖涼前後飲,咁下午有陪月係到我可以訓耐些。下 ...
我同你差唔多 夜晚都係比奶粉佢食 等佢可以訓耐D 我同先生都可以瞓耐d... 但我每次都系泵得三四安 俾佢下午有陪月吋飲 我就可以訓一陣..

好羨慕你咁早就可以儲個奶庫... 如果係咁你夜晚唔應該補奶粉比佢 直接飲埋D 人奶 咁樣佢既抵抗力會好啲

大宅

引用:尋日繼續,+日頭就可以食成+30+幾+-+40+mins

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-25 發表
尋日繼續, 日頭就可以食成 30 幾 - 40 mins, 但夜晚成日食 10mins or 多D就收工, 之後吾夠兩粒鐘又黎過!: ...
未係囉 成日同我地玩野.. 所以就好怕埋身餵 唔知佢真係有無野落肚... 怕佢食得少 增塝唔理想 一陣又黃過...

大宅

引用:我都覺得埋身好麻煩,但又怕只係泵刺激唔夠

原帖由 Babyarsene 於 13-07-25 發表
我都覺得埋身好麻煩,但又怕只係泵刺激唔夠唔夠奶,我好想只係泵出嚟
問過姑娘 泵都可以刺激乳線繼續有奶...
我依家無咁緊張喇 人奶餵到滿月都偷笑喇

有既就繼續泵繼續餵 無既就食奶粉 我都係食奶粉大 抵抗力都好好

大宅

引用:Hi+各位媽媽我都岩岩加入人奶媽行列+我見大

原帖由 fannymama123 於 13-07-26 發表
Hi 各位媽媽
我都岩岩加入人奶媽行列 我見大家每次都係餵二十至三十分鐘 我係醫院餐餐都被迫要餵一粒鐘或以 ...
啱啱開始未上奶 都係初乳唔飽肚 所以2個鐘一次 每次淨啜45分鐘到 之後上奶后阿b易啜左 啲d 又飽肚左就會啜少d又會訓耐d架喇

初初會餵到人都癲架 加油呀!!!

大宅

回覆:人奶mama, 你地baby平均一次食幾耐?

咁多位人奶媽媽 你地有無隔一段時間餵完奶中間未到下一歺或休息個幾個鐘中間 個乳頭會拮拮地乸乸好似有d野要出黎咁

我成日休休下息就有d唔舒服 但一陣又無事咁...

大宅

引用:回覆+SiuBok+的帖子有呀,+有時谷奶時會咁。

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-28 發表
回覆 SiuBok 的帖子

有呀, 有時谷奶時會咁。
我諗緊拮拮地時係唔係要去泵奶... 嗰個感覺都唔係好舒服

大宅

引用:Quote:原帖由+HumptiDumpti+於+13-07-28+發

原帖由 bobotang224 於 13-07-28 發表
我都有諗過用tissue
但漏既情況好嚴重
用奶墊方便d
唉 咁真係唔知幾時要換 我通常沖完涼先換一日最多2次咁

HumptiDumpti  我之前都係一日換兩、3次...  發表於 13-7-28 23:19

大宅

引用:回覆+SiuBok+的帖子BB+出世耐左,+各位+mami

原帖由 HumptiDumpti 於 13-08-07 發表
回覆 SiuBok 的帖子

BB 出世耐左, 各位 mami 有無餵餵下奶量大增呢??
我尋日唔記得帶乳塾入去沖涼 用幾塊花妝棉頂住... 轉頭食完反 個bra 都濕晒... 唉 曬哂

奶量明顯增多 有好幾條奶柱

大宅

引用:我個陪月都係咁,我一話埋身就比說話聽。又

原帖由 Aki_ki 於 13-08-05 發表
我個陪月都係咁,我一話埋身就比說話聽。又話我唔比飽飯食,又話阿b比我地咁餓法,個樣好無奈。。。

我個 ...
白色個撻要用好似沙布咁既質地先可以抹走架, cc lok 濕紙巾唔掂架

有無買抹口用既棉? 有Loan 個種?

首頁

尾頁

跳至