單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

搬左黎呢度已經一年,業主係個男人(A),佢住喺九龍。而佢侄女(B)係負責幫佢處理啲樓嘅事務。
七月中我打俾B,話要答新租約,佢就約我拎租約,幫我拎出九龍俾佢A簽。仲話簽完拎返俾我!
好好彩無加我租,都係3000蚊!我知我真係好幸運,執到寶,我屋有400幾尺,兩房。細房要黎放雜物,自己同女瞓大房!門囗又可燒野食,過條馬路就係屋村街市商場,其實佢地可以放5000都有人租架!!
每期嘅電費水費佢會自動轉帳交,再靜悄悄地放單喺我信箱,唔會嘈到我,屋租都無講明幾號要交,但我每月十號前就會過數俾佢。
仲記得上年七月搬過黎,厠所水箱個制壞壞地,廳部冷氣有時會跳fuse,廚房星盤有少少溜水,我同B講,佢話第二日會同埋A上黎睇,
仲話:“唔緊要!冷氣整唔到就買過啦!厠所同廚房呀叔識整!開頭自己都驚驚地,話晒係圍村人,唔知佢會唔會好兇嗰啲!
第二日,“呀叔黎到,原來係位好慈祥嘅叔叔黎,一黎到就係咁幫我整野,嗰時係夏天,整到身水身汗,仲要整整下又去買啲架餐,足足整左三個幾鐘!搞掂曬,到依家都無壞!!
所以我真係好感謝佢兩位,他朝派到公屋,我會介紹朋友黎住,因為佢地真係終極好人黎架!!!

男爵府

月餅勳章

回覆:Ning媽 的帖子

我未上樓前都係住村屋,同你一樣遇到極好既業主.

大宅

Ning媽 發表於 13-7-29 06:14
搬左黎呢度已經一年,業主係個男人(A),佢住喺九龍。而佢侄女(B)係負責幫佢處理啲樓嘅事務。
七月中我打俾B ...

你就好啦,.點解我搵唔到甘平的屋租你幾時上樓啊,介紹俾我租了

男爵府

BK Milk勳章

回覆:我想讚下我個兩位業主呀!

宜家好難搵到好業績,真係要讚一讚佢!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

七月中我打俾B ...

好業主同好租客難求... 圍村人先好唔等錢用又好好心地...

將來既生活你會愈來愈好架... 努力, 加油....
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

禁止訪問

畀面勳章

回覆:Ning媽 的帖子

伯爵府

回覆 Ning媽 的帖子

開開心心又一天

男爵府

回覆 Ning媽 的帖子

你真係好lucky,遇到個好業主

大宅

回覆:心只有你 的帖子

喺屯門呀!!雖然係村屋,但係十級方便!

大宅

回覆:dordor1207 的帖子

我地大家都會好起來!!!多謝dordor

大宅

回覆:MISSES_BB 的帖子

屯門呀!!

侯爵府

Ning媽 發表於 13-7-29 13:13
我地大家都會好起來!!!多謝dordor

我都希望見到有好日子呀.... 辛苦累了既時候, 真係好想放棄..唔知重要捱幾耐呢??
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

男爵府

引用:屯門呀!!

原帖由 Ning媽 於 13-07-29 發表
屯門呀!!
呢啲業主真係可遇而不可求,我都擔心緊年尾加租,最衰我一定要住市區就返小朋友返學啦,唔係我都好想住遠啲。而家睇啲租盤又貴到咩咁

大宅

你上到樓通知聲丫

伯爵府

七月中我打俾B ...

Ning媽,

呢兩個業主, 固之然要讚啦........

但係, 都應該讚下你喎.
(伯伯年近50, 唔會有歹念, 放心)

就算你而家只係住緊套房, 生活質素, 唔慌會係中級以上, 但你冇怨過. 仲曉得去欣賞, 欣完又欣 !

反觀 .............(唉, 說不得)

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

男爵府

大宅

回覆:酸棗仁 的帖子

我都好期待早日上樓架!雖然依家生活質素對比之前係差啲,咪呢度慳啲嗰度慳啲,又可以有餐安落茶飯食!我要樂觀啲,路係自己揀,不得怨天尤人

多謝伯伯讚賞!!!

大宅

大宅

首頁

尾頁

跳至