親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

剛去完北海道玩了十天, 寫住咁多先, 想要乜資料, 可以問下. 相遲下先.

1. 回機場國道 36道很多車, 又塞車, 很煩. 不過最好都係耐心等待, 真係前面有十萬架車, 你過得一架, 過唔到第二架, cut 來 cut 去都冇用.

2. 機場到富良野, 不要信 gps 行 180km 走旭川條 highway, 應該行下線 120km 快好多, 又短又平.

2.1 層雲峽回旭川, 應該要行 highway, 呢段 highway 唔駛錢的, 記住係愛別 ic 落返 highway.

3. 富田農場 9am 已開始塞車, 其實附近有停車場, 最好不要跟 gps 正門入. 有排等.
如果塞車, 這樣走較好. https://www.google.com/maps/preview#!data=!1m4!1m3!1d12590!2d142.4238885!3d43.4124375!4m23!3m22!1m5!3m2!3d43.4164589!4d142.4260772!4s%EF%BC%95-%EF%BC%91+Miyamachi%2C+Nakafurano%2C+Sorachi+District%2C+Hokkaido+Prefecture%2C+Japan!6e2!1m5!1s%EF%BC%95-%EF%BC%93%EF%BC%99+Minamimachi%2C+Nakafurano%2C+Sorachi+District%2C+Hokkaido+Prefecture%2C+Japan!2s0x5f0cb3608efdcdff%3A0xaba5d58e7d7ef8e8!3m2!3d43.4057927!4d142.422731!3m8!1m3!1d12590!2d142.4238885!3d43.4124375!3m2!1i1280!2i834!4f13.1!4i1&fid=0

4. OTS 租車方案, 40天前預約 6 折, 旺季都有, 真奇! ots 租的 freed 是 6 座位, 內籠都幾大.

4.1 Honda Freed 7人車, 走了 1376km, 入油 125.92升, 油費是 19413. 每升油走了 10.92 km. 每 km 油錢為 14.1 yen

5. 呢次搭中國東方, 只係上海札幌遲了一個鐘到, 其他就算 delay 少少, 都準時到達.

5.1 東方 d 飛機餐真係好普通, 我相都唔想影. 四餐都係咁. 不過 $3500 旺季又真係冇投訴囉.

6. 上海機場真係垃圾, 冇 bb 車, bb 餵奶地方又老遠, 又冇 kids playground!! wifi login 要到 information 拿.

7. 夏天旭山動物園東門泊車係 free, 正門, 西門要 500yen 一天

8. 雖然係 7 月夏天, 但晚上會低到 16 度, 記住帶夠衫. 一件外套是必須.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

等睇相~

大宅

回覆:7月中旺季北海道之旅

七月中去北海道熱嗎?

大宅

樓主有冇正酒店or旅館推介? 我plan緊下年去, 諗緊櫻花季節定暑假去好?

珍珠宮

aliceyanyan 發表於 13-7-29 14:24
七月中去北海道熱嗎?

熱, 又曬, 我妹妹曬到黑哂, 哈哈.

午間約 30多度, 但晚上就 20 度.

記住帶多件外套. 溫差很大.

珍珠宮

aliceyanyan 發表於 13-7-29 14:26
樓主有冇正酒店or旅館推介? 我plan緊下年去, 諗緊櫻花季節定暑假去好?

...

1. 野口觀光 溫泉酒店, 抵住

2. 暑期會比較多野睇, 又熱鬧

男爵府

樓主我想問手信六花亭朱古力、Hori果凍等等……係咪留機場買平啲因機場有免稅對嗎?

男爵府

有咩手信值得推介?狸小路有咩抵買?

珍珠宮

在狸小路 6, 7 , 有 3 間 shop 是 no tax + 10% off, 但種類較少.

在這裡買較平.

狸屋都有 5% off, 但大牌子冇折. http://www.tanukiya.co.jp/5card.html

手信沒有什麼推介, 這 part 不是我負責

但離境時, 記住在國內線 2/f 商店, 買包 snaffles 芝之 cake 食, 這 cake 要雪, 帶返 hk 較麻煩.

珍珠宮

第一天
乘坐 7:30 飛機到上海, 5:30 要到達機場, call 了的士, 很快就到.
到達機場, pageone 未開門, 不能拿 free magazine. 只能用交通卡 $1 去 relay 買本雜誌上機睇. check in 後, 時間不多, 機場候機室也沒有時間進入了.

飛機準時起飛, 到達上海要排隊過中轉站, 到札幌的飛機 delay 1 小時, 6:30pm 才到掛札幌. 很後悔一落機去洗手間, 過關條龍越來越長, 花了不少時間, 一出關口, 即去 ots counter 拿車, 可惜已過辦工時間 8pm, 附近又冇電話, 叫日本人幫手打去問, 冇人聽!!!! wa.....!!!! 之後我在 ots counter 內找到部電話, 再打有人聽, 好彩. 等一陣就有車接我們去拿車啦.

