自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

又一個值得表揚的母親

擁 百 萬 資 產   清 潔 女 工 騙 $8560 津 貼
【 本 報 訊 】 自 丈 夫 20 年 前 工 傷 未 能 工 作 , 清 潔 女 工 陳 瑞 芳 成 為 家 庭 經 濟 支 柱 , 她 撫 養 三 名 兒 子 長 大 成 人

為 子 申 請 助 學 津 貼
案 情 指 , 被 告 為 幼 子 申 請 助 學 津 貼 , 她 自 02 年 開 始 連 續 三 年 都 向 學 資 處 遞 交 申 請 表 , 在 申 請 表 上 聲 稱 僅 擁 有 一 個 銀 行 戶 口 。 然 而 , 職 員 翻 查 個 案 , 揭 發 被 告 另 有 76 萬 元 資 產 及 一 個 物 業 單 位 , 包 括 市 值 11 萬 元 的 中 國 銀 行 股 票 , 及 另 外 10 個 銀 行 戶 口 , 部 份 有 加 元 、 澳 元 和 紐 幣 存 款 。 被 告 於 03 年 申 請 時 擁 有 90 萬 元 資 產 , 04 年 則 有 109 萬 元 , 若 被 告 照 實 申 請 , 會 少 領 8,560 元 津 貼 。
那些年我們開心的日子不復見

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Re: 又一個值得表揚的母親

har ?! 當年我都未
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

d 人咁有錢, 做咩成日都要呃政府呢 真係唔明

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

點解成日咁多有錢人申請到津貼什麼..但係真係窮到燶果d...就申請唔到要死做爛做既

大宅

其實多D騙取政府錢的個案出現, 係咩更反應政府漏洞, 無能...... 我唔覺d 騙取政府錢的人都咁值得讚, 我相信個個父母都是為仔女着想, 又唔見我去取綜緩, 騙就係騙.
^~^

伯爵府

魅力王子

月希 寫道:
點解成日咁多有錢人申請到津貼什麼..但係真係窮到燶果d...就申請唔到要死做爛做既

首頁

尾頁

跳至