烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

網上搵到呢種 #缸瓦/陶瓷 煎 pan , 應該唔可以用電磁爐 :

用慢火 預熱 2~3分鐘 , 落油 , ....
我見佢煎幾隻荷包蛋 都煎得幾好啵 ~

不過 , 再小心 d 睇 ...... 好似火力唔得平均 , pan 中間 比 外圍 較焦燶 .

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珊瑚宮

如 Amazon有售,你睇下 review先
玩具萬歲!

珍珠宮

大廚勳章

fitfish 發表於 13-8-11 12:26
如 Amazon有售,你睇下 review先

咦 :idea: ~ 係啵 ! 好建議喎 ~

我即刻睇咗 amazon ....

well ~ 有人讚好 , 但也有人發覺熱力好唔均勻 , 似乎好易受爐火唔均勻嘅影響 , 又或者 QC 唔夠好 會買到次貨 .

另外 , 也有一些人投訴 鍋身 頗脆弱、易撞崩 , 手柄易斷 !
呢個問題 同傳統 砂煲/瓦罉 一樣 .... 都預咗㗎嘞 ~

我估計 , 如果用 d 比較好嘅電陶爐 , 應該會幾好玩 ....
我預期烹調效果 應該會好過不銹鋼 , 可能同 LC 嘅效果差不多 .

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

剛剛搵到另一個網頁 :

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/blogs/cookware-review-xtrema-10-inch-skillet

似乎佢隻 陶瓷 煎pan 仲有 d 問題 , 會唔多好用 :

1/ 手柄太熱
2/ 生產地係大陸
3/ 煎 pan 表面唔夠平 , 中央位置稍為凸出 , 搞到中央位置 d 油流走咗去外圍
4/ 預熱時間 稍長
5/ 熱力散佈唔夠平均

睇嚟 , 佢個 煎 pan 都係麻麻哋 .....

不如諗吓佢哋 d 煲煲罉罉 仲好 ....

佢嘅賣點係可以承受極大嘅溫差 , 燒紅咗嚟灒冰水 都唔會爆裂 !!
呢方面 , 佢仲勁過 岩煉"養生鍋" , 不過 價錢應該會貴一倍都唔止 !!!!
我再諗諗吓 , 都係用返 屋企個 "岩煉養生鍋" 好過 lu ~

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至