2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 SiuBok 的帖子

不過其實 pump 好嘥時間。
我第一胎時好緊張, 好想上好D奶, 同好緊張BB 食左幾多 ml 落肚, 所以就係咁:埋身 + 補奶粉 + 自己再pump 定D奶stock up 同令自己多D奶 ...

如此一來, 每part 30mins 或以上, 每一round 努都要搞成 1:45hr 左右。好快一個鐘後又下一餐! 真係辛苦都癲!今次我無咁緊張, 無pump 咁勤, 總之覺得baby 真係好吾夠先補 d d 奶粉。希望佢增磅得OK lam 吾想搞到自己太精神緊張!

大宅

引用:我都覺得埋身好麻煩,但又怕只係泵刺激唔夠

原帖由 Babyarsene 於 13-07-25 發表
我都覺得埋身好麻煩,但又怕只係泵刺激唔夠唔夠奶,我好想只係泵出嚟
問過姑娘 泵都可以刺激乳線繼續有奶...
我依家無咁緊張喇 人奶餵到滿月都偷笑喇

有既就繼續泵繼續餵 無既就食奶粉 我都係食奶粉大 抵抗力都好好

侯爵府

育兒性格勳章

回覆:人奶mama, 你地baby平均一次食幾耐?

Hi 各位媽媽
我都岩岩加入人奶媽行列 我見大家每次都係餵二十至三十分鐘 我係醫院餐餐都被迫要餵一粒鐘或以上 會唔會太長?

大宅

引用:Hi+各位媽媽我都岩岩加入人奶媽行列+我見大

原帖由 fannymama123 於 13-07-26 發表
Hi 各位媽媽
我都岩岩加入人奶媽行列 我見大家每次都係餵二十至三十分鐘 我係醫院餐餐都被迫要餵一粒鐘或以 ...
啱啱開始未上奶 都係初乳唔飽肚 所以2個鐘一次 每次淨啜45分鐘到 之後上奶后阿b易啜左 啲d 又飽肚左就會啜少d又會訓耐d架喇

初初會餵到人都癲架 加油呀!!!

大宅

引用:回覆+SiuBok+的帖子不過其實+pump+好嘥時間

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-25 發表

不過其實 pump 好嘥時間。
Haha 我家下7日人仔,就係同你第一胎方法一樣,條頸就斷,個人勁攰

HumptiDumpti  yes! 我當時完全覺得個 shoulder 同背脊都吾係自己ga!  發表於 13-7-26 13:24

男爵府

回覆:HumptiDumpti 的帖子

請問你第一胎嘅方法刺激上奶 work 唔 work?到時我想唔補粉,只埋身+Pump。

你係一邊埋身一邊泵,埋身後泵另一邊?

男爵府

回覆 fannymama123 的帖子

fannymama: 其實都吾係太到我地話餵幾耐而無 baby 肯食幾耐。最初係醫院, 阿女都係每邊食成 30mins (即食成個鐘ga ) ga, 不過返左屋企就開始吾啋我啦! 係佢自己食 30mins 就吾食, 無計!

男爵府

唉~希望阿女真係因為依期D奶飽肚左先食短左時間啦!

佢尋日真係好過份呀, 搞到我都有D 擔心。
佢中午食左餐人奶食左成 40+mins, 之後好似仲好餓, 不停搵食。我問緊大仔學校D野, 講左十零分鐘電話, 阿女就狂喊到癲!
結果婆婆頂吾順開左奶粉補比佢。佢又食多左 60ml。

但之後就成日成晚都吾食 la, 每次食 20 - 30ml or 如果埋食就食 10mins 就瞓到點叫都吾醒 .... 都吾知可以點 !!!

