自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

獨留兒童 年齡上限掀爭議 
團體促由16歲降至12歲
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130805/18364224

【本報訊】法例規定獨留16歲以下子女在家可能構成刑事罪行,這年齡上限一直惹爭議,且政府或坊間亦沒有為12至16歲少年提供託管服務。有少女早於15歲便賣帽養家證自理能力,也有母親為免被捕而放棄工作改領綜援。防止虐待兒童會認為,可考慮降低年齡上限至12歲;社工則批評現行法例與政策互相矛盾,促加強託管服務。
記者:王家文

根據《侵害人身罪條例》,任何人故意忽略、拋棄或遺棄所管養或照顧的16歲或以下兒童或少年,而導致其受到傷害,均屬刑事罪行,最高可判囚10年。但獨留兒童是否觸犯有關法例,取決多項因素,包括兒童年齡、自我照顧能力及涉案人士是否意圖疏忽照顧等。

15歲女獨立賣帽賺錢

現年19歲的鄭金鈴是香港大學一年級生,她15歲已一個人在旺角街頭賣Cap帽,也有做兼職補幫家計,「我覺得自己有獨立能力」。她在單親家庭長大,早年靠綜援生活。
直至升上初中,母親出來工作,做過餐廳、夜間保安,有時她要一個人留在家中,但認為問題不大,也不知是違法,「好細個已經唔使特別照顧,喺屋企總安全過出街周圍走」。
金鈴的個案,或證明法例已不合時宜。一家三口現已脫離綜援戶,金鈴慶幸母親在她初中時已出來工作,「我哋唔可以成世靠綜援,如果媽咪乜都唔做,將來搵唔到工」。她理解法例是保障兒童安全,但隨少年成長有自理能力,16歲的年齡上限也不符實際生活需要,「如果15歲可以出嚟做嘢,咁14歲以下先要屋企人睇住較合適」。
上月接連有獨留兒童新聞,警方資料顯示,過去五年本港平均每年約有50宗獨留兒童個案,今年首五個月也有19宗。單親媽媽楊女士每次看到都心頭一震。她是新移民,早年為符合申領低收入綜援資格,無奈獨留八歲兒子在家,上班三日便出事,兒子獨自出門,她被警方拘捕。
楊女士最終沒被起訴,後來社署也酌情批出綜援,但兒子今年已14歲,她也不敢再工作,「畀我再揀都唔會返工,萬一我個仔有乜事,你敢唔敢擔保?」她承認當時有錯,「我係有疏忽,但(社署)要我返工都冇辦法,返工就唔得閒照顧佢」。

12至16歲無託管服務

一直支持立法禁止獨留兒童的防止虐待兒童會,總幹事何愛珠認為,年齡上限可考慮降至12歲,以應付實際情況和需要,但必須廣泛諮詢,「12歲以下多數係小學年紀,自我應付危機能力相較低,越細越危險,可以考慮呢個界線」。
社區組織協會幹事施麗珊也支持降低獨留兒童的年齡上限,她批評,目前政府或非政府機構的託管服務只適用於12歲或以下兒童,12至16歲則服務「真空」,現行法例與政策有矛盾,除非以身犯險,「冇託管之下,父母根本做唔到嘢」。
勞工及福利局表示,會彈性處理獨留兒童個案,考慮多方面因素,現階段沒計劃檢討相關法例。關愛基金已撥款給學校和非政府機構,在上學年和新學年,向小一至中三的低收入家庭學生推行課餘託管試驗項目。

男爵府

回覆:((( 獨留兒童 )))

男爵府

12歲,中學啦
支持!!

大宅

我支持降低個上限! 16歲真係好大個喇

丫雅  agree  發表於 13-8-5 14:58

侯爵府

時代唔同,其實12歲都得啦

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

12歲都中學啦!!

支持降到12歲!!

再大d呀你出街小朋友都唔肯跟你出啦~

禁止訪問

象牙宮

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

非常支持! 12歲已是中學生呢

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

support!
12歲較合理,16歲有D都已經返緊工!

翡翠宮

減齡達人勳章

支持

大宅

阿仔7歲有時都唔肯同我出街啦。支持

子爵府

早就應該啦16歲重要人陪咩

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

支持 ~!!!!!!!!!!!

侯爵府

畀面勳章

支持!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

支持

男爵府

支持

侯爵府

BK Milk勳章

12歲 ok 啦..支持
so far so good

大宅

大力支持!我大仔升中三就快14歲,開始唔鍾意跟我出街買餸了叫佢同我出去慘過乜呀!

男爵府

回覆:runrun 的帖子

首頁

尾頁

跳至