親子旅遊

跳至

首頁
23456...9

尾頁

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

港龍通告 :

往來台灣的航班受強烈熱帶風暴潭美影響

最後更新: 2013年8月20日 11:30 香港時間 GMT+8

港龍航空現正密切關注強烈熱帶風暴潭美的路徑,預計將影響周三傍晚(8月21日)至8月22日往來台北的航班。以下8月21日由香港到台北的航班經已取消:
航班編號 航線 原定出發時間 原定抵達時間
KA5464 香港 - 台北 1925 2115
KA5468 香港 - 台北 2000 2145
KA488 香港 - 台北 2105 2245
KA5408 香港 - 台北 2250 0025

港龍航空將協助受影響的乘客另作航班安排。

我們將繼續密切留意有關往來台北、台中及高雄的航班及其最新情況。

乘客出發前往機場前宜先行了解航班狀況及當地交通安排。為確保乘客能通過短訊或電郵收取最新航班資訊,建議乘客使用自助訂位管理服務更新聯絡資料。

大宅

明天早上會長榮去台北,希望班機順利起飛及安全到埗吧!

子爵府

斑馬 發表於 13-8-20 14:42

我諗明早還可以,因馬總统都係明早回台北

珍珠宮

BK Milk勳章

potpot 發表於 13-8-20 17:14
我諗明早還可以,因馬總统都係明早回台北

不過個風都係明日下午打後先接近, 開始大影響

大宅

引用:明天早上會長榮去台北,希望班機順利起飛及

原帖由 斑馬 於 13-08-20 發表
Same same, 我9:50,你呢?

子爵府

回覆 potpot 的帖子

又來update下, 未來幾日最有機會達七級以上風力(就當香港8號風球)的地區:

台北、宜蘭、桃園(8成以上)

台中、南投、苖栗、花蓮(5成以上)

高雄、墾丁、台東(2成)

現時途經,台北宜蘭似乎中招機會極高,但中南部會被大雨侵襲,大家要去玩的都要準備Plan B行程。

水晶宮

potpot 發表於 13-8-20 17:43

又來update下, 未來幾日最有機會達七級以上風力(就當香港8號風球)的地區:
Plan B 行程, ,而家準備緊..

大宅

回覆 yonniemarn 的帖子

Same flight with U!

大宅

Potpot,又乜室內遊玩地方可推介呢?打算會去一天babyboss及小人國.
可能23/8才去小人國,希望潭美"快來快走"吧!

珍珠宮

好媽媽勳章

其實酒店訂曬好難改, 我一定係第1日到響飛牛,希望個風到時走左啦~~~

複式洋房

回覆:台灣打風

我想分享吓上個月去台灣打風嘅經歷,班機delay咗一個鐘,大家唔好太依賴長榮嘅航班短訊提示,改咗航班都收唔到短訊,所以自己check穩陣D.

另外,打風我去咗台北101同附近誠品(相距15分鐘步程),誠品內有好多手工藝檔攤,如貼馬賽克相架、黏土等,可以即場付款參加。

京華城內嘅Babyboss樓下兩層都係室內兒童樂園,有大波波池同類似冒險樂園咁,其他層數好似百貨公司咁有童裝玩具(因時間關係,我無行到),但我知呢度打風開唔開。

我除了取消咗第一日行程外,往後日日都好好天,近乎無落雨。希望個風快點走,你哋可以順利完成行程啦!

珍珠宮

BK Milk勳章

6/7年前去台灣時都踫過強颱風(相等香港T8以上),好多店無開,但街上都有幾間食肆營業,原本plan左去阿里山,但條橋都破壞了,當時改行程b囉,過後到高雄、墾丁都沒事

珊瑚宮

potpot 發表於 13-8-20 17:43

Potpot;
清问有没有台中"香港航空电话"?,

我要明早问有否提早。

大宅

引用:回覆+yonniemarn+的帖子Same+flight+with+U

原帖由 斑馬 於 13-08-20 發表
回覆 yonniemarn 的帖子

Same flight with U!
台灣朋友剛報告,台北明天停班停課,桃園正常上班,中午前航班ok.

水晶宮

侯爵府

2024年龍年勳章

多利是 發表於 13-8-20 17:54
Plan B 行程, ,而家準備緊..

即係咩?

水晶宮

港龍明日香港往返台北的航班取消了,22.8 10am 前香港出發的航班也取消了,大家要留意航空公司資訊

水晶宮

引用:Quote:多利是+發表於+13-8-20+17:54+Plan+B

原帖由 @bear 於 13-08-20 發表
即係咩?
未必上清境,台中蒲囉

水晶宮

引用:Quote:原帖由+斑馬+於+13-08-20+發表回覆+y

原帖由 yonniemarn 於 13-08-20 發表
台灣朋友剛報告,台北明天停班停課,桃園正常上班,中午前航班ok.
港龍明早10am hk to tp flight cancel 啦

大宅

引用:Quote:原帖由+yonniemarn+於+13-08-20+發表

原帖由 多利是 於 13-08-20 發表
港龍明早10am hk to tp flight cancel 啦
我坐EVA, 冇cancel wor?

首頁
23456...9

尾頁

跳至