興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

夏天玩到顛

之前用Canon G10,因部機壞咗,想試吓買可換鏡頭機玩,但唔知點選擇好?
多數影小朋友活動,唔知邊部好?
如果影夜境景,係咪三部都唔多得?

複式洋房

回覆:Sony NEX-5 vs Olympus E-PL5 vs Canon EOS M

eos m 無反 mon, but cheap, 可用回大機鏡,你本身有冇?

如果一機一鏡,又要影室內相,大光圈餅鏡較好,個人 prefer epl5

侯爵府

夏天玩到顛

引用:eos+m+無反+mon,+but+cheap,+可用回大機鏡

原帖由 hklarry 於 13-08-15 發表
eos m 無反 mon, but cheap, 可用回大機鏡,你本身有冇?

如果一機一鏡,又要影室內相,大光圈餅鏡較好, ...
我冇大機鏡頭,提議epl5+餅鏡,咁如果canon m+餅鏡又如何?

大宅

回覆:Sony NEX-5 vs Olympus E-PL5 vs Canon EOS M

我都考慮緊邊部好

複式洋房

引用:Quote:原帖由+hklarry+於+13-08-15+發表eos

原帖由 shirleyng817 於 13-08-15 發表
我冇大機鏡頭,提議epl5+餅鏡,咁如果canon m+餅鏡又如何?
canon eos m 就有新機,可以等一下,但依家買都 ok,因為平,但如你是新手,最好去試下,我試過,唔多易用

男爵府

醒目開學勳章

EOS-m因為對焦/追焦較慢 (upgrade咗firmware算ok, nex, om都快佢好多), 影完相個black out時間也較長, 不太適合影(動態)好動小朋友, 但跟機的鏡頭22mm, f/2真係好sharp, 支18-55mm雖然無22mm咁sharp, 但一d都唔差(以跟機kit鏡比較), 而且m個iso真的不錯, 低光拍攝都唔差, 應該win曬, 以價錢計vs質素係好抵

不過無evf, ovf, 無內閃, 無水平儀, 操作似prosumer dc多d, 好多玩開單反都唔鍾意

eos-m第二代應該就出, 如果用上canon 70d個對焦模式, 就真係超快, 不過價錢唔會平

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

epl6

侯爵府

夏天玩到顛

Wilbert 發表於 13-8-16 22:17
EOS-m因為對焦/追焦較慢 (upgrade咗firmware算ok, nex, om都快佢好多), 影完相個black out時間也較長, 不太 ...
聽你咁講, canon eos-m唔會考慮, 尋日再去比較sony同oly, 個sales話sony影出黎啲相質數會好啲(佢話個sensor靚啲), 但鏡頭選舉唔夠oly多同平.
再比較兩牌子舊model sony 3 vs oly e-pl3, sony 3有內置閃光燈, 好方便, 唔使攞多舊嘢出街.
另想問,如買sony nex機, 有冇餅鏡可配合? 幾錢?

男爵府

醒目開學勳章

如果普通用和方便, rx-100 或 rx-100 ii都ok

洋房

回覆:shirleyng817 的帖子

對焦速度olympus
低光表現eos m
表現平均sony

複式洋房

I would prefer EPL5!!!

大宅

我買左epl5啦

複式洋房

引用:我買左epl5啦

原帖由 karenting0223 於 13-08-21 發表
我買左epl5啦
cool!

侯爵府

夏天玩到顛

最後買咗sony nex-3n, 對比下, 啲相風景真實啲, 同內置咗閃光燈, 價錢平咗, 可以買多個鏡頭

大宅

回覆 shirleyng817 的帖子

Sony NEX-3N, 除了跟機的, 仲有什麼鏡頭可配 (推介)? 有sales話kit set支長鏡唔好....如用adaptor, 幾錢?
因想遲D再買單反, 希望D鏡可以再用.
Thanks!

p.s.我部canon G10又係壞左! 趕住買機去旅行, 但又唔想買DC. 之前用G10, 覺得一般, 可能未十分識用, 多數用auto mode....

大宅

johnbaba 發表於 13-8-18 16:00
對焦速度olympus
低光表現eos m
表現平均sony
中肯

我唔like 燈,喜歡EOS 的低光表現,又有小三元,所以我等新EOS M

你就好似 EPL5 arm 你多D

複式洋房

Prosumer 黎計,olympus啦

大宅

以無反相機發展到現在來計算,
論操作反應、對焦速度,鏡群,EOS M 還只是起步,
但人地Olympus, Panasonic, Sony 已走得很遠了!
我會建議 Lumix GF6,因為就操作反應、對焦速度來說,
GF6會比 E-PL5 好。

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=13835

複式洋房

用緊S記5R,快而準,SENSOR大,質素好。但5R冇好的閃燈用,要注意。

EOS-M 原本考慮之一,(單反Canon用家),但係重到同部單反一樣,冇餅鏡。加埋啲鏡就更重。買無反都係想輕啲同細部啲。所以而家連單反都賣埋。

EPL-5 Sensor 始終細啲,但鏡多。

首頁

尾頁

跳至