母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問人奶坐熱之後可唔可以倒返落去玻璃奶樽?人奶係咪用膠奶樽好啲?
因為我之前全部都買咗Dr.Brown玻璃的,好彩我有兩個Medela泵附送兩個膠奶樽,剛剛用嚟餵奶,但因為佢個奶咀設計喺仿人奶,要阿B(一個月大)吸才出奶,最後,3安奶食咗成粒鐘。。😒我相信遲啲我返工,99湊一定無咁好耐性!!

Dr.Brown個奶咀可以用喺Medela度,不過就無咗防氣脹支管......

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

用膠樽係好d.

我主張用玻璃樽, 不過第一胎時最初唔知, 響醫院照用玻璃樽, 返到屋企上黎bk 時至知用膠樽好d, 不過都有人話玻璃樽只係痴少少抗體, 唔會冇埋, 同埋我埋身餵既量都應該夠抗體俾bb. 當時可能話晒係第一胎, 我泵奶時會講究d, 用chuchu 樽裝人奶同埋餵奶.

到我生第二胎時就冇咁講究, 照用玻璃樽裝奶同餵奶.

禁止訪問

回覆:aloha_cream 的帖子

男爵府

BK Milk勳章

好似bosch咁講,玻璃樽係會痴少少抗體,我再睇過其他資料,話24小時後抗體就會甩返出黎(真神奇!)如果你bb唔係早產,用玻璃樽冇問題

我有膠樽同玻璃樽,如果打算泵左即餵就用膠樽,放入雪櫃做雪奶就用玻璃樽

複式洋房

回覆:raindropss 的帖子

我個係早產B同埋剛滿月 (早產咗一個月) 不過之前都係埋身餵。

如果返工時泵,用儲奶袋保存,咁之後阿B食時係咪要先坐熱儲奶袋,之後再倒入玻璃樽?

男爵府

BK Milk勳章

回覆 aloha_cream 的帖子

直接倒入玻璃樽座熱都得
我少用奶袋,因為唔想倒來倒去,同埋袋好似不太環保,所以泵左落樽就直接放入雪櫃,食時原樽拎出來暖,唔夠樽用先用奶袋,返工泵都一樣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