跳至

首頁

尾頁

複式洋房

越諗越覺得對唔住阿B /.\

剛剛12點幾先同日本仔老公傾咗成個鐘長途,傾傾吓我驚到勁 :-( ,佢話我就黎係媽媽唔比我再 :-( ,我同佢講我覺得 li 次自己返香港生BB好似花咗好多$$。佢連聲話冇辦法,認為 li 個係政府的問題

「好後悔番嚟香港生BB,以為返自己的出生地生BB係最好的決定;結果為咗要確保私家有床位,冇啦啦要開刀生;今晚D私家醫院仲話要加價......」li 番話真係唔敢同老公講 :-( :-(

真係有苦自己知 :-( :-( 咁辛苦返香港生BB都唔為乜,我老公仲唔白我,乜都要我獨立,話駛D錢可以解決到問題就只好駛D錢。仲囉我同D自己1個從大陸落嚟的大陸孕婦比較,話佢哋都自己1個留係香港生BB......

:-( :-( :-( :-(

我唔制呀!雖然我平日1個人生活好似好 free 咁,但係 now 1個人住,個肚又鬼咁大,出入大厦時D看更成日問我點解未見過我老公...... :cry:

係香港...爸爸、媽媽都已經過身,又冇乜親人理我,找朋友都唔可以日日帆住佢哋架...... 其實我1D都唔獨立架 :-(

好後悔...好後悔...好後悔決定番嚟香港生BB呀!雖然在香港 shopping 同找朋友出街/食飯係好開心,但點都估唔到在香港會冇位生BB架!

我由有咗BB後都唔係太想返香港生BB,因為即使返香港都唔會考慮係政府醫院生BB,so 返香港生BB都冇着數。只係我老公覺得:「媽咪返自己出生地生BB對BB同媽咪好D的道理」 ?-(

阿B......媽媽對你唔住呀 我因為太驚阿B出世時私家醫院冇床位,又唔想花成十幾萬住頭等;同老公傾咗不如考慮吓去政府生,點知政府醫院又發生有大陸愛滋孕婦生仔事件;最後決定為咗確保私家醫院有床位,咪預約開刀生BB(but 原來日本人如非緊急都絕對唔會開刀生BB)此事令我老公好似好冇面咁...... 我老公亦只向親友交代我哋D香港女仔怕生仔痛 so 要開刀,唔通話比佢D日本親友知老婆在香港冇位生BB又怕在政府生染愛滋咩 :tongue: 因此我就將會成為1個怕痛唔可以順產的媽咪啦...... 唔知阿B會點睇我 li 個媽咪呢?

其實我係可以順產架,BB兩星期前已confirm轉頭,我在護協上堂的助產士都話我BB size 比預產期大 at least 1 個 week,好可能會早產;我已經約咗 38 week 開刀生,希望阿B唔好再早啦...... 唔係近聖誕同新年 1定冇位生啦 :-( :-(

今晚睇新聞D私家醫院話一齊加價,唔知我個私家醫生接生費、麻醉師費又加唔加呢

而家 :-( 咗成兩粒鐘,隻眼腫到有D睇唔到 Mon 啦

總之就係我唔好...... 阿B...... 對唔住呀

男爵府

Re: 越諗越覺得對唔住阿B /.\

msangelhk,

唔好諗太多.. 我哋都係為小B好.. 係咪?
肥bear 都想送我返香港生架.. 但Amanda點算??
唔好屈住自己呀.. 得閒返我個forum同啲世界各地媽咪傾吓.. 佢哋都好關心你架..
話你知.. 小詠(HK)生咗B仔喇, 叫Johnny, Hoyinma(new zealand) 11月28號巳C-section 生咗 sophia, 母女平安.. 跟住就係我(US), Twingirls (UK), 同你喇..
日本仔老公只想你生BB冇牽掛.. 你要勇敢啲啊! 我哋女仔天生就唔夠男仔獨立架喇.. 因為我哋有老公可依靠喇..
我支持你架..

