2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

護士幫我足足照左3次 (每次照唔到仲要行成個鐘等BB轉位)先照到,仲要按肚按到鬼咁大力(真係好大力,到夜個肚仲痛痛地)晚先見到BB。唔知係咪個護士又叫埋D學生入黎睇但又照唔到,講野D語氣真係好差。
第3次足之照完就叫我對資料,問我填的出生日期啱唔啱,有冇填左農曆(好寸,但我忍)。問我家人有冇唐氏嘅historical background;又問我老公家人有冇;又問我大仔係咪正常;最後仲問我如果今胎驗出唐氏會否終止懷孕(請問這些是否正常問題呢???)
佢講完我只係問一句,姑娘你頭先係咪見到BB頸皮比較厚呢?嘩!一問左呢句,比佢連續駁我10句! 乜我有話你BB有問題咩?你邊隻耳聽到我咁講xxxx
就係咁,佢攪到我仲擔心左。好唔好再去私家道照照呢?剛打去book左,要成$2200.明明可以慳返但又有D擔心...

複式洋房

保持心境開朗,不好理的無禮的人,但是說真,她們照bb真是好大力

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:護士幫我足足照左3次+(每次照唔到仲要行成

大宅

我在QE照,是醫生照,好好架,你係邊間啊?

大宅

我係響廣華照的。又係嘅,照多次只不過係可以知道個result, 因廣華要到10月尾先第一次產檢,到時先知個ratio.
照Oscar那天佢比左照Structure個期我,而家我要諗諗仲去唔去好,怕又遇到惡人。

大宅

我上個月係qe 照oscar, 因為唔知洗唔洗好急先照得清,結果我急到爆咁入去,醫生照左20秒都唔清楚,醫生話你好急喎,去左小便先,做完下個再叫返你好唔好,我話無問題,因為唔知洗唔洗急先照得清所以唔敢去toilet,個醫生好nice咁話12w夠大唔洗急都照得清楚,去完toilet返來下一個又叫返我入去,今次照得清楚d呀,但亞b個位唔啱,醫生有係個肚都搖下,我見bb有心跳但搖都唔旭仲係到笑佢爛瞓,個醫生見我有反應嚇一嚇問我咩事係咪唔舒服,我話無野見佢咁爛瞓好好笑,咁醫生就解釋我有個位漲大左,禁住bb佢跟本無位旭,叫我出去休息多15min先,咁我仲問醫生行下會唔會好d,醫生話會有幫助,我不停咁行左15min再入返去果個位縮左好多,bb都浮返上去仲係咁旭,咁我同醫生講之前私家產檢見頸皮厚幫我度過下踩哂界,醫生聽到好認真咁幫我從3個角度每個角度量左2次,total 6次呀,但果時bb頸皮係2.67咁上下,我仲問醫生私家果到話見到有鼻骨,醫生仲話係有鼻骨呀,唔洗太擔心住,我照oscar 出出入入左3次,最後果次佢都用左差不多15min時間,全程醫生護士都好好,無bad feeling 呀!不過呢排都見d人話廣華差左,有d仲轉院tim!

禁止訪問

回覆:響政府照Oscar一肚氣

伯爵府

BK Milk勳章

我係威院照,個女醫生都好好!我尿頻佢比我去完洗手間再照!BB 瞓既位置好難度,佢同我照咗個幾鐘都無話趕收工!因為我係上午最後一個!

每天在家安胎...生活苦悶!但亦為迎接小新命的來臨而感到興奮和緊張!雖然生活苦悶,但有丈夫疼鍚和愛護。是我感到最幸褔的!

大宅

我個booking係10點,出出入入照左3次先照到,成個婦產科都冇晒人,照完抽完血都差唔多1:40pm.
個姑娘態度真係好差,叫我去行下,咁我問行一陣坐一陣可以嗎,佢語氣重地答 '如果你覺得坐BB會郁你咪坐law'
大佬,每次要行成個鐘先再叫名,又唔知幾時叫,行遠d又唔得。個朝響婦產科內步行左成2個鐘,超累。

大宅

我係QE護士照,都好串,照完我問有無鼻骨,佢答我有鼻骨都有可能有唐氏.....點解要令到人地個心唔安落呢??

大宅

引用:我係響廣華照的。又係嘅,照多次只不過係可

原帖由 queenie_li 於 13-08-19 發表
我係響廣華照的。又係嘅,照多次只不過係可以知道個result, 因廣華要到10月尾先第一次產檢,到時先知個ratio. ...
我都係廣華,但係同你相反,好到不得了

我係2個醫生照的(我諗一個實習一個經驗),首先問一大輪例牌野,然後由實習醫生照下normal野例如size、心跳,一路睇一路解釋照緊咩位置,其間經驗醫生都有一齊睇住同作補充。
之後就到經驗醫生,佢就主力幫我度頸皮,過程兩個都好好禮貌。我最後問咗啲關於順產問題(我擔心我不能順產),經驗醫生仲好有耐性同鼓勵我,仲話廣華係全港順產出生率最高的醫院
成個過程我同老公都好滿意!

我等入房時見佢會分流去三間不同的房,可能咁啱你分去護士照?(but其實護士可以度頸皮嗎?)

大宅

回覆 菲菲菲 的帖子

我去尾房,5號房,係白衣護士。你就好啦,遇到好醫生。唉! Bad luck!

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

佢有資格度頸皮就無問題啦!bb健康最緊要,過關就安心!唯有當黑仔一次啦

子爵府

我上次去東區護士照都GOOD GOOD...係甘同我講..邊度係手,心,腳丫甘....又話BB 好精令....

差就差在抽血D 姑娘仔...比佢插左2次

樓主今次唔好彩姐...下次可能好D ..THINK POSITIVE....

大宅

遇著個姑娘心情唔好,樓主唔好彩

複式洋房

我係威院照,個姑娘都好細心好好人喎!仲成日問我有冇唔舒服添!

複式洋房

我系瑪嘉烈照,系護士照,態度都5錯。但抽血個呀姐就勁COOL,5比人郁張櫈,不過覺得距個樣幾Q葛,需然cool cool 地,但抽血都5覺得痛。

大宅

回覆 queenie_li 的帖子

有問題的話佢唔係會兩星期內比電話你咩?應該唔駛等到10月架!

大宅

回覆 queenie_li 的帖子

我都係係廣華比姑娘檢查,問左同樣問題,姑娘態度唔會差喎,之後仲打過電話比我改期照結構,我順便問佢檢查結果,佢話正常就唔會特別打電話喎。

首頁

尾頁

跳至