辦好手續後, 就揸車去富良野入住, 方便明天看花. 今次 ots 的 gps 不太好, 老點我經札幌的 ic 去, 比下路長 1/3, 我又太心急, 沒有看清楚就跟著 gps 行. 加上在中途吃東西, 0:00 才到達酒店. 車程連吃東西 2.5 hrs.

先到上海

上海機場

老點我行上路

行下路才對

my car honda freed

壽司午餐

個鰻魚飯好正!!!

富良野 153yen/l 油錢算係平

第二天
由於昨天太周居勞頓, 今天不去富田農場, 怕團友頂唔住. 訓耐d, 10am 起身, 去富良野市找了間吃壽司的, 很豐富, 又鮮味. 吃飽飽後, 揸車到麵包超人館, 入了電話 no. 後......地點在.....市中心!!!! oh!!! 想找 mapcode, 原來我又冇搵定. 我唯有靠我的記憶, 在地圖內點點點, 找到差不多地點, 希望冇錯啦. 最後順利到達.

麵包超人館其實很細, 底層買東西, 很多人, 很窄. 2樓有個小展館. 左面是買農場物品, 地面有個小水池, 俾小朋友玩水, 小朋友玩得很開心.

門口有個真人麵包超人可以影相, 到 2PM ONLY, 初時有 30-40人排隊. 約2PM, 冇乜人, 我趕得切尾班車, 影到相.

在超人館揸車向上行, 就到達小花田, 一看無壞.

還有小小時間, 到日之出公園, 今年日之出公園薰衣草全部重種, 所以不太美觀. 日之出公園有個露營區, 今天星期六, 很多人, 下次我都想試下. 山下有個小遊樂場, 小朋友又玩, 好開心.

晚餐吃了唯我獨尊, 感覺一般, 算是吃過吧.

麵包超人館

玩水的地方, 很多玩具俾小朋友玩 (冇影到)

g/f shopping

2/f 展館

旁邊賣農場物品

超人館上的小花田

日之出公園

晚餐唯我獨尊

珍珠宮

第 3 天
今天是旅程重點, 富良野富田農場, 夏天北海道, 看花看草就是在這裡. 因為要就花期, 選了在最旺的日子去, 人多車多, 必須早些出發, 到達農場已 9時, 正面 parking 已 full, 旁邊的 parking 都 95% full, 遲一點都要等別人離開, 才可以找到 parking. 富田的花很靚, 薰衣草雪糕好好味, 好回味, 行累了, 又可以在餐室吃個飯, 飲支奶. 雖然今天很多人, 都不是密到插針不入的.

之後駕車到千代田牧場, 給小朋友看看動物, 可以餵馬, 摸兔仔.

6點前, 到達美瑛民宿, 我們住的是一間 house, 有獨立洗手間, 但 5 人 1 b 住, 有點迫. 晚餐是 bbq, 不錯啦. 美瑛的晚上很冷, 但在屋內又很暖, 很神奇.

富田農場 map

在展望台望下去

藍天白雲

七彩花田

薰衣草開得好靚

盛開的薰衣草

還有太陽花

lunch 都不錯

有大量蜜瓜吃!! 很甜美

買回香港吃也可以

珍珠宮

回覆 youhello507 的帖子

千代田牧場, 入電話 gps 搵唔到入口, 要入 mapcode 349734764 先得.

可以餵馬

有牛

自助買詞料

今晚入住的民宿

大堂有 wifi

後花園

晚餐吃 bbq

大宅

正呀!so beautiful have photo?

別墅

呢款朱古力味海綿蛋糕都好好味

別墅

回覆:youhello507 的帖子

我對手曬到兩截色,估唔到去北海道會咁曬!

大宅

你車gps可能set咗有料或推獎優先,所以點你行上路。

珍珠宮

kinoko_guoguo 發表於 13-8-8 22:41
我對手曬到兩截色,估唔到去北海道會咁曬!
我一樣, 不知幾好太陽!! 黑哂

珍珠宮

dt22 發表於 13-8-9 00:19
你車gps可能set咗有料或推獎優先,所以點你行上路。

係選了推獎, 另外佢 gps 唔 update, 帶廣條 highway 其實上年已打通.

我太心急, 冇諗精楚就跟了佢行......

別墅

回覆:dt22 的帖子

我發覺有兩次車程约兩小時,响gps揀了"推獎優先"但佢叫我行條冇IC高速公路,令我R哂頭!

首頁
12345...10

尾頁

跳至