論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨晚....好想"揼"個工人....

前日發現廚房條抺手毛巾染左綠色, 佢話因為佢手洗完我舖床張草蓆掠埋一齊所以染左色, 我唔信, 同佢講無理由只係掠埋一齊會成條毛巾變晒色, 最多一撻撻色, 點會咁均勻, 問佢係唔係一齊洗, 佢死口話唔係, 只係一齊掠…我都算, 只係條抺手巾都唔想追究, 昨晚發現連我件睡衣都成件變晒色, 原來佢將我件睡衣/抺手巾/草蓆一齊放機洗, 佢係知抺手巾同草蓆要手洗, 最慶係佢前日重好肯定咁答我無一齊洗……好嬲好嬲好嬲

大宅

Re: 昨晚....好想"揼"個工人....

罰佢賠錢!最憎人講大話。

洋房

草蓆都可以用洗衣機洗? 佢都好野, 洗唔爛張蓆.
真係咩都做得出既.

洋房

罰佢賠錢!

相識是緣

別墅

我重慶la........我工人將我張SOFA Bag洗都染色........same of your helper say重好肯定咁答我無
我個臭B仔仔係 23 Jan 2005出世,我個細B仔仔係 23 Feb 2007出世

禁止訪問

好媽媽勳章

民房

大宅

老實講, 咁多個工人我都未試過扣佢地人工, 唔知佢係咪以為無咩大不了, 我奈佢唔何, 所以咁求其
我最嬲佢講大話, 多辨駁, 多藉口, 佢差不多次次做錯都有藉口, 大事小事都一定死橕, 前日叫佢洗條黃花魚, 佢洗左條倉魚, 我話佢錯, 佢話我條倉魚放左係雪櫃下格咪拎來洗, 我話佢咁我做咩要同你講洗條黃花魚, 佢又橕話我同佢講完洗條黃花之後我放左第2個位所以佢搵唔到, 我買完條魚放入雪櫃之後從來無郁過條魚, 我鬧佢你唔記得就直接講, 唔好搵藉口……之後第2日就發生草蓆事件……你話, 鬧佢又點, 佢第2日咪又打回原形

伯爵府

賠錢, 仲要佢買返相同貨品返來.

複式洋房

我既處理方法都係,佢打爛甚麼就買返相同貨品返來,買唔返相同類似的都要同一牌子;這樣最公平.

試過有一次,bunbun打爛浴室用來刷牙隻玻璃水杯,一套買要幾百蚊;佢仲話勞工法例佢只係會賠$300,我聽了後好嬲;我同佢講妳打爛嘢就要賠,我都識勞工法例,妳唔好同我講勞工法例;即使一套賣超過$300,妳都要買然後俾返一隻玻璃水杯我,其他的俾返妳自己(因為我唔知有無單一隻水杯賣),最後原來係有單一隻水杯賣,$50幾蚊攪掂.

我覺得打爛嘢賠錢或買返,好公平;如果唔係妳下下打爛然後一句sorry,就好似唔關妳事.

大宅

要佢賠錢,等佢唔好牙刷刷,記著影相,keep著証物.

伯爵府

梗係印印,係咪 ?

別墅

IYMAMI 寫道:
我既處理方法都係,佢打爛甚麼就買返相同貨品返來,買唔返相同類似的都要同一牌子;這樣最公平.

試過有一次,bunbun打爛浴室用來刷牙隻玻璃水杯,一套買要幾百蚊;佢仲話勞工法例佢只係會賠$300,我聽了後好嬲;我同佢講妳打爛嘢就要賠,我都識勞工法例,妳唔好同我講勞工法例;即使一套賣超過$300,妳都要買然後俾返一隻玻璃水杯我,其他的俾返妳自己(因為我唔知有無單一隻水杯賣),最後原來係有單一隻水杯賣,$50幾蚊攪掂.

