單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

如果前夫有第三者預備離婚,咁同唔同阿仔(初中學生)講因佢老豆有小三而離婚呢?定只簡單說爸媽因為不合而分開?怕講事實對他有任何影響!ths

大宅

回覆:應否和阿仔坦白講daddy有小三而離婚嗎

我也想知答案,有過來人可以比些意見嗎?

bulldemon  我俾咗我嘅經歷你哋。  發表於 13-8-17 18:41

子爵府

畀面勳章

我個仔7歲,我寧願最傷心的給我自己。
我想佢有個快樂童年,唔想佢咁多嘢諗,到佢18歲我會一五一十話佢聽,但不忘跟他說,不要怨和恨,兩者只會令自己痛苦!

大宅

好媽媽勳章

其實有小三初期老公已經搬咗出去(因東窗事發時反而小三迫佢去她家住,而個男就想逃避面對我呢個家而走了),個女人又唔比佢返我度,由最初好少返黎,之後就更少!中間發生太多野唔講喇,總之頭幾年我係隱暪件事,目的係想衛護兩夫子感情,近呢二年我開始比他兩夫子自由約會(我不會出現)但前夫需然係仲錫個仔但仍然經常好少搵個仔,呢part我原諒唔到佢,所以我最後近先考慮講出事實(早兩年簡單和阿仔提過我們會分開,爸媽仍然好愛佢,但最近真的決定離婚了)但又怕令阿仔傷心和破壞他們之間感情,又怕影響他對感情問題有負面影響

大宅

引用:其實有小三初期老公已經搬咗出去(因東窗事

原帖由 hurtma 於 13-08-17 發表
其實有小三初期老公已經搬咗出去(因東窗事發時反而小三迫佢去她家住,而個男就想逃避面對我呢個家而走了) ...
囝囝幾大呀?

男爵府

hurtma 發表於 13-8-17 00:57
如果前夫有第三者預備離婚,咁同唔同阿仔(初中學生)講因佢老豆有小三而離婚呢?定只簡單說爸媽因為不合而 ...
我可以分享吓我兩仔嘅感受嘅。我大仔係一個中二生,細仔係一個小三生。希望幫到大家。
我約兩年前發現有小三時,係我同細仔發現先,大仔當時未知,大仔仲讀緊小六,細仔剛入幼稚園,乜都唔多知。到我開始申請離婚時,我就同兩個仔講清楚點解我同佢哋爸爸要分開,因為有小三而且爸爸對我已經改變。初初一兩日大仔唔開心,因為話唔明點解爸爸會唔要我哋,我用心解釋俾佢知,爸爸只唔要媽咪,但唔係唔要佢哋,可能我一直都自己湊兩個,幸好兩個都好聽我講。離婚時期,佢哋爸爸係佢哋面前同個小三傾電話,視像等等,又睇到爸爸同小三旅行相,大細仔就開始明白到,佢哋爸爸已經改變,每次見完佢老豆,返嚟屋企,兩個會開始鬧個老豆不是,我唔會出聲,只會叫佢哋如果唔like,下次就唔好出去啦!慢慢地佢哋唔想去見佢哋爸爸,而對方亦都唔再成日搵兩個仔,依家約一個月先會見一次,有時仲係我叫佢哋去見吓先肯去。
依家我成日會同人話,兩個仔咁對佢,全是佢自己作嘅孽。
自作孽,不可活。仍可活,只未報。

男爵府

回覆 hurtma 的帖子

我大仔升中初期,我都好擔心佢喺學校情況,成日問吓佢識咩同學,有冇同佢同學講自己屋企事。同佢講如果佢話俾朋友知,佢要有心理準備,因為未必同學仔會接受。點知到咗一個學期之後,大仔就講話,其實佢班有好幾個同學屋企都好似我哋咁,就算一d屋企冇問題嘅同學都有時好唔開心,因為成日見到爸爸媽媽鬧交打交,我大仔話佢有個同學話寧願想好似我仔屋企咁,只同媽媽開心生活就好,我大仔同我話佢覺得原來佢好幸運,唔駛好似個同學咁唔開心。
我果時就知道,我大仔比我心目中嘅長大了。我亦覺得我當初告訴佢哋知我離婚理由係正確。

