論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

一個月用幾多油??

請問一個正常家庭, only 老公, 自己 & 工人. 一個月大約用幾多油先叫唔係多呢?

我發覺工人用油都用得幾快, may be arround 1個月1支 咁上下, 多唔多?? 但佢炒既菜又真係好好味. 可能要用一定既油先炒到.

洋房

Re: 一個月用幾多油??

一日幾餐? 一支是指900ml ? 多唔多炸,炒?

複式洋房

如果要炒既菜好味,我相信真係要用好多油;睇我奶奶就知.

但係由bunbun第一日煮餸,我已經同佢聲明;我只要健康,少oil,少salt,少sugar,少調味料;所以我屋企用油好少,平均2.5個月用1支(佢嚟咗almost 9 mths,都係用緊第3支)
moonychan 寫道:
請問一個正常家庭, only 老公, 自己 & 工人. 一個月大約用幾多油先叫唔係多呢?

我發覺工人用油都用得幾快, may be arround 1個月1支 咁上下, 多唔多?? 但佢炒既菜又真係好好味. 可能要用一定既油先炒到.

大宅

我印印黎左4個幾月用左差唔多3x900ml, 我都係兩公婆+工人, 每日一餐, 甚少煮煎炸野食, 但佢有時炒野都落幾多油, 還未能控制得好, 我個印印同我一樣都冇咩煮餸天份, 真失望.

大宅

工人最初黎煮野,用油好似倒水,比我發現,要從新教過 佢地最喜歡油炸食物,所以用油好犀利.當然少油

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我bunbun唔會炸野的, 最常煮只有

炒菜
蒸排骨
榨菜蒸牛肉
蒸水蛋
煎雞翼
煎龍利柳匯粟米汁

大宅

2ADULT+1 bb+ 1 maid (BUN BUN)
Mon - Fri :5 days for dinner
OIL quatity:3x900ml
PLS:用油多少不等於煮餸天份, 我工人不但用得,還浪費很多,雙重失望.
等待BB的小貓 寫道:
我印印黎左4個幾月用左差唔多3x900ml, 我都係兩公婆+工人, 每日一餐, 甚少煮煎炸野食, 但佢有時炒野都落幾多油, 還未能控制得好, 我個印印同我一樣都冇咩煮餸天份, 真失望.
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

首頁

尾頁

跳至