2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

7月B陸續面世後,大家諗好名未呢?

大宅

回覆:7月B陸續面世後,大家諗好名未呢

我揾人幫bb改

大宅

回覆:HumptiDumpti 的帖子

10日人仔已經拎左出世紙

男爵府

諗極都未揸到主意, 好難諗.....

別墅

屋企人用阿仔嘅時辰改好名。

別墅

BK Milk勳章

回覆:HumptiDumpti 的帖子

我都係,好難諗

唔知改咩 名好

大宅

回覆:7月B陸續面世後,大家諗好名未呢?

搵左c父改。但唔係好鐘意。想睇書自己改,又唔知睇咩書。再搵第個c父又好似好晒錢。

男爵府

回覆 yuener 的帖子

same. 同你一樣.... 所以揀來揀去、諗來諗去都未 decide 到

hey, btw, 你有興趣可以參考下下d link, 可能有d idea:
> http://www.dearmoney.idv.tw/name
> http://www.name104.com/ << (有相近人名 suggestion)

> http://kx.cdict.info/ <<< 康熙線上電子字典 解字

> http://www.dk101.com/Discuz/viewthread.php?tid=94794 << 繁體五行筆劃參考

大宅

引用:回覆+yuener+的帖子same.+同你一樣....+所

原帖由 HumptiDumpti 於 13-08-01 發表

same. 同你一樣.... 所以揀來揀去、諗來諗去都未 decide 到
我應該都唔會再搵師父。因為再搵我都可能唔like。無了期。仲晒錢。最衰c父果d夾埋我同老公呢八字。自己改驚爭d。

大宅

認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

亞b未出世老公就已經改好喇,下星期一就去拎出世紙喇!

HumptiDumpti    發表於 13-8-1 23:37

男爵府

終於決定左, 安落晒, 希望 62+99 吾好反對, 就可以去攞出世紙

男爵府

精緻種植勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 BK猜猜猜慶中秋

拎咗出世紙

大宅

我改左同攞左出世紙,因名中間嗰字當初同老公意見分歧,最後用左我諗嗰個字,但而家有少少後悔,想用番我老公諗嗰個字,搞到而家都唔知去唔去出生登記處改番好!

大宅

引用:搵左c父改。但唔係好鐘意。想睇書自己改,

原帖由 yuener 於 13-08-01 發表
搵左c父改。但唔係好鐘意。想睇書自己改,又唔知睇咩書。再搵第個c父又好似好晒錢。

...
Me too

大宅

引用:Quote:原帖由+yuener+於+13-08-01+發表搵左

原帖由 Julybabe 於 13-08-06 發表
Me too
大家都選擇困難症呀,今日day 34。仲未諗到

男爵府

回覆 Kawing0429 的帖子

如果真係想改返, 趁依家個名都未有人知、有人叫, 改返都ok, 比少少手續費。
你同老公傾掂未? {:1_1:}

男爵府

係呀... 真係好難揀, r 爆頭先終於揀到 jar

大宅

引用:回覆+yuener+的帖子係呀...+真係好難揀,+r+

原帖由 HumptiDumpti 於 13-08-06 發表

係呀... 真係好難揀, r 爆頭先終於揀到 jar
我今日都係忍唔住搵多個c父改。如果都唔ok就用我自己諗果個

大宅

引用:回覆+Kawing0429+的帖子如果真係想改返,+趁

原帖由 HumptiDumpti 於 13-08-06 發表
回覆 Kawing0429 的帖子

如果真係想改返, 趁依家個名都未有人知、有人叫, 改返都ok, 比少少手續費。
改返了,42之內唔使收手續費,但舊名永遠都會印係出世紙的第三欄上,新出世紙就會在第10欄上註明你由咩名改左咩新名!第時要經常提人你改左新名在第10欄,因為好多人第一眼都多數睇左第三欄,會有啲煩!
再加上,我改嗰新名,只係改左中間嗰字,仲要係同舊名相同讀音,我怕第時啲人會好易搞錯,所以我自己要提自己,以後要好小心核對阿囡啲資料!

所以,未攞出世紙的jm,記住諗清楚先呀!免得出現以上情況!!

男爵府

Kawing0429 發表於 13-8-7 08:04
改返了,42之內唔使收手續費,但舊名永遠都會印係出世紙的第三欄上,新出世紙就會在第10欄上註明你由咩名改 ...
o, 原來“42之內唔使收手續費” 同仲有咁多細節, 真係吾講吾知, 值得大家留意。
thx for sharing

首頁

尾頁

跳至