自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

買錯保險之壯士斷臂

我供兩份保險, 一份係人壽儲蓄, 一份係女性保險, 已經十年..十年.. 原來我呢十年供左13萬, 每年供13000, 每個月即差唔多1100蚊。

今日個保險公司黎搵我, 於是我問佢, 如果我供夠20年, 之後唔使供, 到時我囉到幾多錢, 佢同我講, 只可以囉到1/4! 同我原意係完全相反!

如果我而家斷供, 我只可以囉番大約5萬, 即係8萬蚊o係呢十年真係泡左湯, 如果你話呢8萬蚊黎保你十年死左有錢陪番比你既家人, 你估果度幾多錢? 得80萬港紙...... 呢8萬蚊除番開十年, 每年比緊8000, 每個月即係666蚊, 你地知唔知, 如果我早知呢666蚊每個月買保險, 明知佢冇得囉番既, 我去銀行以呢個月費黎比, 我突然瓜左既話, 我屋企人會有幾多錢??? 係400萬, 甚至500萬!!!!!!!!!!!!%$#%@#%#@ 如果相比我而家呢兩份, 係80萬only!!!!!! 你話我興唔興!!!

可能你地會覺得, 你買之前冇睇清楚姐, 或者你既Agent冇同你講清楚姐, 係! 呢個係我既錯! 因為我為左幫朋友而買呢兩份保險的, 而我一直以為我到時供滿20年, 係有80萬囉番, 點知唔係, 係佢誤導我, 仲有保險公司既statement, 講既現金價值, 儲蓄價值, 完來只可以囉回現金價值!

終於我諗都唔使諗, 我寧願而家斬左佢, 囉番5萬銀算... 跟住寧願實牙實齒要幾多先至買幾多...
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 買錯保險之壯士斷臂

你又唔駛咁慶, 因為買保險呢家野呢, 其實抵唔抵好睇你點睇架, 如果你一個唔覺意供左一年死左, 咁保險公司就真係會賠返80萬比你; 又如果女性保險, 真係一個唔覺意踩中其中一樣, 都一樣有得賠架.
但如果無事無幹你真係長命百歲, 咁你個計法就岩; 但保險呢家野係買萬一真係不幸突然間唔係度, 你屋企人都叫做有個保障嘛
我第一份保險係我大約二十歲時買, 當時點解咁後生買(講緊係十幾年前), 因為我有個阿哥炒車死左, 個時叫做佢公司有筆體恤金比屋企, 所以都無咁慘; 我當時就諗, 如果有一日我係街無啦啦比馬路上的車鏟上行人路車死左, 咁我屋企人都有筆錢旁下身丫, 所以就開始左我第一份保險嘞.
所以你要諗你出發點係為乜而買保險囉, 如果諗住係20年後有筆錢, 咁我寧願你做儲蓄嘞.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

伯爵府

好媽媽勳章

呀, 先旨聲明, 我係全職媽媽, 我唔係做保險架
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

據我所知,好多保險公司

男爵府

CANDY_SAMSON 寫道:
你又唔駛咁慶, 因為買保險呢家野呢, 其實抵唔抵好睇你點睇架, 如果你一個唔覺意供左一年死左, 咁保險公司就真係會賠返80萬比你; 又如果女性保險, 真係一個唔覺意踩中其中一樣, 都一樣有得賠架.
但如果無事無幹你真係長命百歲, 咁你個計法就岩; 但保險呢家野係買萬一真係不幸突然間唔係度, 你屋企人都叫做有個保障嘛
我第一份保險係我大約二十歲時買, 當時點解咁後生買(講緊係十幾年前), 因為我有個阿哥炒車死左, 個時叫做佢公司有筆體恤金比屋企, 所以都無咁慘; 我當時就諗, 如果有一日我係街無啦啦比馬路上的車鏟上行人路車死左, 咁我屋企人都有筆錢旁下身丫, 所以就開始左我第一份保險嘞.
所以你要諗你出發點係為乜而買保險囉, 如果諗住係20年後有筆錢, 咁我寧願你做儲蓄嘞.

agree!! :lol:

大宅

仲有件事仲得人驚啊.早排先聽個朋友講返,原來買保險唔係話死佐一定有得賠,原來仲會分意外死亡同不幸死亡,(所以買保險時一定要問清楚)例如你行行下街,畀樓上掉落嘅嘢壓死,如果個法官判你死於不幸,咁你真係不幸啦,分分鍾保險公司一分都唔會陪畀你,

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得
"畀樓上掉落

伯爵府

好媽媽勳章

係呀, 保險分好Q多種類架, 所以買個陣真係要睇清睇楚架
最安全咪買 WHOLE LIFE 人壽, 話知你點死都有得賠 (自後要買滿一年),; 而意外就最後要睇死因裁定點死先至有, 所以有時話甚麼人為因素..... 個D咪無得賠囉.
所以買保險時不妨睇多幾間, 問多幾個AGENT會好D, 千析唔好耳仔軟囉

男爵府

總之我發誓, 以後有保險經紀黎sell 我, 尤其係所謂好日都唔出現既 "朋友", 我都一定唔會落搭!! 就算要買, 都要同銀行買

禁止訪問

大宅

所以我淨係買儲蓄保,當一個月儲600蚊,加多十二蚊可以多個意外保,但係要<死亡>或<四肢中其中兩肢永久傷殘>先有.
最緊要係第時老佐可以全數拎返,仲有少少利息,分紅之類.

