嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽媽啲小朋友上過言語治療呢?其實有無幫助咖?我小朋友唔肯講野乜滯,想睇下去上下呢啲堂有無幫助,有媽媽話我知嗎,感激!!

公爵府

小朋友幾大? 唔肯講的意思是, 連聲音都不肯發出, 定係可以發出聲音, 但講不清楚?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

引用:小朋友幾大?+唔肯講的意思是,+連聲音都不肯

原帖由 shareholder 於 13-08-08 發表
小朋友幾大? 唔肯講的意思是, 連聲音都不肯發出, 定係可以發出聲音, 但講不清楚? ...
下月尾2歲 ,只識幾個字,其他叫佢跟口水尾點都唔肯囉

公爵府

有無同佢讀故事書?
Yumme 發表於 13-8-9 23:26
下月尾2歲 ,只識幾個字,其他叫佢跟口水尾點都唔肯囉

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

別墅

回覆:言語治療

我仔都做緊言語治療,因為佢兩歲時候係健康院話要跟進,但要排成半年先做評估,我怕佢過左治療的黃金時間,所以去左出面做評估,評估後話佢嘅語言能力只有一歲,咁個語言治療師就建議你做課程,我覺得都有用,因為可以知道小朋友邊方面出左問題,另外,會教你在家可以回點樣訓練佢。雖然係貴,但都值得。。

男爵府

牛年勳章

PINKYLOLL 發表於 13-8-10 12:04
我仔都做緊言語治療,因為佢兩歲時候係健康院話要跟進,但要排成半年先做評估,我怕佢過左治療的黃金時間, ...
My case is similar with you. Although the course is expensive, but it is valuable to let him to take this training.

大宅

引用:我仔都做緊言語治療,因為佢兩歲時候係健康

原帖由 PINKYLOLL 於 13-08-10 發表
我仔都做緊言語治療,因為佢兩歲時候係健康院話要跟進,但要排成半年先做評估,我怕佢過左治療的黃金時間, ...
今日上完第一堂喇,果度係淨係小朋友自己想咋,係上完堂同我講幾句,真係幾句。

禁止訪問

男爵府

Yes. I think speech therapy is helpful.
My elder son has speech confusion and also weak in the muscle around the mouth. After the training, he talks well!!!

男爵府

Sorry ... I mean my elder boy has language confusion (not speech confusion).

大宅

回覆:PINKYLOLL 的帖子

我個囝囝現在2歲,但見佢都係唔想講野,迫佢時可發音,但唔準!邊間上堂,可介紹嗎?是否上完堂有進步?

別墅

回覆:Yumme 的帖子

阿仔都係有語言問題,政府評估係慢左1年3個月。
之後出左去上堂,佢有小組同單對單,導師話小組有好處係其他小朋友講野,有刺激作用。

導師好有心機教,上完堂會同番媽咪講返上堂情況,而完上完已經2個月內由單字直接講左句子了

大宅

回覆 rabbit_mother 的帖子

請問你係邊間上?可以PM資料俾我嗎?THANKS。

複式洋房

引用:阿仔都係有語言問題,政府評估係慢左1年3個

原帖由 rabbit_mother 於 14-08-04 發表
阿仔都係有語言問題,政府評估係慢左1年3個月。
之後出左去上堂,佢有小組同單對單,導師話小組有好處係其 ...
可否比埋資料我呀,謝謝你

別墅

回覆 Yumme 的帖子

心理因素定生理因素?
可能是未發展,說話語言能力因人而異的,小朋友開始返學會好快講。可觀察下先。

大宅

回覆:EW^EW 的帖子

一年後嘅今日,佢已經係把口唔收喇。
之前真係好擔心咖,不過佢上咗言語治療之後,好似開咗竅咁,越講越多。

大宅

回覆:言語治療

其實小朋友大約幾大開始講野?如果15個月大只係識呀呀,咕咕咁,係咪有問題?

男爵府

回覆 rabbit_mother 的帖子

可PM資料我嗎?thx

侯爵府

引用:一年後嘅今日,佢已經係把口唔收喇。之前真

原帖由 Yumme 於 14-08-08 發表
一年後嘅今日,佢已經係把口唔收喇。
之前真係好擔心咖,不過佢上咗言語治療之後,好似開咗竅咁,越講越多 ...
想問你 響邊度上, 可以比資料我嗎

大宅

引用:Quote:原帖由 Yumme 於 14-08-08 發表一年

原帖由 濼晴 於 14-08-11 發表
想問你 響邊度上, 可以比資料我嗎
pm咗你喇

首頁

尾頁

跳至