嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆:小朋友發高燒屙嘔, 私家與公立之抉擇

我會跟醫生

男爵府

私家
試過個女2個月發燒入院,去左公家(因為個女係個間醫院出世,醫生建議我地返去會有齊記錄),住左一晚,簡直係惡夢。
個女而家歲幾,夜晚發高燒科係同佢去私家。

禁止訪問

複式洋房

私家。私家會有護士定時量體溫,由一個醫生跟進,詳細講解病情進展。政府不是定時量體溫,而且由不同當值醫生巡房,個個講嘅野又𣎴一樣。我仔有次發燒抽筋入左政府,喺急症室進行治療,上到病房個醫生問我地急症室比左乜箹。我地又點知因急症室人員冇比我地睇佢點治療

大宅

引用:話說四歲小朋友,+如果發高燒+(39.5-40度),+

原帖由 kelvinsuper 於 13-08-15 發表
話說四歲小朋友, 如果發高燒 (39.5-40度), 又屙又嘔. 去睇私家醫院門診, 醫生建議留院觀察. 那麼, 抉擇是入 ...
仲使問,負擔得起,梗係c+啦!小朋友發燒病已經好辛苦了,無理由再要佢係度等幾個鐘瓜!

禁止訪問

大宅

引用:一定揀私家,政府醫生好求其,是但話無事就

原帖由 cckkyy 於 13-08-16 發表
一定揀私家,政府醫生好求其,是但話無事就踢你走,我自己大人就試過,盲腸炎去睇政府急症,佢話我尿道炎就 ...
我以前有個同事,同你個case好相似,都係盲腸炎被政府急症醫生誤診。

男爵府

回覆:kelvinsuper 的帖子

如果唔太嚴重嘅病(如發燒,痾嘔,手足口)會私家,嚴重及長手尾嘅去政府

大宅

發燒如果係流感去私家要你入單人房,睇下保險包幾多同自己能力

政府耍入發燒房,好似無大人陪(有錯請更正)

禁止訪問

回覆:kelvinsuper 的帖子

公爵府

有錢就私家, 無錢/不想出錢就公立, 私家一定好過公立, 否則無可能有人會俾多咁多錢去睇私家
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

公爵府

引用:話說四歲小朋友,+如果發高燒+(39.5-40度),+

話說四歲小朋友, 如果發高燒 (39.5-40度), 又屙又嘔. 去睇私家醫院門診, 醫生建議留院觀察. 那麼, 抉擇是入 ...
講真句,有錢一定係私家!

大宅

阿囡高燒入公立醫院,即時輪為緊急,好快有得睇並即收入院,晚上可以陪住,護士同醫生都好好,定時量體溫,你再要求量都會幫你再量,醫生係同一個,每朝醫生見完一次解釋好詳細,有問必答,然後再由大醫生再睇一次,我覺得無想像中咁差,仲覺得唔錯,護士姐姐又會同小朋友玩,除左陪小朋友夜晚無床比你訓之外,同私家唔差太遠,但住兩晚只需100大元!當然負擔得起可住私家啦!因為我簡公立原因也是貪近屋企附近,10分鐘左右,守夜輪班都快d返到屋企:)

大宅

引用:小朋友就一定入私家,起碼即刻有護士醫生睇

原帖由 澄晴媽媽 於 13-08-16 發表
小朋友就一定入私家,起碼即刻有護士醫生睇您。公立分分鐘等兩三個鐘冇人理,仲要係發燒區同其他病人焗埋一 ...
Agree

公爵府

講設備,支援一定政府但若不是大問題就私家啦

大宅

有一次,想入浸會,但無位,個護士說服我們去公立,因為話設備不足,同埋無醫生24小時on duty! 我都想知究竟私家医生会不会半夜三更到医院看小朋友高燒?!

大宅

回覆 LeeCC 的帖子

六歲以下可以大人陪

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

盡可能入私家,因為試過一次個女晚飯懷疑吞條魚骨唔舒服,入左公立,第2日出院,幾日後又嘔又疴,連屋企人包括我都疴埋一份,結果係入院時諾如病毒高鋒期,響醫院帶埋病菌返屋企。發高燒佢有傳染病房俾你個小朋友休息,點知你個b唔夠隔離床個位嚴重,咁就仲易冇事變有事。
私家醫生都會寧願你響屋企先,好嚴重又唔知乜事先入院,始終醫院太多病毒,小心為上。

男爵府

我哋有住院保險,有乜事call私院hold床,入院先call醫生,
或睇左註院醫生先
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

首頁

尾頁

跳至