自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

引用:我喜歡十四阿哥.http://tw.myblog.yahoo.co

原帖由 PCMW 於 13-08-05 發表
我喜歡十四阿哥.

http://tw.myblog.yahoo.com/son-20816/article?mid=27
睇完呢段嘢仲sad過睇劇

男爵府

又整喊我

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Stone2007+發表於+13-8-5+13:22+好大

原帖由 bkteapot 於 13-08-05 發表
你講樓主個post? 我用電腦睇無乜影響
我用手提睇,好辛苦,睇左一陣就放棄

大宅

引用:史學家已提出,+雍正之所以有咁多傳聞,+係

原帖由 Pulmma 於 13-08-05 發表
史學家已提出, 雍正之所以有咁多傳聞, 係因為當時雍正對付貪官, 仲有文人, 有殺錯冇放過。 d 貪官親友 ...
唔知睇邊束劇睇到咁入腦, 其實雍正的奸计都幾成功, 所有兄弟圏禁的圈禁, 誅殺的誅殺, 皇子的名稱只有康熙可改,但雍正一上場即將兄弟名迫改為阿其那等。

借史諷今,依家共黨應有向雍正借鏡, 好肯定講句, 當我哋這班目睹事件真相的人死後, 百年之後再無人知歴史真相---六四事件是大學生暴動。就如雍正已铺排好讓後世對其所作之事並冇異議一樣。

珍珠宮

好媽媽勳章

我用兩日追晒小說,之後慢慢先睇劇(未睇晒),睇小說好正,感受到14阿哥型英帥靚正!如果我是若曦,得皇上賜婚,真係lur飯應!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆:轉貼"十四爺對若曦的刻骨銘心的愛 "

我睇劇都感受到十四爺對若c嘅愛意,初初佢同敏敏格格吹水話若c當年唱生日歌比佢聽,我心諗:乜十四爺對人地d嘢咁好記性嘅?
之後佢又特別上心若c同八爺之間嘅發展,見四爺、十三爺來探若c又唔開心,還手鈪又扮到若c送禮物比佢,都好明顯係呷醋啦!
最明顯係喺塞外佢追問若c會唔會好似對十三爺咁對佢,我覺得呢次之後佢正式單戀若c.
可惜若c從來冇愛上佢

珍珠宮

浩霆豬豬 發表於 13-8-5 13:23
唔係趕㗎,係若頂唔順雍正一再因為佢去害身邊人,自己求十四帶佢出宮

...

但是我覺得咁多人勸佢都咁堅持要走, 皇后幫佢探晒口風,知皇帝唔係嬲佢好緊要咋, 皇后都講得有道理, 咁難得至可以係埋一齊, 愛一個人咁多年, 無理由為左咁多無奈既事而放棄呢段感情, 走左才後悔都無用
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

PCMW 發表於 13-8-5 13:59
我用兩日追晒小說,之後慢慢先睇劇(未睇晒),睇小說好正,感受到14阿哥型英帥靚正!如果我是若曦,得皇上賜婚,真 ...

想買成套小說, 可是搵唔到
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

即使最後俾若c為左離開皇宮而利用自己,14爺都義無反顧去幫佢

男爵府

引用:Quote:原帖由+gusi+於+13-08-05+發表因為極

原帖由 Pulmma 於 13-08-05 發表
係你覺得4 簒位, 定係有証据支持?!歷史學家已提出冇可能, 因為個時封詔書係要用漢滿文一齊寫, 冇可能 ...
遺詔更有滿,漢,蒙文,假不了,只是後世人偏好有故事性的歷史而已

大宅

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+13-8-5+13:23+唔係

原帖由 小詠 於 13-08-05 發表
佢唔走仲可以好似而家咁愛咩?? 矛盾愈來愈多, 咩愛都只會磨蝕盡啦, 最後只會剩低恨。我見若曦到後期對佢己開始畏懼, 講野小心翼翼, 離遠一點反而見不到他的殘暴而只會想到他的好, 我讚成若曦走!

珍珠宮

好媽媽勳章

小詠 發表於 13-8-5 14:13
想買成套小說, 可是搵唔到

我在ipad下載.

大宅

小說都講啦,雍正曾經說過十四文轁武略係我哋依班兄弟之中最拔尖嘅。但當我睇甄環傳編劇將此美譽改為十八爺。

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我喜歡十四阿哥.http://tw.myblog.yahoo.co

原帖由 PCMW 於 13-08-05 發表
我喜歡十四阿哥.

http://tw.myblog.yahoo.com/son-20816/article?mid=27
不過手雞版d字太大隻,睇到巧辛苦〜

simple is the best~

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Stone2007 發表於 13-8-5 13:46
我用手提睇,好辛苦,睇左一陣就放棄
如果有機會用電腦用黎睇啦 我喜歡14覺得好睇

伯爵府

TV 只係集中左係4同8爺...書會完整D

禁止訪問

引用:小說都講啦,雍正曾經說過十四文轁武略係我

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁
12345...7

尾頁

跳至