嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:孖B用品清單

我用010 ok

禁止訪問

回覆:孖B用品清單

複式洋房

cycsoniay 發表於 13-8-6 17:10
請問你用哪個牌子托腹帶,我用六村甲定六甲村好似冇力咁!thx~~

我用3M, 暫時無問題~

複式洋房

Aaaat 發表於 13-8-7 01:42
我嘅沙巾over 50條 奶樽14個。我係全泵媽。一般會雪定最少2歺0既雪奶。

...
我都係預大約50條紗巾....奶樽大約一個BB六大兩細咯, 驚多得制, 會唔會呢?

禁止訪問

引用:Quote:Aaaat+發表於+13-8-7+01:42+我嘅沙巾

民房

回覆:whitepigyan 的帖子

hi whitepigyan! 我同你預產期差吾多都係十一月中、十二月頭,都會响瑪嘉烈生呀!係呢上次我問醫生係咪孖胎可以選擇開刀,佢話吾一定ga要睇情況?! 我怕順產呀……你覆診個醫生話應該ok可以揀開刀?

我孖仔呀,你呢?買衫仔被po好難就到同款吾同色呀,又吾想買一式一樣……好似一男一女易攪好多 :)

複式洋房

louloute 發表於 13-8-8 03:08
hi whitepigyan! 我同你預產期差吾多都係十一月中、十二月頭,都會响瑪嘉烈生呀!係呢上次我問醫生係咪孖胎 ...

HIHI, 我預產期十二月中, 應該十一月尾十二月頭生, 希望阿B們可以留向入邊耐D啦.....我係孖仔啊, 其實最想龍鳳, 不過, 佢地健健康康我都好開心....而家開始要買野, 我都覺得有D煩煩, 買野唔可以一樣色, 買兩種色的話, 都唔知買咩色, 最大可能係一個粉藍一個粉黃, 粉綠老公話唔好喎, 青BB咁......

之前, 問過醫院醫生, 又問過做照結構的醫生, 都係話唔一定, 要睇情況.... 但上次聽講座, 助產士話, 如果最後個月做檢查個陣見阿B大隻, 或者有其他問題, 而跟據醫院經驗, 媽媽有可能難順產, 咁就會建議開刀....不過, 而家先五個幾月, 咩都講唔埋, 所以我都唔諗咁多, 都係一心諗住政府生, 因為設備同支援都比私家的好, 就算touchwood阿B們有咩事, 都會多人照顧麻....

複式洋房

Aaaat 發表於 13-8-7 16:42
我都差不多。因為唔會歺歺洗。大約2歺洗一次。泵奶D parts 我就有3 set. 方便半夜唔洗冼。

...
3 SETS PARTS......我都未考慮呢樣野, 好彩你提一提我.......奶樽我都係預兩餐先STEAM一次, 咁你用玻璃定膠?

禁止訪問

引用:Quote:Aaaat+發表於+13-8-7+16:42+我都差不

複式洋房

引用:Quote:原帖由+whitepigyan+於+13-08-09+發

原帖由 Aaaat 於 13-08-09 發表
膠。我仲預多幾個樽擺雪櫃留雪奶
我係全泵媽,孖B一歳啦。贊成預多d泵parts同用靚d嘅雙泵,因為2-4hrs就需要用。樽方面,大家還要有心理準備孖B出世體重不足要住加䕶病房,又或touch wood早產太多住ICU,到時候醫院prefer用玻璃樽盛載人奶儲存。我對孖B早左5星期出世,原本約左37周政府醫院開刀,baby girl 四磅半,baby boy五磅半。囡囡住左成個月加䕶病房,我每日就帶住4樽玻璃樽人奶睇佢,由於醫院只容許媽媽提供24hrs內泵出黎嘅奶,所以BB食半日奶粉半日人奶。玻璃樽還有一個優點,加熱快,零辰餵奶可以快d。

大宅

引用:Quote:原帖由+whitepigyan+於+13-08-07+發

原帖由 Aaaat 於 13-08-07 發表
我都差不多。因為唔會歺歺洗。大約2歺洗一次。泵奶D parts 我就有3 set. 方便半夜唔洗冼。

...
我想問下泵奶的parts包括咩野?我訂了部機,仲未買parts.

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Aaaat+於+13-08-07+發表我都

複式洋房

Aaaat 發表於 13-8-10 08:06
我用freestyle 佢跟機有一set spare kits.. 我買多2set 同埋handfree bra

你係向美國買番來定英國? 我個部向英國AMAZON訂番來, 原來係無左條HANDFREE 帶, 焗住買HANDFREE BRA....但係, 番工用會好唔方便.....

複式洋房

回覆 louloute 的帖子

原來唔一定可以開刀, 我以為可以選擇, 我預產期12月底, 係瑪麗生.

禁止訪問

畀面勳章

回覆:dollchin 的帖子

複式洋房

回覆 babytrust 的帖子

明白晒....謝謝你!!!

首頁

尾頁

跳至