跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

我係今年4月同阿仔(17個月大時)係荃灣路德圍李醫生到打左支水痘針的。當時姑娘係阿仔張針咭到用鉛筆寫左今年7月要打第二支。
尋日,我突然醒先記起阿仔好似有支針未打。我睇番針咭上的記錄就係當時李醫生診所的姑娘所寫底的資料,要打第二支水痘針。
我今日一早打電話去問姑娘,姑娘睇番我個仔的資料就同我講番阿仔係4月打完水痘針3個月後(即係現在)就要打加強劑。但係姑娘就同我講話現在水痘針無貨。咁我就當然係會問知晤知幾時有呀,可晤可以預留之類的說話。姑娘好直接咁講話晤知幾時有貨,建議我打四痘針代替。
首先,我覺得你間診所無晤等於其他診所無,所以我同姑娘講我想試吓其他診所有無貨先再考慮佢提議的四痘針。但係呢個時候,姑娘自爆左一句,其實係年頭經已無貨架喇,你地打緊果D係之前訂落的水尾。我聽到姑娘咁講我真係好嬲,年頭經已無貨,你地係一早知到的,點解我同個仔打針的時候你晤講,你講出黎作為消費者的我有得選擇當時打晤打淨水痘針定係一早打四痘。
當我講完呢番說話的時候,姑娘晤出聲,我繼而再問佢咁我個仔打嗰支水痘針係邊間藥廠出架,姑娘晤答我,仲同我講邊間藥廠都無關係,間間藥廠你都可以打得。

我之後再打去其他診所到問,其他診所都同我講話水痘加強劑無貨,繼而就係有貨都係留俾係佢地診所打第一針的客人。另外,姑娘再多口問我,我個小朋友係幾時打第一針,我話俾佢知係今年4月打的時間,間間診所的姑娘都同我講水痘加強劑係三歲打,間間診所都同我講晤會打完第一針之後三個月又打加強劑架!

我係普通市民對醫學完全沒有認識,真係醫生講乜我信乜。我晤係懷疑李醫生的醫術,但李醫生明知之後係無加強劑打,事先從不通知,另外,我打左去五間診所到問,間間都話晤駛咁快打加強劑,但係晤知點解你醫生會安排佢D客人3個月後就打。講真,真係一個信字,真係晤知咁早打左對小朋友會晤會有影響又或是效果無咁明顯。

別墅

回覆:荃灣李醫生 (有D長)

我都係6月時打左一針,他亦寫9月要打加强針..唔知点好?

大宅

陪月勳章

回覆:wendylwf 的帖子

你可以打多幾個電話,問多幾家診所,睇下其他診所的意見!

大宅

畀面勳章

李醫生本身我覺得佢唔錯。但佢個到d姑娘直頭係垃圾次次去睇都好似乞佢求佢咁問佢野唔識又扮識咁。已經blacklist 呢間野!!

已刪除用户

回覆:emma_kapo 的帖子

大宅

李醫生同佢d姑娘都好差,我睇過幾次冇再去

家有2貓+叉燒仔~

大宅

chacheukyiu 發表於 13-8-23 10:22
李醫生同佢d姑娘都好差,我睇過幾次冇再去
咁你睇邊個?

別墅

imphyllis 發表於 13-8-20 21:26
我係今年4月同阿仔(17個月大時)係荃灣路德圍李醫生到打左支水痘針的。當時姑娘係阿仔張針咭到用鉛筆寫左 ...

HI,
我小朋友係打完第一針之後三個月再打加強劑的. 係診所打打電話黎叫我返去打的.
實際係幾時打我冇特別考證, 當時醫生有提及話春節時多病菌容易感染,打可以多個防護.所以我照打.
而我朋友個囡就冇打加強劑(佢唔記得) 之後佢個女中左水痘去睇醫生,醫生都話係打完第一針之後三個月再打加強劑.

之後同幾個朋友講起佢地D小朋友都冇打到,想打已經冇貨了,佢地D診所都係冇特別提佢地,只係我個間個別例子0者.

大宅

回覆:Missyou1211 的帖子

一般傷風睇返普通科醫生

家有2貓+叉燒仔~

複式洋房

回覆:imphyllis 的帖子

我仔情況同你一樣,感覺俾人坤左咁lor.....

複式洋房

其實水痘針有2 個打法, 1) 係打完第1針後3 個月打 (我個仔係呢種), 2) 係打完第一針後3歲打第2針
打完第1針保護有90% 左右, 其實小朋友係可以唔洗打第2 針嘅, 不過打埋第2 針個保護可以去到96-98% 左右。
其實打晒2 針都有機會出水痘, 只不過會出少d & 快d 好

PS.: 資料來自我的醫生朋友

大宅

請問邊位李醫生??

大宅

我女睇過佢一次,我勁唔like

大宅

引用:我係今年4月同阿仔(17個月大時)係荃灣路

原帖由 imphyllis 於 13-08-20 發表
我係今年4月同阿仔(17個月大時)係荃灣路德圍李醫生到打左支水痘針的。當時姑娘係阿仔張針咭到用鉛筆寫左 ...
我打嗰間叫我,小朋友升小前再打一針咋,我小朋友2012年年尾打的。

首頁

尾頁

跳至