想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同老公自然試左超過年半唔得就見医生,check晒所有野(我驗血,陰超,照輸卵管,老公check sperms).

自己一向m唔準,可以試過超過成年無m.本以為係pcos或hormones不平衡,但results ok.老公初驗sperms形態唔合格,但再覆驗就ok.

依家已經食左6次排卵药,医生次次都有同我做陰超睇卵泡大細,到差唔多排卵就叫我地連做功課3日,可惜6次都失敗.

已見医生傾下一步應該點.佢話iui係我地個情況來講同食排卵药成功機會差不多,所以佢唔建議做.下一步医生話應該試ivf.

想問下大家,有冇人好似我地差不多情況而最後會做ivf? 我同老公都年過30,唔知依家應唔應該考慮做ivf呢?

医生都有同我講,如果我地唔想做ivf,其實都可以自然試. 但我好矛盾,無得再食排卵药同医生monitor住d卵泡,我d m又唔準,真係無信心pinpoint到几時排卵期加密出擊做功課. 而另一方面,又怕再試多几年唔得就高龄,成功机会再少d.

想聽聽大家既經歷同見解. 我依家好迷茫. thanks.

別墅

回覆:有無jm係兩夫婦check過晒無乜問題,但到最後係要做ivf呢

我諗我同你差唔多年齡,試過4cycle 排卵藥又LH針,驗血,係c6未驗,大大話話都一年,停排卵藥後再試,自己排卵正常只係遲(day18).最後乜都唔食,唔補,剩靠紅d同自我催眠(我好快做媽媽)ok左la ,如果你地check唒正常,set個期限去做人工,中間就放鬆去做,可能有意外收獲,有時可能係心理壓力影響

伯爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

引用:我同老公自然試左超過年半唔得就見医生,che

原帖由 helen_wheel 於 13-08-06 發表
我同老公自然試左超過年半唔得就見医生,check晒所有野(我驗血,陰超,照輸卵管,老公check sperms).

自己一向 ...
我諗我個case 同你差不多,
我同老公結左婚一年七個月…

年紀應該同你差唔多,
我30,就黎31,
c6 就31了

我以前m又係唔準,試過40幾日 non-stop
我一直以為自己有問題,可能pcos 或hormone有問題。

但我照過子宮、卵巢、輸卵管,驗過血,都ok…

之前老公check 丁丁,型態唔合格,睇過泌尿科話佢d 丁丁好多,同快…問題不大…
後來再check, 丁丁又正常,ok 晒wor

我食過3次50mg 既排卵藥,1次100mg 既排卵藥,都唔ok…

試過睇過3個人地介紹話幫人生仔既中醫,都唔work.

5、6月,我分別做了兩次iui,
第一次係一粒卵,第二次有四粒egg…
但都失敗左…

我都唔知問題係邊,係緣未到?
定係我有其他問題,我唔知…

我考慮緊是否應該ivf?
不過真係15,16,
好擔心…如果ivf都唔ok, 我可以點?
同埋十幾萬唔係一個小數目。
ivf 請假睇醫生,都係考慮之一

大宅

回覆 helen_wheel 的帖子

我同你唔同,之前check過咩事都冇,諗住做iui就自然懷孕,之後8w冇咗。 諗住既然自然有過,咪努力去自然囉。點知過咗兩年都冇,仲變咗高齡,卵巢退化,做ivf成功率都好低。

大宅

我剛剛31歲,c6 就30歲,今次係5th cycle食排卵藥(食完都冇提早過排),period一向唔準,4x日,今日已經day31,仲未check到排卵,之前已經做哂驗血,陰超,照輸卵管,醫生話我輕微多囊,而c6丁量少,1ml都冇(剛剛開始睇中醫調理),形態洗完都只有3%

由於工作關係,打唔到針,唯有只食排卵葯做iui,兩次都fail,醫生2nd time iui時見c6 d丁仲係咁少,放丁前已經話今次唔得就寫信refer我去瑪麗ivf,醫生好好的,一路好take care 我!

我只知道呢一刻我真係好想有b,無論係咪仲係後生,我已決定做ivf,因為我真係等唔到(我已辭職)其實c6起初好抗拒,直情冇計傾咁滯!尤其係去台灣!經過兩次iui,同埋佢自知係佢丁少問題,佢亦只好就範,肯俾2次機會(我話只放雪b唔計)同我去台灣ivf,我已經book左Aug22出發!

希望成功&wish all of BK jm dreams come true!!

