單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

本人已於法援申請左單方面離婚,有個9歲同7歲仔女,事緣係2012年中已經同前夫分居,大家都講好晒雙方離婚既事,但2013年頭大家關系好差,佢係想離婚但唔想夾錢搞並於4月開始失蹤,無電話搵到佢亦唔知佢住邊,淨係知佢起大陸有條女,我唯有起2013年5月去法援申請單方面離婚,而家程序去到收到信話將我個個案交比律師處理等律師約見,請問我大約幾時有暫准離婚令?完成整個程序要搞到大約幾時?而錢方面前夫一直無比錢養仔女,法援職員話叫我先搞好離婚,個官會判前夫需要比幾多贍養費,之後再申請追錢,但情況係而家無人搵到前夫,我淨係知佢有返工,因為我打去電話理財查佢戶口,7同8月都有薪金入賬,我估佢應該係起某機構返工,但唔知邊間分店,咁既情況難唔難追?就算佢有報稅,但邊個可以幫到我搵佢出黎?報警搵警察搵定點?定係法庭可以出d咩咩令等佢過境會情婦既時候截住佢?同埋我而家同仔女住公屋,我係戶主,我想離完婚後除左前夫個戶籍,我唔想佢突然出現話自己有戶籍要住間屋,我簡單咁問過房署,佢答話好視乎小朋友判比邊個,我話前夫而家連仔女都唔要,好明顯係跟我架啦,佢話都要雙方一齊去辦手續要向雙方講解返,我話就係搵佢唔到同埋我想避免佢突然出現話要住既情況,佢就話要確認真係聯絡唔到先得,咁即係點?有無成功個案?謝謝解答.......thanks

男爵府

BK Milk勳章

回覆:有關單方面離婚及贍養費問題請教

我奶奶以前就夠兩年單方便申請,因為搵唔到62,62返大陸住,佢要去民政署宣誓被遺棄,搞完之後連公屋都轉埋99做戶主。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:有關單方面離婚及贍養費問題請教

你依家分左居一年咋喎,邊可以單方面申請離婚? 法援就算見左你都未必批喎

民房

回覆 florapang0426 的帖子

法援係已經批左了,我係以不合理行為提出!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:本人已於法援申請左單方面離婚,有個9歲同7

原帖由 fannyyip0612 於 13-08-20 發表
本人已於法援申請左單方面離婚,有個9歲同7歲仔女,事緣係2012年中已經同前夫分居,大家都講好晒雙方離婚既 ...
報警唔會受理,法庭都唔會出通緝令。佢就算係欠你錢,唔係欠香港政府錢;唔好想多左。

你要唔俾佢返黎住,換個門鎖就係。就算除左名,佢有key一樣可以自出自入。

不知所謂的乙陸!!!

民房

chowqv 發表於 13-8-21 15:10
報警唔會受理,法庭都唔會出通緝令。佢就算係欠你錢,唔係欠香港政府錢;唔好想多左。

你要唔俾佢返黎住, ...
我就係無想多左所以先起度開post問處理方法係點,至於門鎖就當然一早換左啦,我係唔想有日佢起門口話要起度住,而我又無除佢名的話,變相真係可以起度住咪麻煩囉!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

fannyyip0612 發表於 13-8-23 01:40
我就係無想多左所以先起度開post問處理方法係點,至於門鎖就當然一早換左啦,我係唔想有日佢起門口話要起度 ...

有名又點,你夠堅決唔俾佢入就得。
不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至