親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

習慣了將旅行紀錄放在BK平台,除方便自己隨時翻閱,也可和有緣人分享一吓。此行其實冇甚特別,主要都係玩水~玩水~玩水。

近年暑假,都愛上了去陽光沙灘的地方,前兩年先後去年沙巴、浮羅加怡,另一港人熱門的泰國布吉卻遲遲未踏足,主因找不着便宜點的機票,總於在大半年前,的起心肝在空氣航空BIG SALES 時去搶票,可借人老手腳慢,只找到回程的最低價,去程不見有平。要放棄之際卻發現去吉隆坡還有荀價,靈機一觸何不飛兩地,先來吉隆坡小聚再去布吉,找找兩地航班原來也有平飛,就這樣搞定這個暑假之旅:香港-吉隆坡Sunway-布吉

KIMKIMNANA  你好好人...肯分享.  發表於 13-8-13 17:49

子爵府

回覆:自我紀錄:吉隆坡Sunway+布吉純玩水親子自由行

第一玩水站:吉隆坡Sunway Lagoon 水上樂園

這個好多港人都去過的老牌樂園,離機場約45分鐘車程,集商場、動物園、機動和水上樂園的地方,最岩給我這種小聚兩晚懶安排行程的遊客,一地滿足有食有shopping有玩的要求

此渡假區有兩間酒店,Sunway Laguna Resort 和 Pyramid Tower Hotel. 我來小聚找間便宜的就可以了,約港紙八佰元的Pyramid Hotel 就對了。

房間還算乾淨,雙床房一家人睡還可。
從酒店穿過商場數分鐘步程就來到Sunway樂園。商場有個溜冰場,有時間可以玩玩。

家陣樂園巳沒有分票買,要買全票:即一票可去動物園、機動和水上樂園,對於我這種只想玩水上樂園就有點不值了。

呢個水上樂園分開兩個池,一個有條人工河圍著,另一面就是有人工沙灘的大池,

子爵府

入到去可以租個全日用Locker,放底用品就來玩水了。

大圓筒不敢玩,只來個高兩層滑道試試。
有個為小朋友而設的地方,可借正維修。

有興趣的可以臨場租個水泡去冲吓瀑佈。阿仔比水冲吓已很開心。

額外付錢玩的還有:
滑浪
從幾層樓滑下來的玩意

子爵府

有個號稱東南亞首個5D電影院,提醒大家一定要穿泳衣才好進場,還要用膠袋緊包着乾毛巾,玩完你會知何解。不知不覺玩了大半天,食個簡餐再游陣水就換好衫,買咗全票唔好徙,準備行行機動和動物園區。

本想跟阿仔玩吓香蕉船,但發覺此遊戲要求身高嚴格,阿仔唔夠高玩,心想香蕉船啫,我舊年同阿仔係台灣都玩到啦,為甚此處要求咁高。正躊躇之際,香蕉船動起來了,就看看如何勁,初看冇乜特別,係盪得幾高,再過陣,呀!唔對路!

成180度轉圈,還在上空停留,噢!找死!早廿年前的我可能敢玩。都係去玩翻些細藝嘢!

maggielau0705  勁呀,尼個要幾高?我囡一定LIKE  發表於 13-8-10 22:55

子爵府

回覆:potpot 的帖子

快日落西山,匆匆去動物園門口看看有乜睇

鸚鵡準備收工了。
白猴子,你是老了還是染白?

臨走前走走這條吊橋,高處往下看都幾刺激
原來另一面也有些機動,可借冇時間玩了。

子爵府

話咁快就玩了一天了,返酒店小休後就去商場找食了。

念念不忘我近年至愛旅遊地-台灣,就挑呢間台灣食店食晚餐。

比不上台灣本土,但在馬來食到台灣食品已算不錯,怪不得在這個滿佈食肆的地方,此餐廳也要等位。

總來說,呢個老牌樂園都叫做可以了,機動是舊小小,但勝在連酒店商場,唔想傷神想去邊,玩它一整天剛好。

好了,呢個馬來前菜很快食完了,明天主菜布吉行。唔知將呢個放在星馬或是泰國。

寫住咁多,有空繼續。

珍珠宮

BK Milk勳章

吉隆坡+布吉呢個組合幾好,呢程機幾錢?

大宅

多謝分享,我後天去!!

子爵府

回覆:ccyin 的帖子

食玩冇計,機票+6晚酒店連租車三口子用咗HK$12500到啦!

子爵府

第二玩水站:Novotel Vintage Park Resort

今天中午機,可以睡到自然醒。係商場食個飽當早餐就起行了。去到呢個KL 空氣航空專用機場人頭鼎沸,難得每次搭佢到頗準時。今次重坐呢架幾cute的機。

初訂時看schedule以為不用半小時就可從KL到布吉,忘記了原來泰國已在另一時區,實情是要一個多小時才到,咦!張幾佰元單程票都幾底喎,嘻嘻。

落機到布吉,此時手冇一元泰幣,冇乜安全感,係咁易搵間機場內的兌換店先換住一仟幾佰先。跟着就去預早綱上訂個間租車公司取車。萬事俱備起行了。

用咗九個字車就到芭東了,未checkin 先在酒店不遠處食個綱上多人介紹的雞飯。感覺是冇想像中的好食,但也不差,份量小一點而巳。

子爵府

終於來到第二個玩水地點,來前已人綱友說這裏池水唔係好得,我個人覺得以一間開業不久的酒店、池水的質素的確有點強差人意,雖未至於不能下水,但如我小時侯假日去公眾泳池般的污濁就真說不過去了。
(今早剛幫他們做了問卷,寫了數隻字說池水的問題,晚上立刻收到他們總經理回信,解釋他們正轉用另一水池系統,現每四小時抽水檢驗,確保水質合格)

好似話呢間酒店在芭東區內最大,游倦了可以去池吧歎杯飲品

子爵府

今次加多數百元訂了間pool access房,房間算不錯,同泳池連接有個"澤沽池",晚上出來浸一浸才入房冲涼,很爽呢!