複式洋房

Nillie_Mami, 多謝你呀!但成晚都睡唔到,又唔敢同老公講...... 我見 li 幾個月我老公D白頭髮多咗好多,老咗好多;相反我就只係識駛錢,乜都幫唔到佢...... :-( :-( :-(

我成晚在網上看近日有關生BB的新聞,越睇越驚...... BB未出世驚冇位生,生BB時又驚冇姑姑被傳染倒了乜病,BB出世後 touch wood BB有病連兒科病床都 full,之後又要急住幫BB取日本passport,仲有阿B打針的問題......

大宅

msangelhk,

我今朝打咗去港安, 佢話我地問下自己個醫生, 因為佢地會通知我地d醫生

martse

msangelhk 寫道:
剛剛12點幾先同日本仔老公傾咗成個鐘長途,傾傾吓我驚到勁 :-( ,佢話我就黎係媽媽唔比我再 :-( ,我同佢講我覺得 li 次自己返香港生BB好似花咗好多$$。佢連聲話冇辦法,認為 li 個係政府的問題

「好後悔番嚟香港生BB,以為返自己的出生地生BB係最好的決定;結果為咗要確保私家有床位,冇啦啦要開刀生;今晚D私家醫院仲話要加價......」li 番話真係唔敢同老公講 :-( :-(

真係有苦自己知 :-( :-( 咁辛苦返香港生BB都唔為乜,我老公仲唔白我,乜都要我獨立,話駛D錢可以解決到問題就只好駛D錢。仲囉我同D自己1個從大陸落嚟的大陸孕婦比較,話佢哋都自己1個留係香港生BB......

:-( :-( :-( :-(

我唔制呀!雖然我平日1個人生活好似好 free 咁,但係 now 1個人住,個肚又鬼咁大,出入大厦時D看更成日問我點解未見過我老公...... :cry:

係香港...爸爸、媽媽都已經過身,又冇乜親人理我,找朋友都唔可以日日帆住佢哋架...... 其實我1D都唔獨立架 :-(

好後悔...好後悔...好後悔決定番嚟香港生BB呀!雖然在香港 shopping 同找朋友出街/食飯係好開心,但點都估唔到在香港會冇位生BB架!

我由有咗BB後都唔係太想返香港生BB,因為即使返香港都唔會考慮係政府醫院生BB,so 返香港生BB都冇着數。只係我老公覺得:「媽咪返自己出生地生BB對BB同媽咪好D的道理」 ?-(

阿B......媽媽對你唔住呀 我因為太驚阿B出世時私家醫院冇床位,又唔想花成十幾萬住頭等;同老公傾咗不如考慮吓去政府生,點知政府醫院又發生有大陸愛滋孕婦生仔事件;最後決定為咗確保私家醫院有床位,咪預約開刀生BB(but 原來日本人如非緊急都絕對唔會開刀生BB)此事令我老公好似好冇面咁...... 我老公亦只向親友交代我哋D香港女仔怕生仔痛 so 要開刀,唔通話比佢D日本親友知老婆在香港冇位生BB又怕在政府生染愛滋咩 :tongue: 因此我就將會成為1個怕痛唔可以順產的媽咪啦...... 唔知阿B會點睇我 li 個媽咪呢?

其實我係可以順產架,BB兩星期前已confirm轉頭,我在護協上堂的助產士都話我BB size 比預產期大 at least 1 個 week,好可能會早產;我已經約咗 38 week 開刀生,希望阿B唔好再早啦...... 唔係近聖誕同新年 1定冇位生啦 :-( :-(

今晚睇新聞D私家醫院話一齊加價,唔知我個私家醫生接生費、麻醉師費又加唔加呢

而家 :-( 咗成兩粒鐘,隻眼腫到有D睇唔到 Mon 啦

總之就係我唔好...... 阿B...... 對唔住呀

大宅

其實你真係唔應該咁得閒,成日去睇埋d負面既野,你不如睇返多d開心既野重好啦(對你同bb),因為報章多數講既野都係負面,我覺得你咁樣先至係對bb唔好,其實你所面對既問題係好多媽媽所面對既,既然人人都係咁生,點解唔放開d自己呢?諗咁多做咩呢?你都做左咁既決定啦!都唔好再諗係錯定對,有好多事都未必係你諗到咁唔好既,不過我諗你一個人所以先會咁啫,諗得太多喇!你唔好怕煩住朋友呀!因為都唔係有好多個月啫!
你真係要找朋友傾計呀!做多d 運動個人會開心d,就唔會諗咁多野!

