跳至

首頁

尾頁

複式洋房

20日人仔面上出紅點,仲好似有d”燶”頭

我個b20日人仔面上出紅點,仲好似有d”燶”頭. 係咩來ka. 會唔會係胎毒.定係d奶粉唔

大宅

Re: 20日人仔面上出紅點,仲好似有d”燶”頭

我個女都係咁,媽咪話係我d胎毒黎架喎,遲d就冇事架喇,不過亞女唔忟o個時好似冇咁紅架...你亞b係咪都係咁呀?

大宅

hi,jessiehorace:
你千萬不要做第二個傻婆(看醫生)好似我 :-( 比了$300聴了個10分鐘的講座.
解釋:由於母體在妊娠期給了好多hormone荷爾蒙去了bb,bb的肝臟未能分解,引致油脂性皮膚炎,又叫"生bb暗瘡",或有些會有大量頭泥,不用怕,會自己痊癒,不過要3-4個月(大約)
我的bb連身,頭,面都有

別墅

我個女都係咁,醫生話係疹,查d藥膏會好,另外可以用清水同佢抹下(食奶後),都會好d。
我就盡量令佢舒服d,無咁忟,都會好d呀。

大宅

jessiehorace:
補充:你所講的"燶"頭,我呀b都一樣(你又形容得幾似)皮膚科醫生話:用olive oil 搽頭,若有泥就用密梳梳走它.
皮膚就保持清潔ok,可以的話搽qv cream,即普通保護的cream.放心!bb唔辛苦的,唔痕,不用太肉痛.

複式洋房

kylieman
係ar 我個b 都係ar. 唔發忟時就冇咁紅. 咁要幾多日先退ka :-(

複式洋房

仔仔錫錫你媽咪
下, 咁大獲, 成3,4個月先退.. :-( 有冇藥查會好d. 定係聽人講用d金銀花同佢洗下會好d
頭泥係點ka. 我個b 只是塊面同個額有炸

大宅

我媽咪話冇咁快架......不過我都唔知幾耐先退....
jessiehorace 寫道:
kylieman
係ar 我個b 都係ar. 唔發忟時就冇咁紅. 咁要幾多日先退ka :-(

子爵府

kylieman 寫道:
我個女都係咁,媽咪話係我d胎毒黎架喎,遲d就冇事架喇,不過亞女唔忟o個時好似冇咁紅架...你亞b係咪都係咁呀?

我個女又係咁,一喊一忟就勁紅,好肉酸, :-( 希望真係胎毒唔好係濕疹啦 :-(

大宅

我 bb 都係咁, 最初只係眉毛有少少粒粒, 之後有黃色的水滲出, 跟住就結焦, 幾日後擴散到面仔同鼻鼻, 簡直是一發不可收拾, 見佢成個星期都未好番, bb 又好忟又瞓得唔好, 最後唯有睇醫生 :cry: 醫生話佢可能係細菌感染, 要抽鼻水化驗, 仲話我做咩唔幫 bb 洗面 :evil: :evil: 結果埋單 $650 不過, bb 用左醫生比既潤膚皂洗面後, d 焦已經退晒, 搽埋消炎藥膏, 而家塊面仔已經好番好多, 淨係有 d 紅卜卜

各位媽咪, 如果係好嚴重的話 (我 bb 就係嚴重個隻), 都係去睇下醫生, 會安心 d ~~

仔仔錫錫你 寫道:
你千萬不要做第二個傻婆(看醫生)好似我 :-( 比了$300聴了個10分鐘的講座.

複式洋房

我ar b d 粒粒仲未退ar 好心痛 :-(

首頁

尾頁

跳至