男爵府

KLDC 發表於 13-7-26 11:15
請問你第一胎嘅方法刺激上奶 work 唔 work?到時我想唔補粉,只埋身+Pump。

你係一邊埋身一邊泵,埋身後泵 ...
work ar~ 所以我上次係成日漲爆, 谷奶谷得好辛苦,個上背脊好似想斷開咁!
我個陣埋身餵完, 阿仔淨食一邊, >加補埋奶粉 > 再pump 時都又隔左成個鐘, 所以我係會兩邊都 pump ga, 不過, 阿仔食過個邊就無 pump 咁耐 lor

男爵府

回覆:HumptiDumpti 的帖子

Thanks
你喺醫院時有冇埋身餵完 B,
都借泵刺激上奶然後俾姑娘餵?

我想咁做,但唔知一日泵幾多次好…
借得多泵好似好煩人…

男爵府

回覆 KLDC 的帖子

我頭幾日, 阿女要聞 oxygen, 無得埋身餵, 不過當時都未上奶, 未谷, 所以ok.

到第三日阿女夜晚可以比我埋身試餵, 我一餵阿女就狂啜。
因為床頭係有對講機, 真係每隔 2個零3個鐘, 姑娘就會召我: "XXXX 你BB 又肚餓啦, 你過黎餵佢啦。"
(本來可以攞返自己床餵, 不過因為阿女岩岩出暖箱, 比較弱, 吾可以出bb 房) 一日 call 我好多次 ga, 我盡餵食lor.

佢好勁呀, 狂吸左 24hrs, 我就上奶 la, 當時夜晚無得餵, 谷到辛苦到喊呀! 所以我夜晚會去借 pump, 日頭就盡量埋身。

大宅

MommyPanel勳章

引用:Quote:原帖由+carol818+於+13-07-25+發表因

原帖由 SiuBok 於 13-07-25 發表
我同你差唔多 夜晚都係比奶粉佢食 等佢可以訓耐D 我同先生都可以瞓耐d... 但我每次都系泵得三四安 俾佢下午 ...
星期二回健康院姑娘都咁講,試左一晚,最後每兩小時餵一次,每次餵半小時,之後噯佢訓,結果自己得一小時訓又要起床。人都癲。

男爵府

引用:回覆+KLDC+的帖子我頭幾日,+阿女要聞+oxyge

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-26 發表
回覆 KLDC 的帖子

我頭幾日, 阿女要聞 oxygen, 無得埋身餵, 不過當時都未上奶, 未谷, 所以ok.
你住養和,可能比起法國會較支持母乳 你就好啦 ~ 姑娘咁幫得手頻頻 call 你去餵!

男爵府

回覆 KLDC 的帖子

yes, 佢地真係好好, 見我夜晚谷奶谷的辛苦, 好多個都好耐心咁教我點舒緩。係個個都耐心到會日日同你傾到我好認得每一個姑娘既樣。真係要一讚

大宅

引用:我個b+食廿分鐘左右,之後就咬實個咀唇點都

原帖由 carol818 於 13-07-23 發表
我個b 食廿分鐘左右,之後就咬實個咀唇點都唔肯食,但可以訓到2.5-3.5小時

...
我埋身喂2個鐘補2安

男爵府

回覆 joewong803 的帖子

埋身餵2個鐘??? <<< 你 baby 肯每邊食成個鐘呀? 好勁呀!

侯爵府

育兒性格勳章

求助 bb而家3日人仔 之前咁多餐都肯食足一粒鐘 岩岩兩餐食左15分鐘就訓左
又整唔醒佢 我已經隔三粒鐘食一餐
食咁短時間得唔得?
我Ok多奶水關唔關事?
駛唔駛補奶粉?

男爵府

回覆 fannymama123 的帖子

如果baby 無隔一陣就醒加喊 or 好不安咁, 一兩日食少D都OK 既
如果食少左成日醒成日喊, 先再試下補都ok

大宅

咁多位人奶媽媽 你地有無隔一段時間餵完奶中間未到下一歺或休息個幾個鐘中間 個乳頭會拮拮地乸乸好似有d野要出黎咁

我成日休休下息就有d唔舒服 但一陣又無事咁...

男爵府

有呀, 有時谷奶時會咁。

首頁

尾頁

跳至