大宅

醒目開學勳章

我都有買女性保險.其實買保險都係買個保障.因為我都供了十年啦.我份要供十八年,到我六十五歲先可以取數十萬.對比買股票來說回報可以說是十分低.不過有乜事,D錢就可以幫到我既小朋友讀書同生活.
其實好多女性病會在四五十歲先出現.而家唔買,到時買就貴.
我唔係保險經紀,不過妳都供左十幾年.千萬不要cut.只要每年不加保額.好快保本.好多人供保就不斷加保額,所以供來供去,return就細左.
或者妳再細心去睇下份保單先,細心考慮下先再決定啦.

Mummy 寫道:
我供兩份保險, 一份係人壽儲蓄, 一份係女性保險, 已經十年..十年.. 原來我呢十年供左13萬, 每年供13000, 每個月即差唔多1100蚊。

今日個保險公司黎搵我, 於是我問佢, 如果我供夠20年, 之後唔使供, 到時我囉到幾多錢, 佢同我講, 只可以囉到1/4! 同我原意係完全相反!

如果我而家斷供, 我只可以囉番大約5萬, 即係8萬蚊o係呢十年真係泡左湯, 如果你話呢8萬蚊黎保你十年死左有錢陪番比你既家人, 你估果度幾多錢? 得80萬港紙...... 呢8萬蚊除番開十年, 每年比緊8000, 每個月即係666蚊, 你地知唔知, 如果我早知呢666蚊每個月買保險, 明知佢冇得囉番既, 我去銀行以呢個月費黎比, 我突然瓜左既話, 我屋企人會有幾多錢??? 係400萬, 甚至500萬!!!!!!!!!!!!%$#%@#%#@ 如果相比我而家呢兩份, 係80萬only!!!!!! 你話我興唔興!!!

可能你地會覺得, 你買之前冇睇清楚姐, 或者你既Agent冇同你講清楚姐, 係! 呢個係我既錯! 因為我為左幫朋友而買呢兩份保險的, 而我一直以為我到時供滿20年, 係有80萬囉番, 點知唔係, 係佢誤導我, 仲有保險公司既statement, 講既現金價值, 儲蓄價值, 完來只可以囉回現金價值!

終於我諗都唔使諗, 我寧願而家斬左佢, 囉番5萬銀算... 跟住寧願實牙實齒要幾多先至買幾多...

伯爵府

好媽媽勳章

我都同意SK1講法, 你都供左10年, 唔好CUT, 因為比多十年都係13萬, 但最低限度你暫時都叫有個保障丫嘛.
你試下問問朋友先啦, 因為你咁CUT好蝕架.

大宅

我前年同你一樣遇到類似問題, 再加我亞媽個實際case(claim唔到加勁水魚), 最終我請教别人意見後, 決定壯士斷臂, 供咗10年, 我果份攞返7萬. 我亞媽果份供得最多錢, 攞返1萬2千大元.

跟住我就將d錢放响銀行做儲蓄, 同另買一份純人壽保險.我果份百零蚊, 我呀媽800蚊.

以後儲蓄是儲蓄, 保險是保險, 基金是基金, 一d都無後悔. 我唔會再信保險Sales. 信自己! :evil:

男爵府

"以後儲蓄是儲蓄, 保險是保險, 基金是基金, 一d都無後悔. 我唔會再信保險Sales. 信自己!:evil: "

***冇錯!! 最觸動我家下既心聲!!

別墅

CANDY.W 寫道:
仲有件事仲得人驚啊.早排先聽個朋友講返,原來買保險唔係話死佐一定有得賠,原來仲會分意外死亡同不幸死亡,(所以買保險時一定要問清楚)例如你行行下街,畀樓上掉落嘅嘢壓死,如果個法官判你死於不幸,咁你真係不幸啦,分分鍾保險公司一分都唔會陪畀你,

你講緊既係意外保險,唔係意外死亡,而係死於不肯就當然無得賠啦。 人壽保險就不同, 當保單生效一年後何情況吓死亡,都有得賠錢,包括自剎。

首頁

尾頁

跳至