嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB成日嘔奶有冇人知點解?????????????

大宅

回覆:BB成日嘔奶

試下加啲吳德物次腸痛水落奶到比佢飲,等放多啲屁,就無咁易嘔

男爵府

好媽媽勳章

小吃多餐呀, 每次飲奶d份量小d小d比佢飲; 因為我有個fd既仔細個果時都係, 次次都 嘔奶, 個醫生話大d會好d....

大宅

回覆 kanas526 的帖子

我囝之前都係咁,睇醫生醫生開左D去肚風藥,情況稍微好D,當時少食多餐,依家快1歲,情況冇再經常嘔。

大宅

回覆:kanas526 的帖子

系咩情況嘔,飲完好耐之後嘔?定飲第二餐個時,奶一入口就嘔?

回覆 kanas526 的帖子

您好呀 kanas526 ,BB 而家幾大? 初生BB消化乳糖嘅酵素未係好足夠,易有肚風,肚風多BB會唔舒服甚至影響胃口,仲會嘔奶添. 建議每餐奶之前幫BB掃下風兼且可以的話順時針按摩肚仔,幫助腸蠕動清左 D肚風, BB放到屁會好D,食完奶之後掃風掃耐少少, 食完打直抱)一路行吓15-20分鐘先放低都有幫助。如果媽媽想了解BB嘔左幾多, 可以將1安水潑係桌面上,視覺上了解返嘔左1安奶大約嘅分量。如果BB有嚴重吐奶或噴奶,就要咨詢兒科醫生意見,睇睇有冇需要用去肚風水或食用低乳糖奶粉。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆 angela 的帖子

hello angela,

BB剛剛一個月

大宅

BB有嚴重吐奶或噴奶已經入咗醫院check抽咗血
kanas526 發表於 13-7-25 12:32

BB有嚴重吐奶或噴奶已經入咗醫院check抽咗血
同BB入醫院檢查清楚都好,希望佢無咩大礙,早日康復! 媽媽都要好好照顧自己, 支持你地!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至