懷孕前後

跳至

首頁
12345...30

尾頁

民房

Re: 第一次懷孕的準媽媽

其實可以同老細講先,叫佢唔好週圍同人講怕小氣,他會明白的,我都係兩個月已通知老細,請假都方便d啦.
我到三個月後才慢慢通知同事.

別墅

pig_2006,
我5個weeks呀! 因為發覺工作方面自己真係唔可以頂硬上, 所以我聽日都會講喇, 我諗講左出黎都會舒服D, 唔駛屈住屈住!

imelim2004,
唔怪得之E生冇寫紙俾我, 可能我睇佢時真係太早期, 佢話過依家都確定唔到預產期, 或者下一次睇佢時我再問佢啦! 好在我公司要請假好易, 唔需要咁多証明, 咁ref. letter可以遲一點先要.

我有睇過你果段感受, 希望你好好休養, BB冇事~~take care

Nippon,
我都係未同屋企人講呀! 依家等待既時間真係難捱~~

複式洋房

joyce1024:

你有5個weeks,應該同我差唔多時間wor,醫生同我講如ok的話,預產期會係07年7月中,希望大家都會有個健康得意既bb。

係呢,你有冇好似我咁,食野唔食得多,成日口淡淡,想嘔又嘔唔出咁既symptoms? 我有左之前係肥妹仔一名,好鐘意食野,但宜家好似食乜都冇味咁,生果又唔俾食咁多(老人家唔俾),搞到去大大都唔係好順.... :-(

複式洋房

我係 1 驗到有就同人事處講, (即m唔準第6日)
點知第2日就見紅入左急症室....留左 1 晚院,
訓左 1 week床...依家都係有紅....

別墅

imelim2004,

E生有講過以推算係7月20日, 不過都要等之後再check先作準。
我食野都OK, 不過有陣時係每餐之間, 就會作悶作嘔咁, 未算好嘔, 但感覺好唔舒服囉! 同埋我訓得唔好, 成日好醒訓, 攪到日頭好冇精神, 成日好攰咁。
我本身係瘦人, 身體又唔算太好, 所以好担心俾唔到營養個BB, 怕個B唔大呀....
我都有便秘問題呀, 又係唔食得生果, 所以都唔知點算好

別墅

hi 各位準媽咪,

我都係第一胎,今日忍唔住去

別墅

pakkinnn,

咁你依家有幾多week? 有冇再睇E生呢?
希望你可以快D冇事~~

大宅

joyce1024,

你都未同屋企人講?我就係怕12週前有咩touchwood嘢發生都唔駛佢地擔心埋一份.

你而家個肚脹未?我唔係好遮到,今晚會去睇下孕婦裝. :mrgreen:

大宅

我當初有o個時, 成日都話肚餓, 老細同埋一個同事突然間黎問我, '你係咪有左o者?' '之後我答: '你咁問我我點答你o者?', 咁之後佢地就話 '哦! 明白喇' .... 後尾大家心裡面知道, 但係又唔會問我, 又唔會叫我做粗重野... 到左3個月時先正式同佢地講我有bb, 呢個方法都唔錯架 (老細好好人,估到我有左, 叫我即刻通知人事部)

大宅

各位有流啡流紅的姊妹, 記住休息多d
我有個朋友同我差不多預產期,流紅流左足足3個月, 而家bb都好穩定, 只要唔好亂咁郁就保到個b架喇

別墅

love-baby,

又係度見到你喇~
我係睇男E生的, 我都覺男E生會照顧下人感受, 會細心D。
你平時cycle係咪好長架? 因為我上星期5去睇E生時都照到一點, 有0.8CM長...
我只希望佢可以平平安安長大, 到12weeks時可以鬆一口氣。

希望你BB可以在你肚內快高長大啦!! 唔好咁担心~~

複式洋房

Dear love-baby:

你宜家個bb可能真係太細,乜都睇唔到d咩野,你暫時放鬆d,食多d野(趁仲有胃口...),特別係湯水 (花膠,魚..etc)。我相信你check左咁多次都係bingo,應該冇錯,如果你覺得你個婦科e生唔太care既,你可以係度search下你住0個區有乜好既e生介紹。我都係呢度搵到個幾好既婦科e生,對於我呢個乜都唔識,但又好想知既病人好詳細咁解答。第一次真係唔多知,最怕d醫生好似趕人咁,答多句都煩。

pig_2006:

我都同你差唔多,好醒瞓,再加埋好多夜尿,更加影響睡眠質素。仲有最近好似發多左夢,千奇百怪都有....

你唔洗擔心肥瘦既,瘦又未必係唔夠營養,我睇過d文章,應該係懷孕中後期,bb需要既營養多d,宜家少食多餐啦。我係因為連食都冇興趣所以唔高興,如果你食得,梗係食多d啦.....

複式洋房

Dear pig_2006

唔記得講下便秘既問題tim: 我今日食左5粒西梅乾,加埋一杯暖水,竟然去到"幾粒"。
好過冇啦,你試下啦,因為屋企人唔係好俾我食生果,唯有試下西梅乾啦,不過都要飲水同行下路先得,如果唔係,條腸唔郁都係冇得去.....

別墅

Nippon,

係呀, 我都係怕佢地担心, 所以未講住, 同埋我屋企養貓, 99唔like架, 佢話有D就唔好要D貓, 所以呢個又係另一原因唔講住, 怕佢會對D貓~~ 但我同老公真係好貓貓, 唔會放棄佢地。 老公話等個胎定D先再同佢講, 起碼touchwood有咩事唔會賴D貓~

你個肚大得咁快呀? 我依家只係脹脹地, 不過都係著鬆鬆地既衫, 因為大緊好唔舒服. 尤其係褲, 我平時著開牛仔褲, 但依家覺得好緊, cool實個肚, 好驚會整親, 所以依家會著裙, 或一D鬆褲碩既褲囉!!

別墅

joyce1024,

真係登你開心,可以見到阿b有0.8cm,
我都好想見到阿b呀!!!一丁點都好呀!!
我平時係cycle31,都幾準.
但由8月開始有心做bb,cycle就亂晒,41days都試過,
所以我係用d仔排卵,check到排卵日係10/30-31,
而且都只係dodo

別墅

imelim2004,

hehe, 我係joyce1024呀, 不過我知你係同緊我講! anyway, 多謝你既suggestion, 有用既資料大家分享下! 等我都試下食西梅乾先!

別墅

love-baby,

你放心等多陣啦! 應該會見到佢架, 仔遲排egg, 咁可能佢未夠大俾你見呢!
你下次覆診係幾時?

別墅

imelim2004 ,

係呀!!我依家都好乖,日日飲兩杯奶(我以前好唔鍾意),
仲朝朝食麥皮,我同老公都好緊張,好想可以快d照到阿b,
因為覺得照到先真係確確切切係有,咁就可以話俾奶奶佢

別墅

joyce,

個e生叫我下個星期六再去照,但我應該會搵過個男e生再照,
之前有d怕 ,所以搵女e生!!
依家覺得哩個女e生唔係太

複式洋房

好似大家既經驗都係話女e生好cool,男醫生細心d

首頁
12345...30

尾頁

跳至