嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位好, 我對孖B十一月尾十二月頭出世, 由於我係新手媽咪, 咩都唔識, 都唔知買幾多野俾孖B, 請問大家有無咩checklist可以參考下?

別墅

I want too~~Thx!!

複式洋房

回覆:whitepigyan 的帖子

check list 就無,不過,我係過來人,吾好買啲過頭穿嘅衫仔,只要和尚抱,扣扭綁成嘅衫。每個b6-8件就夠,大得快,買太多著吾晒。最緊要係紗巾,買夠兩打。冲涼大毛巾要每人兩條。尿片呢,大概初生b每人每日用8-10片,奶粉就三日一can左右啦。奶樽就每人三個另加一個細少少用黎飲水。最好買個盒,十完放入雪櫃,吾使怕污糟糟。不過如果你喂人奶就吾使啦。

whitepigyan  多謝!  發表於 13-8-1 13:11

複式洋房

Ellen_yan 發表於 13-8-1 04:31
check list 就無,不過,我係過來人,吾好買啲過頭穿嘅衫仔,只要和尚抱,扣扭綁成嘅衫。每個b6-8件就夠, ...
瞓BB床定 , 他他me, 99話瞓 地下他他me最安全?!
奶樽、暖奶器、人奶泵。。。我仲諗緊BB車、car seat呢。。。一闊無限大
–--------------------各位集思廣益-----------------------------
衣:和尚袍12件、紗巾2打、包被、小腳套、帽、內衣、外衣、口水肩、
冬天* 外套、羊毛衣、連身衣、襪

食:奶粉1can/3days、奶樽6個、飮水奶樽2個、盛載奶樽密實盒1pc、奶瓶刷、奶瓶消毒器、暖奶器、
(母乳)餵奶靠枕、人奶泵、

護理:初生b尿片8-10/day、棉花、紙巾、濕紙巾、凡士林、
浴盆、大毛巾、小毛巾、bb 潤膚油、洗頭水、潔膚液、溫度計

住:BB床 、 他他me、地墊、被仔、毛巾、枕頭、尿布墊、睡袋

行:揹帶、BB車、car seat、奶嘴、媽媽袋

其他

複式洋房

miasimple 發表於 13-8-1 09:47
瞓BB床定 , 他他me, 99話瞓 地下他他me最安全?!
奶樽、暖奶器、人奶泵。。。我仲諗緊BB車、car seat呢。。 ...

下????訓地下? 他他ME???? 無野化? 打地氣對大人細路都無益啦, 如果張床仔有欄, 怕咩訓床? 初生B都唔識反身住啦, 等到佢識反身, 咪較個床板低番D來就番咯...... 仲有喎, 放佢向床仔, 抱佢上來都易過你MAU向地下抱佢上來啦, 對腰骨無咁傷啦.....計我話, 唔使理99講個D野太多咯.....

BB車我諗住等佢地四五個月先買啦, 初生B加埋自己要坐月都唔去得邊, 就算出去, 都會手抱啦, 費事咁早買向度阻定.....其他必需品就當然要買定~

複式洋房

佢個女生第二個啦,大果個一歲。
真係將牀褥擺係地下加墊就算,就咁坐月。兩個B都係咁湊。

我應該會同亞媽同BB一齊瞓,坐月時容易湊。
都諗緊幾時買BB牀,張牀連油壓牀地台,應該冇問題:)
c6自己瞓。

一闊三大,所以都係要搬。我仲有幾隻貓,想有間房比佢地。
99同媽媽都叫我掉左佢地 我養左佢地,預左照顧佢地一世。

別墅

回覆:孖B用品清單

紗巾兩打太少啦,洗吾切架,我當時準備咗四打

子爵府

紗巾我50條,奶樽8個,bb床,carseat,high chair x2,浴盤一個
我仲有個大仔,一定唔可以訓地下,怕佢唔小心踩到

大宅

集合了我身邊各位媽媽同陪月所得的 Twins BB用品清單,唔係所有野都要,就自己需要,有D用品係for工人or老公/99用, quantity 自己 adjust..., just for reference! hope it can help!

