自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

說明話只係鉋筆芯。你地小朋友有用嗎?好用嗎?

伯爵府

回覆:這種筆啱小學一年級用嗎

小一最好用普通鉛筆,唔見左都無咁心痛。小朋友亦無咁易上課分心。

大宅

引用:小一最好用普通鉛筆,唔見左都無咁心痛。小

原帖由 hanbb 於 13-08-18 發表
小一最好用普通鉛筆,唔見左都無咁心痛。小朋友亦無咁易上課分心。

...
其實同普通鉛筆無乜分別,只係環保些同方便些

wcpcelia    發表於 13-8-18 14:20

大宅

回覆:man_man_Baby 的帖子

好危險,好硬,唔會斷蕊,我見文具店有售但小明友就唔啱用!

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

珍珠宮

回覆:這種筆啱小學一年級用嗎?

好用嗎?我仔N班用三角筆

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:說明話只係鉋筆芯。你地小朋友有用嗎?好用

原帖由 man_man_Baby 於 13-08-18 發表
呢支個樣好似武器咁,我響商務買左支有分左右手,膠的,筆芯好粗下,幾廿蚊一枝,用落其實冇咩特別,只係一支粗筆芯嘅原芯筆。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

水晶宮

好媽媽勳章

man_man_Baby 發表於 13-8-18 00:51
大仔小三先俾佢用, 好好玩, 玩到唔洗上堂, 之後俾我掉左用返普通鉛筆
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

好尖

珍珠宮

我會覺得用普通鉛筆或鉛芯筆好啲

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 man_man_Baby 於 13-08-18 發表
越普通越好,越多花臣上堂越分心,越易唔見。
建議小一開學可以用普通2B鉛筆,寫出嚟啲字易見深色,小朋友開頭寫咁多字好易劬啲字睇唔到,初初用2B可以令佢哋寫得輕鬆啲。

子爵府

醒目開學勳章

我仔都有,但已經無再俾佢用,因為後面炮篳個位,如果倒唔乾淨,就會搞到d功課dirty晒。

]

大宅

多謝各位意見

伯爵府

回覆:patpat234 的帖子

其實普通鉛筆都會玩,所以文具真是簡單最好。我之前見有學生玩電動擦膠,真是頂唔順。

大宅

買過老師唔準用,話寫壞手,同埋攪到筆袋黑蚊蚊!小一多數連鉛芯筆都唔準用,我都係用番鉛筆,記得每日刨好加筆蓋,唔怕篤親同乾淨d!

寶石宮

引用:Quote:原帖由+man_man_Baby+於+13-08-18+發

原帖由 Anpanmama 於 13-08-18 發表
越普通越好,越多花臣上堂越分心,越易唔見。
建議小一開學可以用普通2B鉛筆,寫出嚟啲字易見深色,小朋友 ...
贊成!! 越普通越好

子爵府

木筆食力D

翡翠宮

用壞手,成日就住支芯唔好斷會吊起手寫字,好快攰

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好多學校唔比低小學生用鉛芯筆, 細個用正常或三角筆最好, 免得揸壞手勢, 呢D留番第日大D至用都唔遲.

珍珠宮

環保接龍勳章

低小好多老師唔比上堂用鉛心筆,我囡囡學校係唔比,老師解釋話危險!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

初小用普通鉛筆好啲,比較受力

況且有啲學校規定,幾年級先可以用原芯筆,樓主最好了解清楚先

首頁

尾頁

跳至