大宅

畀面勳章

msanglehk,
唔好再為有無位同加價而唔開心喇, 因為兩者都唔係你能力控制範圍之內既! 錯不在你架~~

返黎hk生已經係事實, 你已經大個女做人媽媽喇, 面對問題囉...喊都唔係辦法架! 依家唯一可以做就係順其自然, 見招拆招囉!

其實你已經比我幸福好多好多...我係政府生咪仲擔心, 所有野更加完全唔到我控制! 係私家點差既環境都唔會要你地訓走廊, 但係我係政府面臨呢個問題既可能性係高你好多倍添!

仲有呀, 雖然你係洗左好多錢買野, 但係你應該開心架, 因為起碼你有能力做到呢樣野....我自問真係辦唔到, 起碼你都知我買乜都要諗過度過! 你企另一個角度睇, 其實自己都唔係咁架炸!

雖然你老公唔係身邊一個係會悶, 好似無人幫咁?
但係你仲有我地呀嘛, 你悶咪打比我囉~~除非我真係有野做緊, 如果唔係我實陪你傾電話架~~

唔好再怪自己決定返黎hk生, 要開刀.....你老公其實無怪過你, 只係你一個人悶成日亂諗野之嘛! 放心喇, 你老公同我地一樣, 支持你~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

msangelhk,

唔洗太介意人地點諗﹐生BB果個係你﹐一個人帶住個BB係你﹐開唔開刀﹐有無面﹐邊度出世其實同人地無關。

唔好甘唔開心啦。決定做佐就唔好諗返轉頭﹐人只可以向前望唔好向後望﹐Life is too short for regrets﹗

男爵府

好媽媽勳章

msangelhk, 其實你喺香港都仲有d親戚, 總好過喺星加坡生, 到時連薑醋都冇人煮畀你食呀!
况且喺香港生都同聲同氣, 我相信你喺醫院都唔會悶, 平日都有香港電視劇睇. 你諗吓唔返香港又點影到又平又靚靚大肚相呀, 你老公好快埋香港陪你生, 唔好咁upset! 星期六又食buffet!

複式洋房

係呀! tazjenny講得o岩, 起碼能力上可以負擔到, 妳唔好再亂想太多, 會影響BB架, 妳都想生個開心BB。妳得閒可以上o黎

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

msangelhk>
我個B同你個B一樣都係中日MIX,有D乜野幫手即管出聲,如果要

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

大宅

msanglehk:
唔駛為d無能政府唔開心!
最緊要你老公支持,自己又開心咪得囉!
老公係經濟上支持到你,咪盡情去駛$$囉!好多人都恨唔到!
況且開刀未必唔好,你睇彤彤都係開刀,一樣咁健健康康,精靈活潑!
你悶既話,呢度大把姐妹們願意陪你,同你去打邊爐、食巴西BBQ、食BUFFET、SHOPPING......等等,只要你開聲就得!
寶貝彤彤及欣欣 !

大宅

msanglehk,

I agreed smallrain, my son 都係開刀,一樣咁健健康康,精靈活潑!
妳唔好再亂想太多, 會影響BB架, 妳都想生個開心BB。
BB好快就會出世, 開開心心去迎接小生命啦!

smallrain 寫道:
msanglehk:
唔駛為d無能政府唔開心!
最緊要你老公支持,自己又開心咪得囉!
老公係經濟上支持到你,咪盡情去駛$$囉!好多人都恨唔到!
況且開刀未必唔好,你睇彤彤都係開刀,一樣咁健健康康,精靈活潑!
你悶既話,呢度大把姐妹們願意陪你,同你去打邊爐、食巴西BBQ、食BUFFET、SHOPPING......等等,只要你開聲就得!

公爵府

牛年勳章

係喇! 唔好唔開心喇! 你就快做人媽咪你大個女架喇! 唔可以成日喊架, 咁樣阿b會以為你唔鍾意佢會唔開心架!