大宅

我好明白大家感受,我之前試左一年唔得就搵左醫生寫紙,諗住去排政府IVF,不過我未去排期就竟然自然有左,不過後來流產左,果時因為覺得自己曾經自然BINGO,應該問題唔大,可以好快會有,所以最後無去排政府。

點知小產後差不多兩年,都仲未有,之前仲食左6個月排卵藥,卵子SIZE 同埋內膜都好好,以為總有一次會成功,但結果都係一樣唔得。醫生話係不明原因不育,做IUI 同自己試其實都分別唔大。

我黎緊打算做兩次IUI,唔得就可能過台灣做IVF搏一搏,亦準備再去攞醫生信排政府。

大家加油,GOOD LUCK 呀!

大宅

tracyfpng 發表於 13-8-7 12:46
我剛剛31歲,c6 就30歲,今次係5th cycle食排卵藥(食完都冇提早過排),period一向唔準,4x日,今日已經day ...

請問你會去台灣邊間做IVF呀? 我諗住年尾過去呀

別墅

回覆:artist66 的帖子

恭喜你呀,祝你bb健康成長,一切平安.

你係停左排卵药後自然試几耐而成功架?

別墅

回覆:helen_wheel 的帖子

都4-5個月,重有,如果你有宗教信仰都不妨試下,自己個信心會大d

複式洋房

回覆:有無jm係兩夫婦check過晒無乜問題,但到最後係要做ivf呢

我想問問JM們,你地做全身body check加埋C6,兩個人大概幾錢??
嚮邊度做??

別墅

回覆:yimyim_paul 的帖子

我都有睇緊中医食药調理同針灸,都用左幾多錢. 而且之前食6次排卵药周期都係好長,6個周期係差不多有一年. 加加埋埋由自然試到食排卵药失敗已經有3年. 我由開头唔急變到急.

伯爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

朋友介紹左Dr Catherine Siu做婦科檢查
約左今天,主要係婦科檢查,
順道亦問下一d 生BB 既意見

Dr Siu看了我同C6既報告,
了解左情況,她建議我最多做多兩次IUI,就試IVF~
(因為之前DR TAY 已做了兩次IUI,FAIL)

我問Dr Siu,IVF成功率大約有幾多?
她說:以我而家年齡都有50%

之後就做婦科檢查,
做抹片、照陰超,
Dr Siu 幫我照陰超時,話我有好多一粒粒
PCOS ,但係light...
我問dr siu:咁,我可以點做?
她答:無野可以做
我又問有咩影響?
她答:難d有BB,同易小產LOR~

而之前dr tay 之前就講過,好多醫生會以為我PCOS
但其實唔係...
其實都唔知邊個岩?
所以,聽完無咩野WOR~
覺得係與唔係都無野可以做ga la~

另外今日照到左手邊有一個11MM 既卵泡
DR SIU 仲幫我計幾時成熟,要做功課

後來仲建議我可以下星期一早上再照卵,
如果有需要可以幫我打破卵針

別墅

回覆:CVC2007 的帖子

點解會係兩年間卵巢退化既,医生有解釋嗎?
會唔會考慮做ivf?
加油呀,祝小b快快出現.

CVC2007  Thanks!  發表於 13-8-9 21:25

別墅

回覆:tracyfpng 的帖子

祝福你快快bingo,好欣賞你既決心,我都好希望工作上可以放輕鬆. 只可惜生活迫人,份工作再忙再大壓力都要頂住上,唉...

別墅

回覆:mycreamsoda 的帖子

我医生都係話我地係不明原因不育,佢話佢睇既patients有差不多3/4成係同我兩夫婦情況一樣. 原來不明原因不育都几普遍.

有時諗,如果有明確知道既不育問道就可以"對症下药". 依家我都唔肯定ivf係咪唯一幫到我同最有效既方法. 我其實想試iui,但医生又唔建議. 佢建議做ivf,話成功率會大d,因為bypass左nature.

別墅

回覆:skygg 的帖子

我諗我答唔到你,因我唔係hk住.我係依边睇GP再refer去医院reproductive service,所有check up都唔駛俾錢. 我淨係要俾药錢.

大宅

醫生話年齡問題,我正在深圳進行ivf. 我覺得上次小產完好似將我嘅quota用晒咁。

別墅

回覆:yimyim_paul 的帖子

加油呀,祝你快快bingo.
你医生講既一粒粒係咪唔成熟既卵泡呀? 佢有無話見到有几多呢?
我医生話我唔係pcos,只係results叫做小小marginal,都唔知即係點.

別墅

回覆:CVC2007 的帖子

休息多d呀,等身體快快recover,祝你今次ivf一take過成功.

大宅

回覆 mycreamsoda 的帖子

我已經book左台北生泉醫院翁醫生!希望之後有機會可以同大家share下我嘅經歷!

首頁

尾頁

跳至