樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【太陽報專訊】政府去年宣布推出五千「白居二」資格,免補價公屋及居屋即被瘋搶,同類物業身價亦癲升,綜合數據顯示,自去年六月底至今年七月底,平均每宗免補價公屋及居屋成交金額急升逾17及23%,遠較私樓僅1%升幅為高;不過,本月交投顯著降溫,部分單位出現冧價情況,如天水圍天頌苑及馬鞍山錦豐苑等被熱捧居屋,個別成交跌價逾10%,勢令已入市的白居二成為負資產一族。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 christy2011 的帖子

磚頭是長線投資~何況自住的~

男爵府

回覆:christy2011 的帖子

所以政府咪累死人啦! 無置業經驗,個補地價超復習,又唔透明,好多白居二以為執到寶,低過隔離幾十皮,結果成番巿價仲貴過私樓幾十皮!

大宅

回覆:見頂了--- 白居二速變負資產

供得起就ok啦!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:供得起就ok啦!

原帖由 rilakumakc 於 13-08-20 發表
供得起就ok啦!
同意!我當年也是負资産,我冇上街,冇埋怨,唔睇成交新闻,十幾年後終於見番家鄉!咁又點?!

大宅

回覆:christy2011 的帖子

白居二百幾萬可買間屋,實用面積好及自住,幾多人恨

大宅

引用:白居二百幾萬可買間屋,實用面積好及自住,

原帖由 mama_elsie 於 13-08-20 發表
白居二百幾萬可買間屋,實用面積好及自住,幾多人恨
其實自住無所謂啦!交租咪仲貴

珍珠宮

某些二手居屋係正地鉄側,管理費又平,不知幾正,有机会比我扑中間平平地收租不知幾穩陣,係跌就好啦,跌30%我full pay買,按揭都費事做!

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

最討厭睇到呢d報導!唔知咩居心!

如果係用黎自住,邊算係負資產啫!間屋係要黎住,話晒都係自己既屋!
起碼都唔駛成日擔心幾時比人加租,幾時業主唔租!比錢人駛仲要擔驚受怕!

ps: 樓主唔好誤會,只針對報章報導!

禁止訪問

別墅

即使話個市跌,跌極都係買唔起,好似我咁,二百二十幾萬買到間三房仲想點,先比一成首期喎,邊度揾到丫,有咁ge住屋需要丫嘛

別墅

變負資產不影響自住,但若樓價下跌到,用同樣價錢可買已補地價居屋,甚至私樓又如何呢?

大宅

有D人就係噤。只睇到自己可能的損失,但卻完全看不見自己實際上已得的利益。

自己令自己生活得這麼不開心,唔知佢哋會唔會覺得笨咗呢?

大宅

呢D新聞得啖笑, 經濟日報先話嘉峰臺創新高.....

男爵府

升得多跌得多。自己能力範圍就算啦!下下都賺,冇人打工啦!

這是不可能的,其實"凡事都能"...................

大宅

樓市再跌..呢班人都係未補地價..有機會跌到好低補番地價第日一樣可以當私樓賣..每件事都有好有唔好..買得既人都係想自住有個安樂窩..其實有D人唔係一定要將樓要黎炒炒賣賣架..

男爵府

D人成日將白居二計番補價就話唔抵,其實條數唔係咁計。
政府既然比左discount先有居二價,咁你用discount價買屋,居二業主好自然要有賺先賣,只要平過私樓市場價,買家賣家都有so.
居二可半成首期免按保,私樓市場邊可能咁少首期入市?

禁止訪問

引用:D人成日將白居二計番補價就話唔抵,其實條

禁止訪問

別墅

回覆:rich47004 的帖子

總之就成事不足,敗事有餘。

首頁

尾頁

跳至