有企缺又有浴池,大人細路都啱。
除兩張床外,還有一張疏化床,一家幾口來都夠訓。

倦了,明天再繼續。

子爵府

晚上,上山試試綱友介紹的No 6 restaurant,多得綱友比埋GPS定位,如果唔係都幾難知訂。個view唔錯,食物價錢唔貴,味道唔錯,最好食個度飯後甜品,芒果燸米飯。泰式蒸漁和咖哩蟹味道不錯

那又過一天了。

子爵府

今日想出島玩水,但落下大雨來,只好改期。唯有今日來個最Hea的行程,就是先在酒店繼續游水,下午才出去搵食,

玩夠水,打算去Central Festival ,途經見有個路牌叫Tiger Kingdom,當時還在下雨,也好入去避一避。

原以為是看老虎的地方,原來唔單止可以看,還可以入籠摸老虎。有大、中、小老虎選擇,想摸最小的最貴,見幅相是隻baby老虎,應冇乜危險性,同小朋友去,唯有比貴些少啦,冇計!

比咗錢,有人指示往那一獸籠走向,誰知入到籠前一看,不是吧都好大隻喎!莫非去錯地方,我問當值人員那隻baby老虎在那裏,他說就是牠了。怎麼跟相不同,他說:冇呃你架,那幅相是四個月之前拍的。真係當場濆血!錢付了,頂硬上。

呢兩隻所謂baby 老虎自己玩,指導員努力分開牠比我地影相。最下面幅相是大虎,相對小虎靜很多,任摸任抱,但我都係有些騰,話哂小虎發惡起上來幾個大人都可以拖得吓,但大老虎就.....怪不得入去前要簽生死狀。

子爵府

玩完老虎,跟住去Central Festival搵食。見到WIne Connection, 記億中有綱友提過唔錯,就去試試。
最欣賞呢個 pizza和青口。商場有架火車,原以為是裝飾比小朋友玩吓,原來郁得,付100大洋就可搭住佢走商場一圈。

又快天黑,回程到芭東走走帆船商場去Big C 掃吓貨,經過酒吧街有小朋友冇謂行。這又一天了,

子爵府

第三玩水站:蛋島
又睡到早餐快完,吃完早餐走去偉林問吓有冇下午團。近近地去蛋島睇魚,女職員說有呀,還有一小時許出發,馬上付錢返酒店換衫出發。

架接送車很準時到達酒店,上車見一對日本情侶靜靜坐著(偷聼到他們用日文細語),另外有一pair翁翁聲的韓國女仕,正奇怪沒有強國人,跟著車子開了10分鐘到下一酒店,但不見有人,全車人等呀等,司機在酒店reception跑去找人。等了十多分鐘,終於見女子出現,跟司機指指劃劃,然後又走回酒店內,又等了5分鐘多,她跟幾位男女拿著酒店毛巾上車,前後等了廿分鐘。一上車,他們用煲冬爪交談,唉!
此車連我們在內有四個地方的人,原來韓國的翁翁跟強國的捲捲聲有得比,不得不佩服日本情侶還是靜靜的,偶而絲絲細語。

開了接近一小時才到碼頭,那裏巳有其他先到的團等着我們,肥導遊問了有冇人租蛙鞋,冇人應然後落船。

坐滿人,幸好當曰冇乜浪。
要這樣落船,預隻腳濕哂,末準備嘅都幾狼狽。
成個島滿佈太陽傘。

可能昨天下大雨,水比較濁一些,但魚是有的。
如果你一天妳被漂流到此島,然後看看你身邊的人,你一定以為去了海南島三亞,

結論是如果唔怕搭長一點船又唔怕暈浪,可能去皇帝島好些,

珍珠宮

BK Milk勳章

我都考慮緊去5去蛋島,好似得佢有半日,皇帝島上年去左

子爵府

回覆 ccyin 的帖子

我見到酒店單張介紹PP 島都有半日

子爵府

第四玩水站:Sunwing Resort (Kamala Breach)

出完島轉酒店,這間酒店值得推薦給帶小朋友去的,原因
1。一般房間巳設為家庭房,兩張大床、加一張可睡兩位小朋友的床
2。房間有星盤微波爐和簡單廚具,方便冲奶煮粥仔比小朋友食
3。同行小朋友早、午、晚餐免費享用(午、晚餐有小朋友專用menu)
4。如訂baby Studio,房間在樓下,房內有High chair,去游泳池行出去就是
5. 有專為小朋友而設的活動,可以讓小朋友認識不同國藉的小朋友
6. 多游池,小朋友任游任玩,一眼睇哂,唔怕人多睇唔到
7。還有一點,唔貴,不用一仟,個人覺得很值。

先看泳池照,遲些再慢慢講。

子爵府

繼續講吓酒店:
房大床大,疏化可睡2位小朋友。
住pool access的Baby Studio 最正。

難得見酒店有杯有碟,筲箕都有個,想自己煮幾味都可以。

怕小朋友食物有敏感,早餐食物有標誌,從小的東西看出用心
定時候每天早晨有動物和妳小朋友say Hello.

小朋友滑梯唔少得,還有大大副象棋比你玩

好啦講酒店到此為止,再講落去有賣廣告之嫌了

首頁

尾頁

跳至