單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問問有經驗的jm, 你地既律師會唔會幫你地填子女生活安排,Form J, Form E 呢啲表格呀?我既律師淨係email左呢幾張表格叫我填,但係好複雜好長篇喎,唔識填呀,點好?我可否要求律師填?

男爵府

BK Milk勳章

回覆:請律師辦離婚

我冇填,律師都冇叫,我單方面提出,佢幫我寫協議書,不過收費好貴。

大宅

引用:我冇填,律師都冇叫,我單方面提出,佢幫我

原帖由 littlegoldfish 於 13-08-15 發表
我冇填,律師都冇叫,我單方面提出,佢幫我寫協議書,不過收費好貴。

...
係咪寫左協議書就唔駛填果幾份表?關於子女安排,生活費方面你都c6都有共識無爭論嗎?

男爵府

BK Milk勳章

係呀,事先講明,免得上庭俾咁多律師費。
因為仔佢唔可能同我爭,佢尿片都唔識換,同埋冇人湊又養唔起,我有俾探視權佢,生活費,係我妥協咋,因為佢俾唔起,如果我唔降低,佢話就咁拖一世。。。

大宅

我律師幫填曬架喎

大宅

引用:我律師幫填曬架喎 +

原帖由 Peasmama 於 13-08-15 發表
我律師幫填曬架喎
咁好既!請問律師係咪問你攞資料,例如你自己的生活開支,然後幫你填表?定幫你寫協議書?我覺得我个律師咩都叫我自己做,佢淨係負責代我交俾法庭咁。我果个係法援律師,唔知係咩因為咁所以服務咁差

大宅

回覆:behappy11 的帖子

可能因為是法援律師呀!

大宅

我都要自己填,所有費用跟據你儲D單去計

大宅

大宅

回覆 behappy11 的帖子

我都係法緩律師,佢叫我俾唒d單statement 佢,張表格識填就填,然後佢地再執,執好再call 我上去對一次,然後宣誓

別墅

shanshanjojo63 發表於 13-8-19 01:52

我都係法緩律師,佢叫我俾唒d單statement 佢,張表格識填就填,然後佢地再執,執好 ...
我果個法緩律師都係咁

大宅

cherry1130 發表於 13-8-16 17:22

請問你係咪用法援的律師?

大宅

shanshanjojo63 發表於 13-8-19 01:52

我都係法緩律師,佢叫我俾唒d單statement 佢,張表格識填就填,然後佢地再執,執好 ...

佢係好早期都有叫我俾單佢,但而家要填佢就無再叫我俾單佢喇。佢淨係email左幾份冗長既表俾我填...我呢個律師無師爺架,只有位秘書幫手,但最近佢個秘書放左產假,唔知係咪咁所以佢咩都唔願做叫我自己做番,我試過call個律師問法律意見call左成個星期佢都無覆我,好嬲!!!

複式洋房

畀面勳章

律師有責任幫妳填,妳只需囗述及俾資料,就O.K.!
自己識填?法援都唔洗搵喇!

大宅

唔係嘛?咁到時佢地又照樣charge政府填form費?而家我問相熟律師都收我$10,000由填form起!

珍珠宮

好媽媽勳章

behappy11 發表於 13-8-16 11:58
咁好既!請問律師係咪問你攞資料,例如你自己的生活開支,然後幫你填表?定幫你寫協議書?我覺得我个律師咩 ...

法援律師都可以自己選架~~

別墅

各位我今日收到EX提出離婚書,佢要求每星要探视女兒,同過時過節去佢家渡過。我點做? 小朋友只有4歲,每年只見佢一至两次,好唔鐘意我ex 媽咪,我不想請律師,可唔可以唔俾探视同小朋友去佢屋企過節。

請求大家幫下手。已經要返工,做家務,照顧小朋友,生活好有壓力。點解我唔攪佢,佢又來煩我。

男爵府

畀面勳章

allysharlin 發表於 13-9-7 00:50
各位我今日收到EX提出離婚書,佢要求每星要探视女兒,同過時過節去佢家渡過。我點做? 小朋友只有4歲,每年 ...

法官係會叫你比佢一星期見一次,無得SAY NO, 我當時都係唔想,但無法啦,唔通可以頂奘法官咩,但對方要求見每星期見兩次,法官就叫佢見住一日先啦,對方又要求過時過節去佢家度過,法官又叫佢自己申請,但後期佢都有向我律師提出,但我回應唔得,咁佢無申請又無再提了.....

男爵府

畀面勳章

其實比對方見係應該,因為佢都係小朋友爸爸,法官會咁樣同你講,我當初唔認同,因為佢真係好少去理個小朋友,但法官唔會聽你們的家事去解釋,我只有去接受,其實日後個小朋友去見爸爸真係遇到有問題發生,你都可以搵社工去跟進,話對方點點...而向法庭提出唔準許對方見,寫社工報告

你老公有無唔好對特小朋友先?

男爵府

畀面勳章

你EX有無唔好既對待小朋友先?

如果無既,其實我覺得你放下承見,做母親十個有十個都唔想仔女比爸爸見

可能離婚這段時期D男人先至話見,到佢有家室,你叫佢都唔會黎見

首頁

尾頁

跳至