你真係唔應該再睇埋咁多負面o既新聞, 出去睇下好多小朋友都係開刀拿出黎的, 有乜問題o者?? 開刀咪開刀囉, 又唔係d乜野唔見得光的事情, 最緊要老公係金錢上同精神上都支持到你, 咁你就唔駛擔心喇!!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

等待驗證會員

Nillie_Mami 寫道:
msangelhk,

唔好諗太多.. 我哋都係為小B好.. 係咪?
肥bear 都想送我返香港生架.. 但Amanda點算??
唔好屈住自己呀.. 得閒返我個forum同啲世界各地媽咪傾吓.. 佢哋都好關心你架..
話你知.. 小詠(HK)生咗B仔喇, 叫Johnny, Hoyinma(new zealand) 11月28號巳C-section 生咗 sophia, 母女平安.. 跟住就係我(US), Twingirls (UK), 同你喇..
日本仔老公只想你生BB冇牽掛.. 你要勇敢啲啊! 我哋女仔天生就唔夠男仔獨立架喇.. 因為我哋有老公可依靠喇..
我支持你架..

係啦..........生咗先算啦,而家要保持心情開朗~~

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

金森太太,
請問尋日著邊件衫o個個係妳呀?
妳好偉大,亦喚起我好多同事都關注內地孕婦問題
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

複式洋房

各位, 十分之多謝你哋對我的關心同支持,可能近日少咗出街 shopping,多咗休息,引致晚上睡唔倒,多咗時問亂諗嘢

唉!尋日做產檢,遇正個私家醫生心情唔靚,比佢罵我一餐

尋晚同老公傾長途時,佢仲罵我 :-( ,我咪 cut 佢線,之後又唔打番電話比我 :tongue: 我唔再為佢着想啦!係我唔開心的時侯,老公同我個私家醫生唔關心我,仲罵我 :tongue:

私家醫生方面,我決定換過個;老公方面,我決定等佢自己一個過,我唔打比佢等佢自己做個「自閉佬」

Anyway, 我會繼續努力,做番個成日 shopping 同蝦蝦大笑的大肚媽咪 :mrgreen: 你哋唔駛擔心我架啦!

別墅

msangelhk,

其實你唔好諗得咁負面啦...試吓同個e生or個新e生商量吓,問吓佢e院情况,唔係一定冇位比你順產既...我覺得既然你想順產,冇理由唔比自己去做,冇理由唔得既!!!.

而且當$不是問題既時候,去邊間e院都得啦! 去唔到港安,可以去養和,嘉諾撒,明德,St Paul...只要你抄底哂d電話,準備好就得...我真係唔信間間都冇位!!!

所以,你只須要有心理準備"可能"要打多幾個電話啫...好少事啦! 係咪?!

就萛係開刀,都未必白動解決所有問題,我夠驚我入咗院後床位要調黎調去啦!

平常心就得架啦!

We are always here to support you!!!

別墅

金森太太:

gan ba tei!
將來bb知道你為佢做咗咁多嘢,又咁有意義,一定以你呢個mami為榮!

笑返下啦!

男爵府

msangelhk,
咁就好喇... 至緊要你笑番 記得.. 我哋個個都咁錫你架..

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

msangelhk,

hi 我係0701媽媽, 我好明白你, 你好叻, 為我們出頭, 我好想參加, 但身體唔好, 仲有早產問題, 唔方便周圍去, 但share吓:

我的真實個案:

我老公係公僕, 我2公婆交好多稅, 係好多!!我產檢本來大安旨意係政府, 因可住2等, 但產檢一直1次都無照超u/s (我35週), 我有multiple forboid, 要closely monitor forboid's size, 迫我去私家, 去私家, 我冇問題, 最唔好係而家連私家都無位比我, (3-6 人)醫院只有2等或頭等, room 錢唔係問題, 但我私家醫生費用係2等或頭等係50% 增加, 我唔想為 secure 個位開刀, 我身體有forboid,開刀有出大量血的 risk , 正苦係唔係owe me an apology....我正為個位煩躁, 唔知點算...我唔想去政府醫院, 因為係助產士接生, 我好朋友係英國婦產科醫生, consult 佢, advise我一定要有醫生跟我接生, 因此我個case forborid can block the delivery passage. 好多risks, 要好 careful handle... I feel the same with you. So don't feel unhappy....

首頁

尾頁

跳至