我覺得打爛嘢賠錢或買返,好公平;如果唔係妳下下打爛然後一句sorry,就好似唔關妳事.

me too,

之前個印印日日唔係打糷呢樣,就係個樣,連新買個雪柜都可以攬掂,

大宅

歌莉亞

你錯啦!! 佢係賓賓 , 仲要係有6年台灣經驗..........

我真係對工人無晒信心.............重有..........我開始發覺自己對佢好無耐性, 少少唔啱我都會發好大火, 好似剛剛見佢幫呀仔鏠左個校章, 老師用雙面膠紙幫呀仔貼左個位先, 叫家長返屋企用針線縫, 我原本無叫佢做, 但呀仔走去叫工人縫我都唔知, 事後見佢縫到不知所謂, 一針差不多1cm, 大大針, 一個章縫無十針, 四隻角飛晒出來, 最搞笑係佢連入面張雙面膠紙都唔撇出來, 就咁縫埋一齊.............我忍唔住xyz都出埋..............

大宅

你講得好"arm", 當你對個工人無晒信心的時候, 你就會好易對佢發火, 見到佢前面, 憎到佢後面, 好想佢快D消失, 唔好係你面前出現。講真做錯野都無咁慶, 最慶係仲要死頂, 當僱主係白痴。
des1971 寫道:
歌莉亞

我真係對工人無晒信心, 重有我開始發覺自己對佢好無耐性, 少少唔啱我都會發好大火, 忍唔住xyz都出埋..............

別墅

des1971 寫道:
老實講, 咁多個工人我都未試過扣佢地人工, 唔知佢係咪以為無咩大不了, 我奈佢唔何, 所以咁求其
我最嬲佢講大話, 多辨駁, 多藉口, 佢差不多次次做錯都有藉口, 大事小事都一定死橕, 前日叫佢洗條黃花魚, 佢洗左條倉魚, 我話佢錯, 佢話我條倉魚放左係雪櫃下格咪拎來洗, 我話佢咁我做咩要同你講洗條黃花魚, 佢又橕話我同佢講完洗條黃花之後我放左第2個位所以佢搵唔到, 我買完條魚放入雪櫃之後從來無郁過條魚, 我鬧佢你唔記得就直接講, 唔好搵藉口……之後第2日就發生草蓆事件……你話, 鬧佢又點, 佢第2日咪又打回原形

原來個個工人都是這樣豬一樣...沒法子我囡囡比較跟人,現在四個月唔想囡囡唔識應所以我忍....唉比錢仲要受氣,因為佢我同老公都鬧了幾次交...
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

大宅

icy_chung

我好彩d, 個仔5歲啦, 無咁易比工人"恰", 最起碼佢會講!!
我反而擔心自己成日係呀仔面前鬧工人, 呀仔會學我唔尊重工人, 工人點蠢都好, 我都唔想呀仔呼喝工人......
我無同老公鬧交, 因為我老公都覺工人惡頂, 我老公最頂唔順工人有臭狐

洋房

they also lie and give excuse, but they never learn from mistake. I told my bun I am a educated person, do not give me such a stupid excuse, I also told her if she can use her "excuse" in a useful way, she may become a lawyer

洋房

me too ar
My son just 5 months and I will send him to day care centre when he is 2 years old. Then I will kick my bunbun back to hell
RoseTutoria 寫道:
你講得好"arm", 當你對個工人無晒信心的時候, 你就會好易對佢發火, 見到佢前面, 憎到佢後面, 好想佢快D消失, 唔好係你面前出現。講真做錯野都無咁慶, 最慶係仲要死頂, 當僱主係白痴。[quote]

des1971 寫道:
歌莉亞

我真係對工人無晒信心, 重有我開始發覺自己對佢好無耐性, 少少唔啱我都會發好大火, 忍唔住xyz都出埋..............
[/quote]

伯爵府

des1971
你用左佢幾耐呀 ?如果唔like佢不如換個另一個,我都係咁,現在等新的來,我呢掛都唔同佢講野,費事勞氣。

首頁

尾頁

跳至