BB用品
洗澡用品 棉花球 6 盒
棉花棒 (small size) 1 盒
棉花棒 (normal size) 1 盒
棉花 ( big piece shape) 4 pack
BB 濕紙巾 1 盒
消毒酒精 1 支
凡士林 1 大盒
BB 沐浴露 1 支 johnson 2 in 1
BB 潤膚油 1 支 johnson
爽身粉 1 支 johnson
爽身粉盒 1 盒
沐浴溫度計 1
嬰兒澡盆 + 洗澡網 1
細毛巾 4 條
大毛巾 4 條
洗澡/尿片墊 2 pack

餵哺用品 紗巾 (small size) 36 條
紗巾 (big size) 12 條
奶樽 (small size) 8 個 pigeon/avent
奶樽 (big size) 4 個 pigeon/avent
奶樽轉換器 (for drink water) 2 個
奶樽刷子 1
奶泵 1 pigeon/avent
奶粉格 2
奶樽保溫袋 1
奶樽消毒器 1 pigeon/avent
儲奶樽 12 個
座奶器 2 個
普通膠箱 (儲奶樽) 2 個

日用品 安撫奶咀 4
奶咀鍊 2
纸尿片 2 pack huggies/pampers
換尿片墊 1
嬰兒指甲鉗 1
耳探機 1
吸鼻器 1
安全扣針 1 包
「和尚袍」內衣 (short) 12 件
「和尚袍」內衣 (long) 6 件
初生蛤蟆衣 6 件
BB 外套 4 件
棉背心 4 件
包被 4 張
口水肩 6 件
嬰兒帽 4 頂
嬰兒手套 4 對
嬰兒腳套/襪 8 對
小衣架 24 個
BB 洗衣液 1 支

sleeping 用品
床 2
床褥 2
床單 2
嬰兒棉被 2
嬰兒被袋 2
嬰兒被夾 2
枕頭 2 個
睡袋 2 個

坐月用品 暖水壼 1 個
燉盅 1 個
水桶 1 個
膠手套 1 pack

複式洋房

miasimple 發表於 13-8-1 14:29
佢個女生第二個啦,大果個一歲。
真係將牀褥擺係地下加墊就算,就咁坐月。兩個B都係咁湊。
我有朋友有兩隻狗, 咪又係咪生仔湊仔...唔好掉左佢地啦, 佢地好慘GA~

複式洋房

回覆 babybaby321 的帖子

嘩, 勁有用, Thanks!

子爵府

短和尚袍8-12件
紗巾40條
大浴巾2-4條
夾衣6件
手套/腳套2-3對
浴盆1個
口水肩8-10條
包被2-4張
嬰兒洗髮/沐浴液1支
帽子2頂
爽身粉液 1
潤膚乳/嬰兒油1支
指甲鉗1個
奶瓶8-9安士6個
濕紙巾5-6包
棉花棒1盒
奶煲1個
體溫計1個
座奶器1個
尿片4包
奶瓶刷1個
消毒火酒1支
奶瓶洗潔液1支
脫脂棉花片/ 球1包
嬰兒專用潔衣液/粉1支/盒
家居嬰兒專用衣物柔順劑1支
嬰兒床2張
床單/床圍3-4套
外出隔尿墊2張
手推車1部
奶瓶保溫袋2個 
奶粉格2個

大宅

引用:回覆+babybaby321+的帖子嘩,+勁有用,+Thank

原帖由 whitepigyan 於 13-08-02 發表

嘩, 勁有用, Thanks!
希望幫到你,我對小B都係11月出世,都係新手媽媽,好彩身邊好多人生左,亦有twins B 親友,有D野都係用二手,大家一齊努力!你會響邊樹生?!

複式洋房

我會向瑪嘉烈啊, 你呢? 我預產期十二月中, 但應該會十一月尾就會開刀啦....

大宅

引用:回覆+babybaby321+的帖子我會向瑪嘉烈啊,+

原帖由 whitepigyan 於 13-08-02 發表

我會向瑪嘉烈啊, 你呢? 我預產期十二月中, 但應該會十一月尾就會開刀啦.... ...
我響瑪麗,雖然預產期11月尾,但應11月中入院,早你少少。而家個肚都好大。。。似7至7.5個月!

複式洋房

回覆 whitepigyan 的帖子

唔會掉!佢地好乖嫁!

複式洋房

babybaby321 發表於 13-8-2 16:36
我響瑪麗,雖然預產期11月尾,但應11月中入院,早你少少。而家個肚都好大。。。似7至7.5個月!

...
我都係啊, 行起上來好聚, 唔用托腹帶會行得辛苦D咯......唔講俾人知, 人地會以為我地就生得咁款~

複式洋房

miasimple 發表於 13-8-3 14:55
回覆 whitepigyan 的帖子

唔會掉!佢地好乖嫁!

男爵府

回覆:whitepigyan 的帖子

請問你用哪個牌子托腹帶,我用六村甲定六甲村好似冇力咁!thx~~

大宅

引用:Quote:babybaby321+發表於+13-8-2+16:36+我

原帖由 whitepigyan 於 13-08-06 發表
我都係啊, 行起上來好聚, 唔用托腹帶會行得辛苦D咯......唔講俾人知, 人地會以為我地就生得咁款~
...
無錯!一定要用托腹帶,真係好重!我日日都比人問係唔係就生。。。

首頁

尾頁

跳至