子爵府

回覆:hurtma 的帖子

我仔6歲左右我已經同仔講左,個衰人有第個,唔要你媽,宜家個仔會答老豆死左

愛bb的媽媽    發表於 13-9-13 01:00

大宅

引用:如果前夫有第三者預備離婚,咁同唔同阿仔(

原帖由 hurtma 於 13-08-17 發表
如果前夫有第三者預備離婚,咁同唔同阿仔(初中學生)講因佢老豆有小三而離婚呢?定只簡單說爸媽因為不合而 ...
我個小朋友得五歲,我只係同佢講爸爸返左自己屋企住,媽咪同你住,爸爸媽媽都一樣會錫你(係睇呢度啲媽咪教),佢仍然好掛住爸爸,成日都會提佢,揾佢,但係兩三個星期前,佢忽然同外公講:爸爸好衰,我係事後先知,我諗雖然佢係細個,但都會知道咩事,如果唔係都唔會咁講,我從來都無講佢爸爸壞話,所以我覺得你個仔都咁大,應該明白,但你講左我都擔會影響佢嘅身心發展,好似上面樓主咁講,爸爸對媽媽唔同,但對你地一樣,你要睇番你個仔係咩性格

大宅

引用:我仔6歲左右我已經同仔講左,個衰人有第個

原帖由 PerryChak 於 13-08-17 發表
我仔6歲左右我已經同仔講左,個衰人有第個,唔要你媽,宜家個仔會答老豆死左

...
edcited:

大宅

引用:我仔6歲左右我已經同仔講左,個衰人有第個

原帖由 PerryChak 於 13-08-17 發表

...
edcited:

大宅

好媽媽勳章

謝謝各位的分享和意見!

別墅

我自己本身係一個單親家庭長大,媽咪一個揍大我地三個,好細過既時候,媽咪同我講爸爸有第二個女人所以分開,其實講真,我當時真係唔係好明媽咪既痛苦,只係見倒佢成日喊!而我對爸爸既感覺係無憎恨架,只係知佢有第二個囉!而我三兄妹,其實大家都有唔同反應架!我哥就起初都仲好鍾意爸爸既,直到十幾歲佢開始懂事,佢自己知道爸爸有咩衰先決定唔再見佢!而家姐係中三既時間同我講,佢唔會想見爸爸,因為佢最愛既媽咪會唔開心,而且佢都唔負責任,咁既人佢唔想再見倒佢!當時中一既我,本身心中係覺得佢始終都係我爸爸我想見佢架,但最後我都係覺得家姐講得啱架,辛苦養大我既媽咪會唔開心我唔想去做,而且其實我對依個所謂既爸爸一啲感覺都無,只係覺得佢係我爸爸囉!其實講咁多我想講,我覺得重點唔係話唔話俾個小朋友知,俾佢知道唔會影響啲咩,只要你清楚解釋你地既關係,俾佢清楚知道邊個愛佢既,佢長大就會明白!即係就算個男人有第二個,但佢仲好關心好錫啲小朋友,個小朋友都係會咁愛爸爸架喎!所以我個人認為有咩直接講俾小朋友知,同佢傾多啲,今日唔明但總有一天佢地就明架啦!

大宅

好媽媽勳章

回覆:ching626 的帖子

明白,謝謝您的分享!

伯爵府

以前我會想講, 但宜家唔會了
開開心心又一天

大宅

好媽媽勳章

引用:以前我會想講,+但宜家唔會了

原帖由 HAPPY_YY 於 13-08-19 發表
以前我會想講, 但宜家唔會了
點解嘅?

伯爵府

講左又點,,,想小朋友跟我多D ? 唔鐘意爸爸多D? 佢老豆有第三者係我地2夫妻既問題, 我唔想影響小朋友, 而且宜家佢老豆又唔係唔養佢地, 佢老豆宜家都重好關心小朋友, 又成日帶佢地出去玩, 算啦過去了, 小朋友此終會大會離開我地, 我只係想佢地開開心心成長, 其他事我都放底了
開開心心又一天

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆+hurtma+的帖子講左又點,,,想小朋友跟

原帖由 HAPPY_YY 於 13-08-19 發表

講左又點,,,想小朋友跟我多D ? 唔鐘意爸爸多D? 佢老豆有第三者係我地2夫妻既問題, 我 ...
我之前都係咁唸架,所以暪咗佢8年,唸住宜家佢中學啦,應該可以handle到我先打算講!宜且佢老豆雖然仲係鍚佢和有比生活費,但比較少搵個仔,覺得有時忽略咗佢,所以我先想講事實比佢知!

男爵府

引用:Quote:hurtma+發表於+13-8-17+00:57+如果前

原帖由 bulldemon 於 13-08-17 發表
我可以分享吓我兩仔嘅感受嘅。我大仔係一個中二生,細仔係一個小三生。希望幫到大家。
我約兩年前發現有小 ...
做得好

男爵府

引用:我自己本身係一個單親家庭長大,媽咪一個揍

原帖由 ching626 於 13-08-19 發表
我自己本身係一個單親家庭長大,媽咪一個揍大我地三個,好細過既時候,媽咪同我講爸爸有第二個女人所以分開 ...
超級同意

首頁

尾頁

跳至