2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

吾覺吾覺baby 3week 大喇。
之前都算幾乖, 食同瞓都OK。但呢幾日開始日頭就瞓得好地地, 夜晚就半個鐘都 last 吾到, 仲要係咁喊....
唉, 搞到我地少少都無得瞓 !!!

你地有無 baby 開始咁呀?

大宅

MommyPanel勳章

回覆:肚風BB, 夜晚就喊 :(

我43day人仔,38日開咁,好辛苦喊晒。聽朋友講買左按摩油幫佢按肚,不斷放屁,一日終於有一次大便。之後跟朋友俾吳德物次腸痛水。ok wor. 俾左兩次,中午及半夜。半夜食佢e e er er 左半小時放屁,去多兩次便便,成個人鬆左今日無野啦。但問我,覺得唔好半夜飲影響佢訓覺

大宅

我都俾咗吳德物次bb飲!

珍珠宮

我b廿幾日開始夜晚喊,佢每日有便便又有放脾,都唔知佢喊乜,唯有抱囉。

珍珠宮

引用:吾覺吾覺baby+3week+大喇。之前都算幾乖,+

原帖由 HumptiDumpti 於 13-08-01 發表
吾覺吾覺baby 3week 大喇。
之前都算幾乖, 食同瞓都OK。但呢幾日開始日頭就瞓得好地地, 夜晚就半個鐘都 las ...
係咪百日哭

男爵府

回覆 小紅梅 的帖子

係呀。 其實中國人叫百日哭, 好多時係因為baby 肚度係呢期會因為消化未成熟, 積左好多風。所以會成日喊。
我呢幾日見阿女都真係好吾舒服。成日彎埋晒, 會有半日放吾到屁同便便... 只有喊。有時幫佢按下肚仔, 希望幫到下, 到佢一放到大poo poo, 通常就好好多。

記得個時大仔都係咁。醫生有開D化氣既藥水比我地 滴落D 奶度。so 我今日帶左阿女去睇兒科, 攞藥水。
希望有幫助啦!otherwise, 晚晚真係抱到傻!

珍珠宮

引用:回覆+小紅梅+的帖子係呀。+其實中國人叫百

原帖由 HumptiDumpti 於 13-08-01 發表
回覆 小紅梅 的帖子

係呀。 其實中國人叫百日哭, 好多時係因為baby 肚度係呢期會因為消化未成熟, 積左好多 ...
我次次換片都用暖水抹pat pat, 仲會每日定時除片片抬起腳用暖水抹下pat 眼, 咁bb就會想痾,你試下啦,我新手媽媽冇經驗,但bb日日都係咁有便便,所以我bb習慣左咁痾,唔會痾到成包屎將住pat pat。BB谷住真係好辛苦。

男爵府

回覆 小紅梅 的帖子

係呀, 我都係用溫水同bb 抹 pat, 而如果有便便仲會同佢用盤仔放暖水洗。但因為人奶B有時真係好多便便, 佢痾一次仲有好多氣未痾清, 好谷, 佢一晚可以痾 4次大大大pooo, 所以每晚都會幫佢肚肚按摩。希望D化氣藥可以令 baby 舒服D la

大宅

引用:回覆+小紅梅+的帖子係呀,+我都係用溫水同bb

回覆 小紅梅 的帖子

係呀, 我都係用溫水同bb 抹 pat, 而如果有便便仲會同佢用盤仔放暖水洗。但因為人奶B有 ...
我個B暫時就仲有好多屁屁同臭poo... 但26日人仔 依家唔餓都喊晒要人抱跟住就 周圍搵野啜... 攪唔掂 唔肯訓 最後要俾個奶嘴佢啜先肯自己訓

男爵府

回覆 SiuBok 的帖子

你個B識啜奶嘴? 我個我比極佢都吾識 .... 但又成日要啜野 wor

大宅

引用:回覆+SiuBok+的帖子你個B識啜奶嘴?+我個我

你個B識啜奶嘴? 我個我比極佢都吾識 .... 但又成日要啜野 wor
係唔係個奶嘴唔啱初生? 人中位會唔會太短 頂到個鼻鼻呀???

D BB 實識啜既 唔係同啜乳頭一樣架咩

男爵府

係 tiny new born size.
不過真係吾係個個 baby 都"識"/Like 啜奶嘴, 我有D朋友既b, 同我大B都吾食, 淨食手指, 可能佢似哥哥... 不過我會遲D再比佢試下

大宅

引用:回覆+SiuBok+的帖子係+tiny+new+born+size.

原帖由 HumptiDumpti 於 13-08-02 發表

係 tiny new born size.
唔識都好呀 唔洗依賴個奶嘴

大宅

引用:我b廿幾日開始夜晚喊,佢每日有便便又有放

原帖由 小紅梅 於 13-08-01 發表
我b廿幾日開始夜晚喊,佢每日有便便又有放脾,都唔知佢喊乜,唯有抱囉。

...
我個 b 都係咁呀,今日滿月前幾日開始黃昏到夜晚唔願瞓,係咁啜我先靜,一啜唔到就發脾氣。

佢日日都有便便架,個量係俾之前少左囉,好苦惱

男爵府

回覆 bambini 的帖子

"吳德物次" 係一種藥水?

男爵府

回覆 carol818 的帖子

係呀!我阿女 exactly 就係咁。唉~吾知幾時先會吾再咁樣... 真係要3months ....?!

大宅

引用:回覆+bambini+的帖子"吳德物次"+係一種藥水

原帖由 HumptiDumpti 於 13-08-02 發表

"吳德物次" 係一種藥水?
係呀!

大宅

引用:Quote:原帖由+小紅梅+於+13-08-01+發表我b

原帖由 ayeungyeung 於 13-08-02 發表
我個 b 都係咁呀,今日滿月前幾日開始黃昏到夜晚唔願瞓,係咁啜我先靜,一啜唔到就發脾氣。

佢日日都有便 ...
睇書話少左便便係正常架
由之前一日十幾次變左一日3-4次咁...
我個B就滿月 都係少左好多 其中得1-2次係澎湃型便便 vee vee 就好多 經常隔一陣就濕到林

男爵府

hehe, 吾戒奶嘴, 不過要戒手指。

and yes, 便便係會近滿月慢慢減少次數, 不過太多風, 見bb 辛苦到彎埋一舊, 係咁成晚喊, 就大家都辛苦

男爵府

o, 請問要醫生開, 定係就咁買既呢?

首頁

尾頁

跳至